Aavistushakkuu.

Aavistushakkuu on yleistynyt sanonnaksi tillanteessa jossa metsänomistaja joita on noin 670 000 tekee omaisuutensa käyttö- ja hyödyntämisen rajoitusten pelossa hakkuun.

Käytännössä metsä jonka omistaja syystä tai syyttä pelkää joutuvan rajoitusten kohteeksi hakataan tai myydään metsäsijoitusyhtiöille, jotka hakkaa sen aukoksi. Metsähän käytännössä voi menettää taloudellisen käyttöarvonsa yksityiselle metsänomistajalle jos esimerkiksi aukkohakkuukielto astuu voimaan.

Jos omistat kymmenen hehtaarin liki päätehakkuukypsän metsän jonka olet juuri muutamia vuosia sitten harventanut mutta jota et ole aikonut hakata kuin tehollisen kasvun loputtua ehkä noin 10-20 vuotta edellisen harvennuksen jälkeen eli siis joskus 2035-40 vuosina. Nyt jos avohakkuukielto astuu voimaan vuonna -30 kuten joissain tihkuneissa ennakkovuodoissa lukee niin metsä on hakattava jo lähivuosina, ennen vuotta 2030, keskenkasvuisena, vajaatuottoisena.

Päätehakkuukypsän metsän muuttaminen jatkuvakasvuiseksi kestänee sen 50-100 vuotta eli yksityisomisteisen sukumetsän kolmen, neljän sukupolven metsän tulevat tuotot menevät kaikki metsän hoitamisen ja maksamisen kuluihin. Metsän taloudellinen arvo tuleville sukupolville on tuhottu.

Itse teetätin viime talvena harvennushakkuun n7 hehtaarin alalle jonka olisi voinut jo aukoksikkin hakata mutta metsäammattilaisen kanssa tutkittiin puustoa, maastoa ja ojituksia, tiestöä ja todettiin että vielä hyvää kasvua on sen 10-20 vuotta odotettavissa.

Täytän 66 vuotta 16 vuoden päästä eli jos hengissä olen niin sanoin että se hakataan sitten kun jään eläkkeelle ja siinä on käytännössä minun eläkerahastoni. Työeläkkeeni tulee olemaan aika mitätön enkä edes usko pystyväni fyysisiä tehdastöitä joita teen sinne asti voivani tehdä.

Metsät jota olen maksanut viimeiset vuosikymmenet 500€ kuussa lainalla pois, sijoittaen liki kaiken metsästä tulleen takaisin metsään, ovat minun eläkerahastoni, sijoitukseni ja harrastukseni.

Jos avohakkuukielto tulee vuonna 2030 niin hakkautan metsän ensi talvena, ennen vuotta -30 aukoksi. Istutan metsäpohjaan uudet taimet ja myyn metsäpohjan sitten 2035-40 jos niillä silloin on arvoa enää. Näin varmistan efes jonkinlaisen tuoton omalle kohdalleni.

Omakotitaloni metsien kupeessa on liki arvoton, kuten jo ostaessani ja lainapapereita kirjoittaessa pankissa sanoin mutta metsien piti olla perintöni ja sijoitukseni.

Jos nyt esille vuodetut eu metsäsuunnitelmat pitävät paikkansa niin tälläiset pienet metsät menettävät käyttöarvonsa.

Metsät tuottavat suoraa verotuloa valtiolle 4mrd euroa vuodessa, se tulo loppuu hyvin nopeasti lähivuosina jos mennään kuten uutisointi kertoo.

Pienet metsätilat menettävät arvonsa eikä muutaman tonnin tilillä 10-15 vuoden välein voi ostaa, omistaa hoitaa metsiä. Penkkatiet, ojitukset, istutukset, risusavotat, vakuutukset vievät metsien tuoton, aukko on tilipäivä, kaikki muu on kulukorvauksia ja pikkuhiluja..

+4
hoikanpoika
Keskusta Kärsämäki

Keksi hyvä mietelause niin nimesi elää ikuisesti kirjoitti joku tuntematon..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu