Viimeinen hätähuuto – suora tuki pk-yrityksille estäisi massatuhon

Hallituksen paketti yrittäjille kuulostaa hyvältä: 15 miljardia on iso raha. Samaan aikaan se on kuitenkin täysin riittämätön, koska valtio ottaa siinä vain ehdollisen riskin eikä anna suoraa tukea yrityksille.

Suora tuki nyt mahdollistaisi sen, että pahimman mentyä ohi meillä olisi vielä työllistäviä yrityksiä jäljellä. Muuten ne menevät konkurssiin: ne eivät pysty maksamaan vuokria eivätkä palkkojaan, kun liikevaihto ja kassavirta on 0 euroa. Lainarahalla ”auttaminen” ei ole aitoa auttamista. Se että otetaan lisää lainaa ei auta tätä tilannetta.

Olisin odottanut ihan suoria tukia pk-yrityksille, jotka suoraan tuntevat koronan vaikutuksen ja jotka miltei heti ajautuvat kassakriisiin. Kysymyksessähän ei ole tavanomainen liikeriski tai tavanomainen suhdannevaihtelu, vaan välitön myyntikato. Yrittäjät yrittävät pikavippien ja vippaskonstien kanssa pitää toimintaa hengissä, mutta se liki mahdotonta, uskokaa minua: olen yrittäjä ja olen ollut konkurssin edessä tavallisinakin aikoina. Tiedän kuinka vaikeaa se on. Nämä olosuhteet joissa nyt elämme, eivät ole yrittäjien vika. Siksi valtion on nyt avustettava. Muuten seuraa massatyöttömyys, sen minä takaan.

Palkkakustannukset ovat osin hoidettavissa kevennetyillä lomautussäännöillä. Valtio voisi myös maksaa osan niiden työntekijöiden palkoista, jotka muuten joutuisivat lomautetuiksi.

Haasteeksi jäävät etenkin vuokrat. Tämä on se Akilleen kantapää. Hyvä ratkaisu voisi olla, että valtio antaisi vuokraan suoraan tukea esimerkiksi kolmasosan, yrittäjä maksaisi kolmasosan ja vuokranantaja tulisi vastaan kolmasosan.

Eläkeyhtiöt ovat suuria vuokranantajia. Toivoa sopii, että kun hallitus on niiden kanssa keskustellut, se on todella voimakkaasti kehottanut, jollei komentanut niitä antamaan vuokria anteeksi.

Olen kuullut Finnveran ja pankin kautta lisälainaa haluavilta yrittäjiltä, että heiltä vaaditaan aina vain lisää vakuuksia ja korkoprosentti on jopa 3–4, mikä on käsittämättömän iso! Miten valtio ja hallitus kuvittelevat yrittäjän pystyvän maksamaan koskaan näitä lainoja takaisin? Nyt pitää herätä tai meillä käy kato yritysmaailmassa. Valtion pitää ottaa vastuu ja valtion pitää ottaa riskejä.

Lopuksi terveiset yhdeltä kivijalkayrittäjältä:

”Hallituksen esittämä paketti on varmasti aito yritys auttaa hädässä olevia yrityksiä, mutta lainat pitää maksaa takaisin. Me olemme nyt ilmeisesti saamassa tällaisen lainan omasta pankista, mutta samalla se velkaannuttaa meidän yritystä entisestään. Tilanne tulee olemaan täysin kestämätön. Mikäli tilanne jatkuu tällaisenaan pidempään kuin 2-3 kuukautta, meillä olisi vain lisää lainaa ja ei mitään tuloja. Onko tämä vain konkurssin eteenpäin siirtämistä? Sitä se on, jos ei vuokraisäntä ole lojaali ja tule kunnolla vastaan. Nyt vuokraisännän lähtökohta on se, että riski on täysin vuokralaisen. Ei se niin voi mennä.”

Olen samaa mieltä. Nyt kaikkien on tultava toisiaan vastaan, ja hallituksen on syytä näyttää kunnolla esimerkkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu