Huoltovarmuus ja tulevaisuusinvestoinnit.

Huoltovarmuus on sanana ja ideana palannut liki unohduksentilasta päivänpolttavaksi todellisuudeksi ja huomioonotettavaksi seikaksi.

Huoltovarmuudella on varmasti monta tasoa ja merkitystä mutta ruoka, terveydenhoidon vermeet ja kriisinhallinnan tarpeet sekä energia varmaankin tärkeimmät.

Ruoka on yksi vaikeimmista ja herkimmistä kohdista. Esim pankkikriisin tai luonnonolojen vuoksi niiltä kuuluisilta maailmanmarkkinoilta ei saa pottuakaan. Kotimainen elintarvikeomavaraisuus pitää nostaa korkealle tasolle. Tämä satokausi on käytännössä jo menetetty tuotannon lisäämismielessä, kylvöt on jo liki aloitettu mutta tulevina vuosina.

Terveydenhoidon tarpeet, siis laitteet, lääkkeet ja välineet ovat osoittautuneet täysin riittämättömäksi ja toimijat kyvyttömiksi kriisiajan nopeisiin tilanteisiin. Itse kuvittelin että armeijan varastoista löytyisi liki loputtomat määrät suojaimia, lääkkeitä ja juurikin esim kenttäsairaalalaitteistoja tuhansien ja taas tuhansien konfliktissa loukkaantuneiden hoitoon. Lisäksi kuvittelin että armeijan eräs pääuhista on erilaiset panepidemiat ja niihin liittymä massiivinen sairastuvuus. Ei ole näkynyt armeijan konttisairaaloita, ei kriisijohtamisosaamista tarjottuna siviilitoimijoille. Mikä armeijan tehtävä on jos ei juuri poikkeusolojen osaaminen.

Energiaomavaraisuus tarkoittaa mielestäni valmiutta ottaa käyttöön laajasti kotimaiset energiat eli puu ja turve. Ei muuten taida onnistua eli öljyä ja paljon varastoon, nyt sitä saa halvalla. Kotimainen ydinpolttoaineen tuotanto myös ajettava ylös pikaisesti.

Nyt puhutaan miljardien tulevaisuusinvestoinneista taudin jälkeiseen aikaan sopeuduttaessa.

Kotimainen tuotanto on lähivuosien ainoa kasvava ala.

Kaikki muutkin maat alkavat kasvattamaan omavaraisuutta jolloin viennistä riippuvainen Suomi voi olla yksi suurimpia häviäjiä coronan jälkeen, vuonna nolla, kun uusi todellisuus avautuu.

 

 

hoikanpoika

Keksi hyvä mietelause niin nimesi elää ikuisesti kirjoitti joku tuntematon..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu