Kuntien tehtävät ilman sotea.

Sote tulee viemään noin puolet, enemmänkin kuntien, kaupungien budjeteista ja ne varat ja tehtävät siirtyvät maakuntahallinnon ja sotealueiden tehtäväkenttään.

Moni tuntuu ajattelevan että kunnilta ja kaupungeilta menee työt, rahat ja merkitys.

Itse en koe näin koska sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on  valtaosin lakisääteistä toimintaa jossa poliittisen järjestelmän vapaus ja valta toimia on hyvin rajoitettua, käytännössä olematonta. Perusterveydenhuollossa palkkakustannukset ovat noin 90 prosenttia kustannuksista joten niihin poliittinen järjestelmä, kunnat, kaupungit eivät voi puuttua kuin palvelutason lakkautuksilla tai laakennuksilla. Erikoissairaanhoidon menoihin vaikutusvalta on vieläkin pienempi. Käytännössä kaikki kunnat, kaupungit menevät, menneet jo vuosia minimitasolla, monesti sen allekkin. Varsinkin julkisen puolen huolellisesti piilotettu, vaiettu ruma salaisuus on se että todellinen taso on huomattavasti alle vaaditun minimin. Kun se raha.. Yksityinen puoli on huomattavasti tarkemman kontrollin ja sopimusten rajaama.

Nyt jos/kun Sote/maakuntahallinto vie rahat ja tehtävät niin kunnat voivat keskittyä siihen mihin he voivat oikeasti vaikuttaa.

Koulu ja kuntien muut tehtävät ja elinvoimaisuus. Yrittäjyys, viihtyvyys, väestönkehitys.

Yrittäjyys luo verotuloja joilla luodaan elinvoimaa, palveluja kuntalaisille.

Ei kunnan merkitys ja tehtävä ole juustohöylätä sote-palveluja ja lomauttaa henkilöstöä kasvavien terveysmenojen kattamiseksi samalla kun kaikki muut toiminnot jää heitteille.

Omassa kunnassani tehtiin sote-palveluja kokonaisulkoistus jonka seurauksena kunnalle, poliittiselle järjestelmälle tuli työrauha ja budjettirauha keskittää rahat ja voimavarat kunnan kehittämiseen. Kunta teki juuri seitsemännen voitollisen tilinpäätöksen putkeen.

Ratkaiseva merkitys voitollisuudessa on se etteivät yllättävät, ennakoimattomat sote-menot kaada joka vuosi budjettia. Yksityisen palveluntarjoajan hinta on tiedossa etukäteen jo vuosiksi joten pelivaraa taloudessa on tiedossa siltä osin jo ennakkoon.

Kestämättömien ja hallitsemattomie  menojen poistaminen kunnilta vapauttaa kunnat keskittymään perustehtäviinsä.

 

 

hoikanpoika

Keksi hyvä mietelause niin nimesi elää ikuisesti kirjoitti joku tuntematon..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu