Veroja kyllä osataan keksiä

Lisää julkisia menoja ja veroja osaavat keksiä kaikki.

Kun pitäisi saada muutoksia aikaiseksi, työllisyys kuntoon ja kasvu kestävälle pohjalle, tulee hiljaista kuten tämä hallitus on näyttänyt.

Hallitus lisäsi heti aluksi runsaasti pysyviä menoja, mutta tulopuoli on tekemättä. Vuosikymmenet on rakennettu hyvinvointivaltiota. Kaikesta on tullut saavutettua etua eikä mistään voi ikinä luopua.
Mutta kun ilman päätöksiä, muutoksia ja uudistuksia meillä ei ole varaa kaikkeen tähän.

Hallitus lupasi ohjelmassaan kahden miljardin euron edestä julkista taloutta parantavia työllisyystoimia.

Tämä ja ensi vuosi nautitaan ennen kokemattomasta velkarallista maailmalla ja Euroopassa. Työllisyyden tilapäinen kasvu tulee sieltä eikä hallituksen toimista. Kukaan ei tiedä, mihin tämä päättyy. Sen kyllä tietää, että Suomen kasvu hyytyy. Kone ei ole kunnossa. Liikaa ryyppyä ja moottori tukehtuu.

Eri arvioiden mukaan nyt ollaan työllisyystoimissa 200-400 miljoonassa eli matkaa on joka tapauksessa ja paljon. Huvittavinta on ollut pallottelu 110 miljoonan euron paketin kanssa. Sitä on siirretty riihestä toiseen ja nyt se kuulemma avataan ensi helmikuussa. 110 miljoonasta on tullut maaginen luku, mutta skaala on hukassa. Kaksi miljardia on silti kaukana.

Ja pääministeri sanoo, että kaikki toimet on tehty ja vähän enemmänkin.
Joko joku ei osaa laskea tai joku ei puhu totta.

Torstain AlfaTV:n suorassa lähetyksessä demarien varapuheenjohtaja Matias Mäkynen lupasi minulle, että valtio ottaa vuonna 2023 velkaa enää kaksi miljardia eli saman verran kuin ennen koronaa. Haaste on kova varsinkin, kun eduskuntavaalit ovat saman vuoden keväänä ja vaalibudjettia pukkaa.

Ensi ja seuraavan vuoden kehyksiä ei voi enää ylittää, mutta tälle vuodelle tuli painetta lisävelkaan, kun pääministeri tiuskaisi Kuntaliiton keskustelussa, että koronan kustannukset kunnille kuitataan kaikki ja etukenossa. Kunnat ovat puhuneet 1,4 miljardista eurosta.
Valtiovarainministeri Saarikko, tästä lupauksesta olisi hyvä saada lukuja pöytään!

EU-vero, maakuntavero, exit-vero, bensavero, sokerivero, suolavero, lihavero…

Veroja kyllä tulee, mutta ei mitään sellaista, että saisimme yritykset investoimaan, kasvamaan ja palkkaamaan lisää ihmisiä töihin. Vain yritysten menestys, työllisyys ja tuottavuus takaavat meille nykyisen hyvinvoinnin.

Julkinen velka on paljon suurempi ongelma kuin hallituksessa nyt myönnetään. Taloudellisesta itsenäisyydestä kannattaa valtionkin pitää kiinni. Koronan ja ilmastonmuutoksen varjossa otetaan myös syömävelkaa, ettei tarvitse tehdä hankalia ratkaisuja ja viisikko saa jatkaa seikkailuaan.

Työllisyyttä parantavia toimia pitäisi tehdä välittömästi.
Työttömyys- ja sosiaaliturvaan tämä hallitus ei silti uskalla koskea.

Näistä ja muista aiheista kävimme värikkään keskustelun Matias Mäkysen ja EK:n johtajan Sami Pakarisen kanssa torstaina AlfaTV:ssä Hjallis – Lisää rahaa!

Voit katsoa koko ohjelman täältä.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu