Nato ja Eurooppa ilman Usaa.

Amerikka koki jälleen karvaan ja kalliin tappion sotilaallisesti ja poliittisesti viedessään armeijansa levittämään demokratian ja vapauden ilosanomaa kolmansiin maihin.

Puhutaan Saigon hetkestä, maailmanvalta poistui, häntä koipien välissä, ehkä jopa lopullisesti, vuosiksi, vuosikymmeniksi maailmanpoliisin, sotilaallisen lukon asemasta.

Eurooppa ja Nato on nyt ja lähivuosina suurten perusasioiden äärellä.

Britannnia on breksitin kaaoksessaan vielä naton jäsen mutta onko asenneilmapiiri sellainen puolin ja toisin sellainen ettei Britanniaa Naton, puhumattakaan eu tai euroopan kannalta vahvana uskottavana toimijana, kumppanina tai johtajana voi pitää.

Amerikkaa ei varmasti lähivuosina, vuosikymmeninä tulla näkemään samanlaisena suvereenina voimana joka on se viimeinen lukko joka tulee ja silkalla voimalla, rahan tai aseiden avulla,  ratkaisee demokraattisen maailman-näkemyksen ongelmia.

Mitä on Nato ilman Usan johtajuutta, brittien asevoimia?

Ranska on ainoa uskottava sotilaallinen voima joka voisi ottaa Naton henkisen ja myös sotilaallisen johtajuuden mutta on vaikea nähdä sen siihen asemaan nousevan.

Usa on poistunut euroopan ja maailmanpoliisin paikalta. Kukaan ei ole nousemassa tilalle.

Mikä on Nato ilman Usan johtajuutta ja rahaa.

Mikä on euroopan asema ilman Naton ja Amerikan vahvaa, uskottavaa yhteistyötä. Eu on rauhanliitto, Usa on ollut eu rautanyrkki.

Oliko Afganistan Euroopan Saigon-hetki myös.

0
hoikanpoika
Keskusta Kärsämäki

Keksi hyvä mietelause niin nimesi elää ikuisesti kirjoitti joku tuntematon..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu