Kalleinta lastenhoitoa.
Yksi lapsipaikka päivähoidossa maksaa yhteiskunnalle yli tuhat euroa googlessa olleen liki kymmenen vuotta vanhan jutun mukaan. Nykyään opettajien määrä on suhteessa kasvanut joten hinnan voi huoletta sanoa olevan 1500-2000€/lapsi.
Olisiko syytä ajatella että yhteiskunnalle olisi edullisempaa maksaa kotonaan lasta hoitavalle äidille huomattavasti enemmän kuin nykyinen kodinhoidon tuki on ja että tuki kerryttäisi eläkettä ja että tuen nimi muutettaisiin palkaksi tai palkioksi.
On mukavampi saada palkkaa kuin tukea.
Tämähän on vahvasti ideologinen kysymys joka jakaa keskustelioita kovin mutta olisiko puhtaasti taloudellinen näkökulma yhteiskunnan kannalta huomioitava enemmän.
Omaishoitoa perustellaan taloudellisella edullisuudella mutta lastenhoidossa laitoshoidon kustannukset on kielletty määre.
En siis ota kantaa itse kodinhoidontuen tai laitoshoidon ideologisiin perusteisiin vaan taloudellisiin kustannuksiin yhteiskunnalle.
Kotihoidontuen määrä ja kesto oli helpompi saada kohdilleen silloin kun väestö ja perheet olivat homogeenisempiä. Nykyään esim. maahanmuuttaja perheiden lasten on mielestäni parempi olla päiväkodissa, kuin kotiopetuksessa, ihan jo kielen oppimisen vuoksi. Samalla myös parannetaan naisten mahdollisuuksia työllistyä ja irtaantua patriarkaalisen perhemallin vaikutuksesta.
Kaikki tämä maksaa, mutta niinhän se sosiaalisen maahanmuuton kanssa on.
Kaksi kolme vuotta ennen varhaiskasvatuksen aloittamista on ollut mielestäni ok ainakin itselle.
Lisäksi nykymalliin on kuulunut, että jos perhe on lastensuojelun asiakkaana jostain syystä, niin silloin hoitopaikka on suositus vaikka lapset olisivat nuorempiakin. Yhteiskunta siis jo laittaa ihmisiä eri asemaan sen mukaan, miten he pärjäävät arjessa. Se taitaa tosin olla vapaaehtoista?
Jos kotihoidontukea halutaan kasvattaa, niin samalla myös verotus voisi muuttua perhekohtaiseksi. Nythän naiset halutaan osaksi työvoimaa, usein matalapalkkaisille aloille. Perheverotusmallissa kannustettaisiin enemmän myös yhteisasumiseen, joka pitkällä tähtäimellä ehkä madaltaisi välillisesti sitten asumiskustannuksia.
Tämän rahoittaminen ei kuitenkaan taida olla nollasummapeliä, vaan ehkä lisäisi painetta palvelujen heikentämiseen muualla, tai veronkorotuksia. Ehkä kotihoidontukea ei tarvitsisi edes kasvattaa, jos olisi se perhekohtainen verotus? Silloin ne työssäkäyvän vanhemman tulot riittäisivät paremmin perheen elättämiseen. Kotona oleva puoliso jäisi kuitenkin yhä ilman eläkekertymää. Moni kotiäiti on aiemmin hankkinut lisätuloja hoitamalla samalla myös muiden lapsia, tittelillä perhepäivähoitaja.
Itsellä oli lapsena äiti Anneli, perhehoitajana vaki Anneli ja kolmaskin saman niminen vähän aikaa kun vaki Anneli ei ollut käytettävissä, eli vara Anneli. Perhehoitajalla vaan tarjottiin liikaa maksalaatikkoa, niin en pidä siitä vieläkään. Eli jonkinlaiset standardit hoidon suhteen hyvä varmistaa. ajoittain.
Ilmoita asiaton viesti
Loistava kirjoitus joka toi monia tärkeitä asioita esille.
Maksalaatikosta voin todeta etten minäkään sitä aikuisena vapaaehtoisesti suuhuni laita vaikken päivähoidossa sitä olekkaan syönyt.
Ilmoita asiaton viesti