YLE-päätös täysin härskiä politiikkaa
Katsot tai kuuntelet Yleisradiota, maksat kuitenkin veron. Kaikki yli 14 tonnia vuodessa tienaavat maksavat ja maksimi on 168 euroa vuodessa. Ja se ottaa ihmisiä päähän, minkä ymmärrän hyvin.
Kokoomus ja perussuomalaiset iskivät tähän ennen eduskuntavaaleja luvaten 120-150 miljoonan euron säästöjä Yleisradiossa. Ja mitä ne tekivät Yle-ryhmässä? Täydellinen mahalasku, jossa äänestäjiä petettiin oikein huolella.
Täysin härskiä!
Koska kansa herää?
YLE-työryhmän mallissa ei leikata mitään. Jätetään kolmen vuoden automaattiset korotukset pois ja nostetaan alvia. Alvin korotuksen vaikutukset on arvioitu täysin yläkanttiin, koska myös ulkopuoliset ostot ja vähennykset lisääntyvät.
Ja Yle-vero säilyy samana. Eli sinä ja minä maksamme. Kovia puheita ennen vaaleja, mutta ei mitään tekoja. Härskiä!
Rakenteisiin ei puututa mitenkään ja seuraava hallitus sitten miettii vuorollaan jäädyttääkö indeksit vai mitä tekee. Minä lähden siitä, että myös Yleisradiosta olisi pitänyt leikata. Kun hyvinvointialueilla tehdään jo listoja, mistä hoidoista luovutaan ja esimeriksi Suojelupoliisista leikataan, ei Yle voi mitenkään jäädä ulkopuolelle. Nyt tehtiin puoluepoliittinen lehmänkauppa, koska Yle on pyhä lehmä ja poliitikot pelkäävät sitä.
Yle on tyytyväinen. Sen ei tarvitse tehdä mitään. Yle on uhkaillut koko vuoden, mitä ohjelmia joudutaan jättämään pois ja vaikka mitä muuta. Työryhmän päätöksen jälkeen Ylen ei tarvitse tehdä mitään.
Yleisradiosta pitäisi tehdä huolellinen pitkän tähtäimen tehostamissuunnitelma.
Maali pitää laittaa riittävän pitkälle ja selvitellä rauhallisesti, miten esimerkiksi tekoäly, digitalisaatio ja henkilökunnan eläköityminen vaikuttavat palveluun ja kustannuksiin. Pitää pystyä reagoimaan myös kuluttajien käytöksen muuttumiseen. Miksi pitää yllä kolmea TV-kanavaa ja niiden kalliita rakenteita, jos ihmiset katsovat yhä vähemmän TV:tä?
Pohjoismaisessa vertailussa Yle on kallis palvelu ja silloin on verrattu asukasmääriin. Se olisi vielä paljon kalliimpi, jos verrattaisiin bkt:hen.
Olisi hyvä tutustua Saksan malliin. Deutsche Welle palvelee siellä 83-miljoonaista kansaa 32 eri kielellä ja tekee sen 410 miljoonaan euron vuosibudjetilla eli selvästi YLEä tehokkaammin.
Herra kansanedustaja Harkimo, kuinka olisitte ratkaissut tilanteen, jossa kokoomus ja perussuomalaiset olisivat halunneet leikata budjetista 140 – 180 miljoonaa euroa, vasemmistoliitto, vihreät, demarit ja osa RKP:stä ei olisi suostunut mihinkään leikkaukseen? Kuitenkin vaatimus oli saada aikaiseksi ns. parlamentaarinen ratkaisu. Toisin sanoen kaikkien eduskuntapuolueiden yhteisymmärrys.
Vasemmistolle olisi käynyt kernaasti se, ettei työryhmä olisi saanut mitään ratkaisua koko vaalikauden aikana. Aino-Kaisa Pekosen raivoaminen siitä, ettei perussuomalaiset olleet valmiit neuvotteluun aidosti, oli höpöpuhetta.
Vasemmistoliiton Pekosen käsitys neuvottelusta on se, että tyydytään heidän vaatimukseen, jossa Yleltä ei leikata ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Olisi hyvä tutustua Saksan malliin. Deutsche Welle palvelee siellä 83-miljoonaista kansaa 32 eri kielellä ja tekee sen 410 miljoonaan euron vuosibudjetilla eli selvästi YLEä tehokkaammin.”
Deutsche Welle, joka saa rahoituksensa suoraan valtion kassasta, on vain yksi osa Saksan julkisen palvelun tv- ja radiotoimintaa, josta vastaa pääosin ARD johon kuuluu Deutsche Wellen lisäksi 9 paikallista yleisradioyhtiötä. ARD:n toiminta rahoitetaan pääasiassa lupamaksulla, jota kerätään kotitalouksilta, yrityksiltä ja julkisyhteisöiltä. Kotitalouksien lupamaksun suuruus oli viime vuonna 18,36€/kk, ja pelkän sosiaaliturvan varassa elävät kotitaloudet on vapautettu maksusta. ARD rahoittaa toimintaansa osittain (n. 15%) myös mainostuloilla. ARD:n alaisissa yhtiöissä on kaikkaan yli 22 000 työntekijää ja sen budjetti oli viime vuonna 7,25 miljardia euroa.
Saksassa toimii myös ZDF joka saa rahoituksensa pääosin ARD:n keräämistä lupamaksuista.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä korjaus. DW vastaa käytännössä brittien BBC World Servicia, josta toisaalla oli puhetta.
Melkoisella pohjatietämyksellä kansanedustaja, tai hänen avustajansa, nyt laski verkkonsa syvään veteen.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Aika usein Yleä verrataan milloin mihinkin, tai väitetään ettei muualla ole vastaavia yleisradioyhtiöitä, mutta onhan niitä lähes kaikissa Euroopan maissa, ja löytyy niitä Euroopan ulkopuoleltakin.
Ilmoita asiaton viesti
Virosta voisi ottaa mallia kustannustehokkuudesta.
Tavallisella hakukoneella ei löydy nopeasti kun Suomen Uutisten artikkeli. En laittanut artikkelin linkkiä, koska se olisi nostanut yle fanien verenpainetta, joten kysyin tekoälyltä (Gemini):
Merkittävä ero Suomen Yleisradioon: ERR:n vuosittaisen rahoituksen on ilmoitettu olevan noin 42 miljoonaa euroa, kun taas Ylen kulut ovat olleet useita kertoja suuremmat.
Kustannustehokkuus: ERR on onnistunut tuottamaan neljä tv-kanavaa, useita radiokanavia sekä laajan verkkopalvelun tällä budjetilla. Tämä viittaa tehokkaisiin toimintamalleihin ja kustannusten hallintaan.
Veronmaksajan näkökulma: Virolainen veronmaksaja maksaa huomattavasti vähemmän yleisradion rahoitukseen verrattuna suomalaiseen veronmaksajaan.
Syitä pienempään budjettiin: Syitä pienempään budjettiin voivat olla esimerkiksi maan koko, väestömäärä, taloudellinen tilanne sekä yleisradion roolin määrittely.
Vertailu Suomen ja Viron yleisradioiden välillä herättää keskustelua siitä, miten julkista palvelua voidaan tuottaa kustannustehokkaammin. Samalla se nostaa esiin kysymyksiä yleisradion tehtävistä ja roolista muuttuvassa mediaympäristössä.
Ilmoita asiaton viesti
State media monitorin mukaan Viron yleisradioyhtiö ERR:llä on tällä hetkellä 3 tv- ja 6 radiokanavaa, mikä on varsin kunnioitettava suoritus 50,4M€ (2023) budjetilla.
Ilmoita asiaton viesti
Hjallis on täysin oikeassa. Maassa, jossa leikkaustalkoisiin osallistuvat kaikki muut tahot ja jossa etenkin sotesta ja kulttuurista viedään välttämätöntäkin, Ylen erityiskohtelulle ei löydy mitään perusteita. Se, että jatkossa kyllä leikataan myös Yleltä, on silmänlumetta, sillä valtiontalous tarvitsisi säästöjä juuri nyt, kun laarinpohjatkin pitäisi kaapia.
Laitavasemmisto, joka ei kiitollisuudenvelassaan Ylelle olisi halunnut sille säästöjä edes tulevaisuudessa, on oma surullinen lukunsa tässäkin asiassa, mutta myöskään kokoomuksen ja perussuomalaisten toiminta ei kestä päivänvaloa. Kun persut ennen vaaleja lupasivat leikata jopa neljänneksen Ylen budjetista, alistuminen vasemmiston lähes nollalinjalle on äänestäjien pettämistä. Se, että hallituspuoleet lähtivät mukaan tähän vasemmiston vedätykseen vain konsensuksen tähden, on surkeata vastuunkantoa, jota äänestäjät eivät varmaan unohda.
Ainoa selkärankapuolue nykyeduskunnassa näyttääkin siis olevan Liike Nyt, sillä vain Harkimo uskalsi olla linjallaan loppuun asti. Hjallis on talousmies viimeisen päälle ja ymmärtää Ylen liiallisen rahankäytön syyt ja seuraukset taatusti paremmin kuin nämä ainokaisapekoset, jennipitkot ja Yle-työryhmän muut jäsenet.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tiedän Harkimo tietää paljon asioita, tämän saman kysymyksen esitin tuolla toisaalla. Katsotaan onko Harkimolla tähän vastausta, muutkin saa vastata. Lypsykone toimii edelleen.
”Katsoin tuota A-Studiota. En ole varma kuulinko oikein, tuo YLE vääntö kesti 11 kuukautta ja 33 kokousta.
Itse jäin miettimään paljonko tuo vääntö kesti, kun mukana oli eri puolueiden edustajat vääntämässä kättä. Onko kellään tietoa, montako ”vääntäjää” istui noissa kokouksissa ja paljonko vääntäjät kuittasi palkkioita, luulen että paljon per/ naama.”.
Ilmoita asiaton viesti
Työryhmän jäsenet ovat kansanedustajia, eikä heille maksettu kokouspalkkioita. Työryhmän kokoonpano:
Puheenjohtaja:
Matias Marttinen (kok.)
Muut jäsenet:
Mari-Leena Talvitie (kok.)
Joakim Vigelius (ps.)
Teemu Keskisarja (ps.)
Maria Guzenina (sd.)
Johan Kvarnström (sd.)
Jouni Ovaska (kesk.)
Jenni Pitko (virh.)
Jussi Saramo (vas.)
Mikko Ollikainen (r.)
Mika Poutala (kd.)
Harry Harkimo (liik.)
Ilmoita asiaton viesti
Eikö vasemmistoliitto korvannut EU:hun lähteneen Saramon A-K Pekosella?
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, en ole niin tarkkaan seurannut. Nuo nimet oli listassa silloin kun työryhmä aloitti viime lokakuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa julkinen yleisradioyhtiö on perustuslain suojassa .Politikot joutuvat huomioimaan perustuslakituomioistuimen linjaukset.
Ilmoita asiaton viesti