Virukset ja tullimuurit tulevat – ja se on Suomelle valtava mahdollisuus

Herätys hallitus! Suomella on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus houkutella uusia investointeja maahamme ja saada Suomi nousuun – nimenomaan näinä epävarmuuden aikoina. Menossa on nimittäin iso globaalien tuotantoketjujen muutos, joka vasemmistolaisenkin olisi hyvä ymmärtää.

Tiivistäen on kyse siitä, että pitkät kansainväliset alihankintaketjut ovat muuttuneet epävarmoiksi. Koronavirus on tuonut esille sen, kuinka haavoittuvaisia nämä ketjut ja sitä kautta maailmantalous ovat. Saksassa jää miljoona autoa tekemättä koronaviruksen vuoksi. Se on kuitenkin vasta esimakua. Moni muukin voima vie maailmaa pois päin ajasta, jolloin Kiinan kaltaisissa halpatyömaissa on ollut järkevää teettää osia ja tuotteita, joita täällä sitten myydään.

Tulevaisuudessa tekoäly ja digitalisaatio muuttavat tuotantoa niin, että työvoimakustannuksilla on yhä vähemmän merkitystä. Siksi Kiinalla ei enää ole samanlaista etua kuin sillä tällä hetkellä on. Samaan aikaan kuluttajat vaativat tuotannolta yhä enemmän läpinäkyvyyttä. Halpatyövoimaa ei siedetä eikä saastuttavaa tuotantoa, vaikka se tapahtuisi kaukana Euroopasta. Tämä näkyy myös yritysten mahdollisuuksissa saada lainaa: pankit eivät enää myönnä lainaa niille yrityksille, jotka eivät noudata ilmastopolitiikkaa tai työolosuhteet eivät ole kunnossa.

Siksi meidän pitäisi nyt tehdä Suomesta paikka, jonka sijoittajat näkevät turvallisena ja vakaana toimintaympäristönä – sellaisena, jossa kannattaa jopa tehdä tuotteet alusta loppuun. Mutta emme saa sijoituksia tänne ilman porkkanaa.

Jos aiomme saada investointeja Suomeen, pitää meillä olla jotain tarjottavaa vakauden lisäksi. Oikeus ”tuplapoistoihin” ei siihen riitä. Yritykset pitäisi vapauttaa yhteisöverosta kokonaan investointien osalta, kuten olen monta kertaa ehdottanut. Sen lisäksi yhteisöveroa voisi jopa laskea. Otetaan esimerkiksi Irlanti: siellä yhteisövero on 12,5 prosenttia ja talouskasvu tällä hetkellä huimat 5–6 prosenttia vuodessa. Useat yritykset haluavat päästä Irlantiin ja se lisää talouskasvua valtavasti.

Toisekseen voisimme houkutella kaikki suomalaiset yritykset siirtämään tuotantonsa Suomeen niin laajalti kuin mahdollista. Jotta se onnistuu, niiden pitäisi pystyä saamaan paremmin rahoitusta. Pienten ja keskisuurten yritysten on nyt vaikea saada pankista investoinneille lainaa. Ehdotankin, että hallitus auttaisi pk-yritysten rahoitusta esimerkiksi antamalla Vaken kautta niille vakuuksia.

Nyt jos koskaan olisi aika tehdä rohkeita peliliikkeitä, jolla Suomi pääsisi nousuun. Epävarmuuden aikana vakaa maa, jossa tuotanto ei ole alihankinnan varassa, voi nousta kokoaan suuremmaksi maailmantalouden voittajaksi. Mutta näin ei tapahdu, jos emme tee mitään.

Kyse ei ole pelkästä digitalisaatiosta tai koronaviruksesta. Tulevaisuudessa näemme yhä enemmän viruksen kaltaisia esteitä, jotka vaikeuttavat tavaroiden ja palveluiden liikettä yli rajojen. Britannian ero EU:sta tuo jo mukanaan tullirajoja. Ei ole kaukaa haettua, että jos Marine Le Pen voittaa Ranskan vaalit, myös Ranska voi seurata Britannian tiellä. Joka tapauksessa nationalismi valtaa jalansijaa monissa maissa, ja tämä tietää lisää tullimuureja ja vaikeuksia pitkille alihankintaketjuille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu