Veikkauksen monopoli pitää purkaa

Maksimoi tuotot ja minimoi haitat. Tehtävä on mahdoton. Mutta se on Veikkauksen toimeksianto.

Osa peliautomaateista viedään pois ruokakauppojen auloista ja sillä hyvä. Poliisihallinto valvoo ja estää 2020-luvulla nettipelaamista ja jakelee uhkasakkoja ulkomaisten vedonlyöntitoimistojen yhteistyöstä. Vasemmistohallitus olisi saanut halutessaan pelikoneet kaupoista. Mutta nyt toimeentulo- ja asumistuilla elävät heikompiosaiset lyövät rahansa rahapeliautomaatteihin.
Liian suuri osa rahoista tulee pelaajilta, joilla ei ole varaa hävitä rahoja. Ja mihin perustuu 2000 euron raja? Eihän kenelläkään ole varaa hävitä sellaisia rahoja!

Monopolin puolustaminen ajaa näihin täysin kummallisiin tekoihin. Ennemmin tai myöhemmin monopoli on pakko purkaa. Mieluummin sen tekisi ennemmin ja hyvällä kuin myöhemmin ja väkisin. Monopoli on ristiriitainen eikä se toimi. Ei Veikkauksella ole internetissä oikeasti mitään monopolia. Netin valvonta on mahdotonta. Pelaajat ovat aina hallintoa nokkelampia. Maksuliikenteen estäminen ei vain ole enää tätä päivää. Markkinointia on mahdoton estää. Kansainväliset tv-kanavat ja sosiaalinen media näkyvät myös meillä.
Monopoli on purettava ja siirryttävä lisenssijärjestelmään kuten Tanskassa ja Ruotsissa. Ja siellä on muutos mennyt kaikkien kannalta hyvin läpi. Valtio saa lisenssimaksuja ja verotuottoja ja valvonta on paremmin hallussa. Miksei tämä toimisi myös meillä?

Norja on Suomen lisäksi Euroopan ainoa maa, jossa luotetaan monopoliin. Suomen monopoli on ainoa EU:ssa. Norjassa on nettipelaamista yritetty estää, mutta haitat ovat vain lisääntyneet.
Ja oma lukunsa on Ahvenanmaa ja PAF. Hallituksessa erityisesti RKP haluaa suojata suomalaisten PAFin pelien pelaamisen myös jatkossa. Jos Suomessa siirryttäisiin mahdollisimman nopeasti lisenssijärjestelmään, säilyisi Veikkaus vahvana toimijana niin markkinaosuuden, lisenssimaksun kuin verotuottojen kannalta. Nyt näyttää siltä, että uudella lainsäädännöllä pyritään pitämään tuotoista kiinni eikä välitetä haitoista. Lisenssijärjestelmässä Suomi voisi edelleen jättää esimerkiksi Loton ja rahapeliautomaatit Veikkaukselle.

Veikkaus on perinteisten puolueiden pelikenttää. Poliitikot hallintoneuvostossa ja poliitikot toimivassa johdossa jakamassa avustuksia perinteisiä puolueita lähellä oleville järjestöille. Piiri pieni pyörii eikä korppi korpin silmää noki.

Ja nyt tähän otetaan 300 miljoonaa syömävelkaa, että touhu jatkuu. Pelituotot pitäisi laittaa suoraan budjettiin ilman korvamerkintää ja katsoa puhtaalta pöydältä rauhallisesti läpi, mille järjestöille ja minkälaiseen toimintaan rahat nyt ovat menneet. Veikkauksen rahoilla tehdään myös paljon hyvää ja tarpeellista, mutta lisenssimallissa mistään hyvästä ei tarvitse luopua. Päin vastoin. Tanskassa ja Ruotsissa kansalliset peliyhtiöt tuottavat edelleen hyvin ja lisää tuloa tulee kaikilta peliyhtiöiltä kerättävistä veroista ja lisenssimaksuista.

Markkinataloudessa monopoleille pitää olla aivan erityiset perusteet ja ne eivät Veikkauksen nykytilanteessa täyty. Nykyinen tilanne on hallinnollinen sekamelska, jossa tieteen, kulttuurin ja urheilun rahoitus on kiinni peliriippuvaisten ja vähävaraisten pelaamisesta peliautomaateilla. Lähes miljoona ihmistä mukaan lukien läheiset kärsii peliriippuvuudesta ja pelihaitoista. Pitää siirtyä lisenssijärjestelmään ja laajentaa rahoituspohjaa, myös rahankeräystä ja hyväntekeväisyyttä pitää tehdä helpommaksi.

Nykyisessä mallissa ulkomaiset peliyhtiöt eivät maksa veroja Suomeen eivätkä saa markkinoida tuotteitaan. Lisenssijärjestelmään siirtyminen toisi enemmän rahaa tuottoina ja veroina. Samalla pelihaittoihin puuttuminen ja ongelmien ennakointi olisi helpompaa.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu