Keinoäly vie koulutettujen työtehtävät
Keinoäly, tuo taskulaskimen kehittyneempi nykyversio tulee viemään lähivuosina merkittävän määrän keskijohdon työpaikoista, joidenkin arvioiden mukaan 90-95 prosenttia. Käytännössä siis johtoryhmä, 3-5 henkeä isossakin firmassa tulee jäämään tekemään niitä päätöksiä ja linjauksia, loput on sihteerejä, kanslisteja.. Näistä muutamista paikoista tulee verisesti kilpailemaan kaikki ne 90-95 prosenttia joiden työt keinoäly tekee halvemmalla ja virheettömämmin eli käytännössä korkeasti koulutetuista huipputekijöistä tulee olemaan valtava ylitarjonta. Tarkoittaa palkkojen laskua..
Suorittavalla puolella vain erittäin matalan tuottavuuden työt kannattaa tehdä ihmisvoimalla, kone tekee jo nyt niitäkin itsepalvelukassoilla ja etätilauspäätteillä. Hampurilaispaikassa ihminen enää ojentaa tilauksen ja tekee ruuan, tilaus ja maksu hoituu jo etänä. Ihmettelen miksi ruuanteko on vielä ihmisen haparoivissa käsissä. Ruoka-annoksen teko olisi aika helppo koneellistaa, kuvittelisin..
Kaverini, osaava insinööri kuvasi työtään näin, hänellä on tietokoneohjelmassa kaikki variaatiot, asiakas tilaa tuotteen omilla mitoillaan, väreillä ja lisävarusteilla ja hän poistaa ne ylimääräiset värmeet ja laittaa asiakkaalle hyväksyttäväksi hinnan kera. Hän sanoi että kuka vaan pystyisi kevyellä koneenkäyttötaidolla pystyisi samaan, hän saa vain hyvää palkkaa siinä välikätenä.
Yksi esimerkki jota jossain keskustelussa käytin, Uber taksin, yleensä taksin korvaisi ropottitaksi. Yksi auto olisi ajossa 24/7, säällä kuin säällä ja kuskille ei tarvitsisi maksaa palkkaa, auto olisi tienestissä 24/7. Montako fyysistä kuskia olisi jäljellä sen jälkeen kun autonominen ropottiauto, rekka, linja-auto. lentokone tulee markkinoille.
Ihmisen asema tulee olemaan hyvin heikko.
Ongelmanratkaisussa keinoälyt voittaa jo shakkipelissä parhaimmatkin ihmisaivot, puhumattakaan tavallisesta pelaajasta.
Taiteessa keinoäly luo rajattomiin teoksia, tilaa sata Popedan kappaletta Vesa-Matti Loirin laulamana niin saat sitä mitä tilaat..
Only Fans malli tekee tuhat täydellistä leskustelua ja poseerausta samanaikaisesti ja tilaaja saa täsmälleen mitä haluaa.
Piirroksissa, maalauksissa, klassisen musiikin teoksissa edes huippuammattilaiset eivät osaa tehdä eroa koneälyn ja koulutetun ihmisen teoksissa..
Indiana Joneksia, Tähtien sotia, James Bondeja voidaan tuottaa loputtomiin haluamilla näytteliöillä elävillä tai jo kuolleilla, halutun ikäisinä, kokoisina..
Yritykset eivät työllistä yhtään ihmistä jos tuotto on parempi ilman yhtään ihmistä eli markkinat, omistajat pyytää tuottoa, eivät työllistämään ihmisiä.
Mitä ihmisille jää?
Ne työtkö joita ei koneella kannata tehdä?
Itse näen ainoana esteenä tälle kehitykselle sen että nämä samaiset ihmiset on myös niitä tuotteen kuluttajia eli jos työ ja ostovoima loppuu niin hankala on myydä. Tosin kuluttajat ja tuottajat ovat monesti eri lokaatiossa
Ihmiset ovat aina kehittäneet teknologiaa helpottaakseen omaa olemistaan. Tulevaisuuden utopiakuvauksissa toistuu yhteiskunta, jossa koneet tekevät ihmisten työt. Jos blogistia on uskominen, sellainen on ”vihdoinkin” käden ulottuvilla. Ehkä pitäisi miettiä mitä haluaa, koska sitä voi huonolla säkällä vaikka saada mitä haluaa.
Ei tämän toteutuminen sinällään ole ongelma, jos tuottavuuden kasvu allokoidaan tuottamaan hyvää kaikille. ”Robotteja” vaan pitäisi verottaa kuten ihmistyövoimaa nyt tai jotenkin muuten järjestää hyvinvointia kaikille kasvaneen tuloksen myötä. Mjaa, tarkemmin ajatellen juuri tämän järjestämisessä voi kyllä olla ongelma.
Ihan toinen juttu on, että huolet työpaikkojen häviämisestä ovat tuttuja ainakin kehruu-Jennysta asti eivätkä ne ole toteutuneet, kun uusi teknologia on tuonut sellaisia työtehtäviä joista aikaisemmin ei olla osattu edes kuvitella.
Ilmoita asiaton viesti
Verotus ei voi mitenkään korvata sitä jos merkittävä määrä ihmisiä menettää työnsä ja korvaava työ on huomattavasti huonommin palkattua.
Jos tämä tulevaisuuden tutkijoiden esittämä 90 prosentin korvattavuus keskijohdon työpaikoissa pitää paikkansa niin uusia vastaavia työpaikkoja ei voi syntyä tilalle. Firman pitäisi kymmenkertaistaa tuotanto, tulisiko silloinkaan vastaavaa määrää keskijohdon työpaikkaa tilalle.
Sama tuotannossa, tuotannon tuplaaminen tarkoittaa jo nykymaailmassa että vähemmän tuotannon työntekijöitä tekee sen tuplamäärän tuotetta.
On hyvin vaikea nähdä positiivisesti tuota kehityskulkua.
Uudet työt lisäksi sijoittuu monasti eri alalle, eri osaamiselle ja eri sijaintiin.
Ja edelleen, jos samantasoisia koulutettuja osaajia vapautuu markkinoille paljon niin moniko näistä marinoituneista keskijohdon 90 prosentista pärjää kilpailussa lopuista 10 prosentin paikoista, jotka on jo lisäksi täytetty niillä huippujen huipuilla. Ei se top 10 tyyppi tee siellä massassa töitään..
Ilmoita asiaton viesti
Tästä asiasta ei ole keskusteltu vielä alkuunkaan tarpeeksi. Tekoäly tulee korvaamaan ihmisiä jokaisella elämänalueella juristeista lääkäreihin jopa aivokirurgian tasolla, kääntäjiä, opettajia jne ja osin tekee niin jo.
Ilmeisen tarkoituksellisesti tämä unohdetaan jatkuvasti myös esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa, maahanmuuttokeskustelussa jne, enkä tarkoita tässä nyt juupas-eipäs -jankkaamista, vaan sen konkreettista suunnittelua.
Ehkä näidenkin skenaariot pitäisi antaa suosiolla tekoälyn arvioitaviksi ja suunniteltaviksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin ihan noinkaan menee. Ihmisellä on luontainen tarve vuorovaikutukseen toisen ihmisen kanssa, vuorovaikutus koneen kanssa ei voi ikinä korvata sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä ainakin epätoivoisesti yritän hoitaa kaikki mahdolliset asiat koneen välityksellä ennenkuin puhelimeen tartun.
Itsepalvelukassa tulee helposti valittua..
Ilmoita asiaton viesti
”Itsepalvelukassa tulee helposti valittua..”
Itse mieluummin jonotan kuin käytän itsepalvelukassaa. Pienen ihmisen kapina sitä vastaan, että koneet korvaavat ihmiset.
Ilmoita asiaton viesti
Sama periaate marketissa asioidessa. Enkä usko, että tekoäly ja robotit korvaavat päiväkodin setätädit tai peruskoulun opettajat tai edes hoitokodin työntekijät.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin teen minä. Pienen ihmisen kapina myös jonkun tulevan Sanna Marinin puolesta, että saisi työpaikan, mutta jos on liikaa Sannan kaltainen, niin voisi myös pysyä siinä.
Ilmoita asiaton viesti
Puhut nyt ”meidän” sukupolvesta. Ei enää toimi edes seuraavassa sukupolvessa, saati nousevissa.
Seuraan omaa jälkikasvuani 30-15 v (4) ja heidän käyttäytymistään ja yleensä nuorempia yhdessä. Kädessä on kännykät, jopa ravintolassa yhdessä. Asiat hoidetaan netin kautta ja myös ystävien kanssa seurustellaan usein pelien yms parissa ja lomassa – netin kautta. Heille on täysin luonnollista ”keskustella” ruudun kanssa.
Jo nyt tekoäly kykenee kehittämään lääketieteellisiä ongelmaratkaisuja murto-osassa siitä ajasta, mikä siihen menee yhdeltä tai jopa tutkijaryhmältä. Ja se oppii lisää koko ajan. Osaaminen ei enää katoa, jos/ kun joku ”ylppö” kuolee. Vähemmän vaativissa tehtävissä tämä kehitys tulee etenemään vielä nopeammin, mutta ylimmän tason muutos on se, joka lopulta tulee mullistamaan koko yhteiskunnan.
Prolet (1984) ja heidän ”luontainen seurustelutarve”, jos siitä jää mitään jäljelle, ohjataan tyydyttämään tarpeensa omistamattomassa tilassa halpaa punkkua lipien. Heidän velvollisuutensa on vain kuluttaa. Nimenomaan velvollisuus, ei oikeus.
Pikemminkin näen mahdollisena, että tuhannen vuoden sisällä ihminen lajina, on täysin tarpeeton tällä pallolla. Itse itsensä sellaiseksi tehnyt, jolloin ei ole enää syytä lisääntyä. Sikäli mikäli se on enääkään.
Ilmoita asiaton viesti
No minä seuraan teinejä työssäni. Toki istuvat älylaite kädessä ja ihan liian paljon, mutta…pidän usein luokkani oven auki välitunnilla ja yllättäen näitä diginatiiveja pelmahtaa aina jonkinlainen lauma sisään ja heillä on halu jutella, höpötellä niitä näitä keskenään ja minun kansani. Eikö silloin ole puhelin kädessä. Kertonee jotakin kaipuusta kasvokkaiseen keskusteluun livenä.
Ilmoita asiaton viesti
Kotonani hengaava teinipoikani pelailee näitä etänä kavereiden kanssa, ja erityisesti koulukavereiden. Sopivat koulussa että tavataan Robloxissa, Minecraftissa tai jossain ja vaihtelevat ”tavaroita” ja tapaavat toistensa maissa, kommunikoivat näpyttämällä tekstiä. Se on aivan eri asia kun siellä on tuttu kaveri ruudun takana, kuin että siellä olisi ohjelman luoma hahmo. Jos kokoontuvat nuorisotalolla, sama juttu.
Ajat on erit kuin omissa nuoruuksissamme, mutta sosiaalisuuden tapa tuokin tavata kavereita. Siitä huolimatta että me sedät emme ymmärrä. Asennoidun itse niin että vedän rajat ruutuajalle mutta muuten ennemminkin kannustan heimoutumaan, sen sijaan että jäisi ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
..Matrix elokuvan päätähti Keany Reeves kertoi jossain haastattelussa kertoneensa Matrix elokuvan juonta. Rinnakkaistodellisuus eli tämä kokemamme, näkemämme onkin pelitodelisuutta jota kone luo.Nuoret oli olleet heti ymmärryksessä eli heille toinen tai useampikin todellisuus ja identiteetti peleissä ei ollut mitenkään outo tai epämiellyttävä ajatus.
Keany sanoi että oli mielenräjäyttävää tajuta että nämä nuoret elää jo rinnakkaistodellisuuksissa..
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten se että kun lehmille laitetaan virtuaalilasit että voivat navetassa lypsykoneessa ollessaan olla vapaana vehreällä niityllä: https://www.youtube.com/watch?v=EOyImm0IVPE
Tuo on aika konkreettisesti samaa kuin mitä Matrix leffassa nähtiin.
Ilmoita asiaton viesti
New York
CNN
Teoreettisen fyysikon Michio Kakun mukaan yleisön huoli uudesta tekoälyteknologiasta on harhaanjohtavaa. Kaku edustaa kasvavaa vastaääntä ihmiskunnalle eksistentiaalisen uhkan aiheuttavalle tekoälylle.
Sunnuntaina CNN:n Fareed Zakarian haastattelussa futurologi sanoi, että OpenAI:n ChatGPT:n kaltaiset chatbotit hyödyttävät yhteiskuntaa ja lisäävät tuottavuutta. Mutta pelko on saanut ihmiset keskittymään suurelta osin ohjelmien kielteisiin vaikutuksiin, joita hän kutsuu ”kirkastetuiksi nauhureiksi”.
”Se ottaa ihmisen luomia katkelmia siitä, mitä verkossa on, liittää ne yhteen ja välittää sen ikään kuin se olisi luonut nämä asiat”, hän sanoi. ”Ja ihmiset sanovat: ”Voi luoja, se on ihminen, se on ihmisen kaltainen.”
Hän kuitenkin sanoi, että chatbotit eivät voi erottaa totta väärästä: ”Ihmisen täytyy laittaa se.”
Kakun mukaan ihmiskunta on tietokoneen evoluution toisessa vaiheessa. Ensimmäinen oli analoginen vaihe, ”kun laskettiin kepeillä, kivillä, vipuilla, vaihteilla, hihnapyörillä, narulla”.
Sen jälkeen, toisen maailmansodan aikoihin, hän sanoi, että siirryimme sähkökäyttöisiin transistoreihin. Se mahdollisti mikrosirun kehittämisen ja auttoi muotoilemaan nykypäivän digitaalista maisemaa.
Mutta tämä digitaalinen maisema perustuu ajatukseen kahdesta tilasta, kuten ”päällä” ja ”pois päältä”, ja käyttää binäärimerkintää, joka koostuu nollista ja ykkösistä.
”Luontoäiti nauraisi meille, koska luontoäiti ei käytä nollia ja ykkösiä”, Kaku sanoi. ”Luontoäiti laskee elektroneja, elektroniaaltoja, aaltoja, jotka luovat molekyylejä. Ja siksi olemme nyt siirtymässä kolmanteen vaiheeseen.
Hän uskoo, että seuraava teknologinen vaihe on kvanttimaailmassa.
Kvanttilaskenta on nouseva teknologia, joka hyödyntää hiukkasten, kuten elektronien, eri tiloja lisätäkseen huomattavasti tietokoneen prosessointitehoa. Sen sijaan, että kvanttitietokoneet käyttäisivät kaksitilaisia tietokonesiruja, ne käyttävät erilaisia värähtelevien aaltojen tiloja. Sen ansiosta ne pystyvät analysoimaan ja ratkaisemaan ongelmia paljon nopeammin kuin tavalliset tietokoneet.
— https://observer.com/2023/08/michio-kaku-ai-chabot/
Joutavat työt joutavatkin mennä, ja menevätkin, aina mennyt kun tulee koneita yms. Mutta ei se mikään uhka ole isossa kuvassa, vaan iso mahdollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Kehitys kehittyy mutta monesti unohdetaan sen kehityksen merkitys yksilölle ja yhteisölle.
Mene menneisyyden kukoistaville tehdaspaikkakunnille mistä se paperikone, saha kompleksi tai kaivos on 5-10 vuotta sitten loppunut, mene amerikan ns ruostevyöhykkrelle kyselemään että eikös olekkin hieno kun tuo tämän alueen elinvoiman tuottanut vanhan tekniikan tehdas loppui..
Kysy turveyrittäjältä että nyt kun suo on suojeltu niin teetkö nyt hienoja vihreän energian hitec tuotteita maailmanmarkkinoille.
Kysy toimintansa lopettaneelta kivijalkakauppiaalta että eikös olekkin hienoa tuo nettikauppa, voit tilata postipaletin kotiin kotoa, kaupassa käymättä..
Kaupunkien keskustat kuolee ja menettävät merkityksensä etätyön ja liikkeiden poistumisen takia. Parturit, kirpputorit ja thai-hierontapaikat muutaman pizzerian, reilusti ylihintaisen pubin sekä ruokaravintolan ja marketin lomassa eivät muodosta houkuttelevaa keskustaa..
Valtaosa niistä työpaikkansa menettäneistä ei työllisty vastaavaan työhön koska se vastaava työ on loppunut ihmisen tekemänä.
Siellä johtoryhmässä, top kympissä, siellä ei ole mitään hätää mutta kaikki kaikkien muiden työtehtävät on muutoksen alla.
Ja kuten alustuksessani kärjistin, sitä luovaa työtä ei ole monelle tarjolla ja luulen että kone päihittää siinäkin ihmisen huomattavan tehokkaasti. Luovasta työstä jää jäljelle vain sellainen fyysinen osuus jota ei kannata koneellistaa, juurikin keittiökaapin asennus, tapetointi tai auton pikkuremontit, parturit..
Ilmoita asiaton viesti
Joo näinhän se on, tarkoitin tietenkin lähinnä noita turhia paperinkääntelijöitä. Mutta joo, tuskinpa tuhannen vuoden pästä on yhtään ammattia nykyisistä jäljellä, jos kehitys näin kehittyy. Yhteiskunta on viimeistään silloin pitänyt suunnitella aivan toisenlaiseksi kuin nyt vieläkin, että jonkin sortin orjana suoriudut ainoasta lyhyestä elämästäsi. Kohti utopioita juu juu ;O
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta. Kirjoitin samasta aiheesta kymmenen vuotta sitten. Mielestäni ay-liikkeen tulisi ymmärtää asia eikä härkäpäisesti pitää kiinni ”saavutetuista eduista” (sanaleikki saavutetuista tuista).
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/129785-automaatti-vastaan-ihminen/
Ilmoita asiaton viesti
Muuten kyllä samaa mieltä mutta saavutetut edut voidaan lukea myös kuluttajan ostovoimana. Eli jos käteen jäävä palkka merkittävällä osalle pienenee niin myös kulutus pienenee, merkittävällä osalla loppuu. Loppumisella tarkoitan sitä että kun ruokaan, asumiseen, työssä kulkemiseen menee yhä suurempi osa tuloista niin kulutus muuhun kuin pakolliseen pakostakin loppuu.
Itsellä viime talven sähkö ja polttoaineen huippuhinnoilla aikalailla tarkkaa 2 viikon tili meni sähkö ja polttoaineisiin. Sähkölasku oli jokunen vuosi sitten pienempi 2 kk laskutuserissä kun viimetalvena kuukauden lasku.
Työ ei ole itsessään tarkoitus vaan se että saat työstä toimeentulon, rahaa elämiseen ja kuluttamiseen.
Ropottien, keinoälyn verottaminen ei voi olla ratkaisu. Se että yritys maksaisi samanverran veroja ropotista, keinoälystä yhteiskunnalle kuin ennen tuotti verotuloja ihmisten palkkaverojen ja kulutuksen kautta voisi pelastaa yhteiskuntaa muttei ihmisiä eikä kulutuksesta riippuvaisia ihmisiä.
Lisäksi keinoälyjen, ropotiikan suhteen pitää muistaa että ne on helppo skaalata ja siirtää muualle. Ihmisen osaamista ei tarvitse viedä mennessään.
Afrikkalainen osaa käyttää suomesta etäohjattua konetta afrikan palkkatasolla täysin riittävästi. Ei tarvita suomalaista peruskoulutusta, lukiota ja jatko-opintoja, siis15-20 vuoden koulutusta työhön johon vaatimus on suunnilleen lukutaito ja parin viikon perehdytys.
Ilmoita asiaton viesti
Tekoäly ei taida keksiä mitään.
Se käyttää olemassa olevaa dataa toimissaan.
Ihmisille jää datan tuottaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kun data on kerran muokattu keinoälylle toimivaksi niin se on kopioitavissa täydellisesti ympäri maailmaa ikuisesti.
Ihmisen tarvitsee tehdä ja kirjoittaa kerran se data ja sen jälkeen muutama ihminen voi korjata ohjelmaa joka toimii vaikka sadassa tehtaassa ympäri maailmaa korvaten merkittävän määrän ihmisvoimaa ja työtä.
Tämä on juurikin mielestäni se keinoälyn suurin uhka. Ei sen taskulaskimen tarvitse osata itse tehdä laskuja mutta kun siihen se kerran ohjelmoidaan niin se toistaa sen loputtomiin ja täydellisesti, taskulaskin ei tee virheitä.
Ja edelleen, en usko että on montaa ongelmanratkaisu työtä jota kone ei pysty oikeassa ympäristössä ratkaisemaan.
Niitä ongelman ratkaisijoita tarvitaan vähän, todella vähän verrattuna nykytilanteeseen. Ongelmanratkaisutilanteet valtaosin ihmisten aiheuttamia, luulen jolloin koneen tehdessä ongelmia ei synny..
Ilmoita asiaton viesti
90- luvulla toimistoihin saapuivat tietokoneet ja mikrot. Toimistoista ja pankeista vähennettiin tuhansia kirjoituspöydän ääressä työtä tehneitä. Muutos oli iso, mutta hyvin on yhteiskunta pysynyt tolpillaan.
Niin tulee käymään jatkossakin. Muutama vuosi kuluu sopeutumiseen ja peli taas jatkuu vain hieman erilailla.
Ehkä seuraava harppaus tapahtuu kauppojen kassoilla. Pakkausten siirteleminen lukijalaitteen ohi ei ole mahdoton tehtävä automaatiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä kutsutaan itsepalvelukassaksi, luulen että lähitulevassa jokaisessa kaupan tuotteessa on siru ja kun sen kärryysi siirrät hyllystä niin tuotteen hinta velotetaan kortiltasi samalla mikrosekunnilla.
Kehitys kehittyy mutta oletus että kehitys kehittyy ihmisen kannalta parempaan ei minusta ole automaattinen kehityskulku.
Serkkuni oli pankissa kassalla töissä juurikin 90-luvulla. Häneltä meni viisi pankkikonttoria alta ja sitten ikä tuli vastaan, reilu 50-vuotiaana jäi korkean osaamisen alalta työttömäksi eikä vakitöissä likikään osaamista vastaavissa ole löytynyt..
Yksilölle. alueelle, maalle voi käydä huonosti kehityksen kehittyessä.
Saudi-arabian kansantulosta 75 prosenttia tulee öljystä ja loput öljystä riippuvaisista asioista, sama venäjällä. Jos öljyn korvaava keksitään niin nämä maat on pulassa.
Suomi on tykännyt profiloitua korkean osaamisen ja korkean elintason maana. Entäs jos keinoäly vie sen merkittävän määrän niitä korkean osaamisen työpaikoista ja korvaavat työt eivät kansantaloudelle ja yksilölle riitä samaan tasoon niin miksi kouluttaa lapsia jos heille ei ole hyväpalkkaisia töitä tarjolla.
Jos merkittävä osa hyväpalkkaisista töistä loppuu niin emme me, suomi ole silloin korkean elintason maa jolla on varaa kouluttaa lapsiaan matalan tuottavuuden töihin..
Luulen että suomen kaltaiset maat ovat pärjänneet laadulla ja osaamisella, nyt menemme ja olemme maailmassa jossa samaa tuotetta tehdään samoilla koneilla ja ohjelmilla, samoista materiaaleista ympäri maailman.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä keskustelussa unohtuu yksi ajatus. Nähdään, että sen koneen omistaminen, mikä tuotannosta huolehtii on ikuinen oikeus. Sen perustelu on se, että se joka on pistänyt pääomia, tietotaitoa, työvoimaa ja raaka-aineita koneen luomiseen saa hyötyä koneen luomasta tuotannosta ja sen arvosta saa sijoituksensa takaisin, joskus jopa moninkertaisena.
Mutta jos ajatellaan, että tekoälyn myötä kone pystyy luomaan jopa kopioita itsestään, korjaamaan itsensä ja pitämään huolta tuotannosta, miten pitkään alkuperäisten panosten monikertaistuminen voidaan perustella, jos työntekijöiden työpanos voidaan sivuuttaa tarpeettomana? Pitääkö alkuperäinen panos satakertaistua, tuhatkertaistua, miljoonakertaistua? Vai voiko tapahtua niin, että myös omistusoikeus koneisiin loppuu kuten orjuus aikanaan ja koneet tuottavat ihmisten tarvitsemaa korvauksetta? Millaiseen yhteiskuntaan mahdammekaan silloin siirtyä?
Lisäkysymys on vielä, tapahtuuko muutos rauhanomaisesti vai väkivalloin?
Hetkinen, mistäs tämä pohdinta onkaan tuttua? 🤔
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa pohdintaa..mutta todellisuushan on vähemmän hienoa.
Ajatus että kun kone on tuottanut omistajalleen riittävästi voittoa niin kone siirtyisi yhteiskunnan omistukseen niin on kyllä erilainen.
Fortumi ostanut kossupullolla koskia lapista ja tehnyt niillä miljardien voittoja vuosikymmenet, nyt ne kansallistetaan kun voittoa on niin paljon, tai kaivos, vuosikymmeniä tehnyt voittoa, pakkolunastetaan valtiolle..
Paljon pitäisi muuttua että ylikansalliset yhtiöt sellaiseen suostuisivat..
Ja toisekseen, ne työntekijät ovat myös toivottavasti kuluttajia ja jos työläisillä herrasta narriin, ei ole riittäväsi ostovoimaa jota kuluttaa niin ei fyysinen tuote mene kaupaksi vaikka hinta olisi kuinka alhainen.
Lisäksi, kaikilla kilpailijoilla olisi myös vastaava tekniikka käytössä eli kilpailuetu kuroutuisi äkkiä kiinni jolloin materiaalien, energian hinta ja rahtikustannukset muodostavat kilpailuedun.
En usko että tekniikan kehittyminen antaa kenellekkään valtavaa kilpailuetua, ennemminkin se kehitys kiihtyy että isot syövät pienet koska iso voi panostaa isosti uuteen tekniikkaan ympäri maailmaa. Pieni on sidottu tiukemmin..
Tosin Tesla, pikkuinen valmistaja sotii tuota yleistystä vastaan mutta kiinan isot valmistajat voivat hyvinkin pyyhkäistä länsimaiset autonvalmistajat historiankirjoihin..
Utopia että jotenkin verotuksella tasattaisiin menetettyjä työtuloja on vaikea hahmottaa
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäiseksi tekoäly vie työpaikat tällaisilta tyhjänpäiväisiltä tietokoneen ääressä istuskelijoilta, joita valtion ja kuntien hallinto on pullollaan. Samalla voitaisiin lopettaa näiden kouluttaminen eli yliopistoista ja korkeakouluista voitaisiin karsia yhteiskunta-”tieteen”, valtio-”tieteen”, hallinto-”tieteen” ja niin edelleen tiedekuntia. Sen sijaan, tekoälyn oikeat käytännön sovellukset vaativat erilaisia antureita, toimilaitteita, keskusyksiköitä, jne. , joiden suunnittelu, tuotanto, huolto ja ylläpito vaativat edelleen ihmistyövoimaa. Lisäksi löytyy paljon tehtäviä, joihin nykyteknologian mukainen ”ennakoiva tekstin tuottaminen” ei kykene, koska ongelmat ovat teoreettisesti nk. ratkaisemattomia, joten ne on ensin muokattava ratkaistavaan muotoon.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ajatellaan mahdollisuutena, niin millähän ihmiset täyttäisivät päivänsä kun koneet tekevät kaikki työt.
Uskon että sellainen aika koittaa kyllä lähimmän sadan vuoden aikana mikäli mitään katasrofia ei matkalla ole. Riittääkö ihmiselle vapaa-ajan riennot kuten kulttuuri, urheileminen, some.
Kellään ei ole töitä ja kaikki saa saman verran krediittejä valtiolta tai joltain kuluttamista varten. Kuulostaa perin tylsältä elämältä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki on mennyt pieleen siitä lähtien kun ihminen keksi lapion. Lapiolla kaivaminen syrjäytti kynsillä kaivajien enemmistön.
Myös rukin keksiminen vähensi sormilla samaa työtä tekevien joukon ja siitä seurasi valtaisa työttömyyden aalto.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös ne luddiitit jo pistäneet koneita vastaan kapinaa eli muutosvastarinta on ihmisen perusolemus.
Itse eräässä firmassa pomo kyseli palaverissa että miksi kaikki aina on muutoksia vastaan, minä huikkasin vastaan että kymmenisen vuotta talossa olleena aina kun on jotain muutettu niin aina on työntekijälle tullut joko lisää töitä tai lisiä poistettu, kuitenkin aina huonompaan muutokset johtaneet..
Ilmoita asiaton viesti
Saa viedäkkin ainakin valtion ja kuntien keskijohdon.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä isompi yksikkö, yksityinen tai julkinen niin sitä enemmän sitä turhaa paperinpyöritystä homma vaatii..
Jossain joku oli tutkinut että ennen tietokoneita oli liki mahdoton seurata ja kirjata kaikkea, olisi vaatinut valtavasti työvoimaa. Kun tietokoneet tulivat niin seuranta ja kirjaaminen helpottui huomattavasti joten kaikkea alettiin kirjaamaan, tilastoimaan ja seuraamaan.
Ilmoita asiaton viesti