Panepidemian hallitsemisen mahdottomuus

Sars-taudin aikaan muistelen puhutun että laajamittaisesti levinneenä tauti olisi Suomessa surmannut noin 30 000 ihmistä. Ei siis sukupuutto mutta talousjärjestelmällemme varmaankin kestämätön tilanne.

Nyt leviävästä taudista ei tiedetä juuri mitään mutta lähdetään ilmeisesti aivan realistisesta mahdollisuudesta että maailmassa leviää nyt tai lähitulevaisuudessa, joskus tauti joka on levinneisyydeltään normiärhäkän kausiflunssan luokkaa mutta tappaisi esim sen 10prosenttia kantajistaan. Nyt Kiinassa ja maailmalla leviävässä taudissa kuolleisuus on korkea vaikka näin vähäiset potilas määrät voidaan hoitaa valtavan tehokkaasti mutta jos sairastuneita on valtavia määriä niin edes sairaalapaikkoja ei riittäne kaikille. Suomessakin sairaalapaikkoja ja hoitajia, laitteita, lääkkeitä ei riittäne jos hoidon tarpeessa olisi vaikkapa 50 000 ihmistä. Kutsutaanpa tautia vaikkapa flunssaksi.

Flunssan leviämisen estäminen ei ole ikinä onnistunut rokottamisella mutta levinneisyyttä on pystytty hillitsemään. 10pros kuolleisuudella flunssan levinneisyyden hillitseminen ei riitä. Flunssakausina liki kokonaisia koululuokkia on sairaana samaan aikaan, varuskunnissa, kouluissa käytännössä kaikki sairastavat flunssan ainakin omaan armeija ja koulua sekä opiskeluaikana muistellen. 10prosentin kuolleisuudella jokaisesta koululuokasta kuolisi muutama lapsi, varuskunnasta muutama sata..

Työpaikoilla ja kouluissa, laitoksissa olisi käytännössä nolla toleranssi flunssaisena, edes lievästi oireisena julkisiin tiloihin menemisen suhteen. Jos perheessä olisi yksikin flunssaisena niin kukaan perheestä ei mene minnekään.

Käytännössä siis kaikki pysähtyisi. Kukaan vanhempi ei päästäisi lastaan kouluun, päivähoitoon joten toinen vanhemmista jäisi kotiin. Tehtaissa, kouluissa, laitoksissa, palveluissa ei olisi asiakkaita eikä työntekijöitä..

Muistelen sars kuumeen aikana jonkin keskustelun teeveestä jossa Tampereen seudun yliopistosairaalan jokin johtaja sanoi että heillä on noin 120 tehohoito paikkaa joista noin 20 paikkaa on vapaana. Mikähän lie oikeasti olisi sairaaloiden kapasiteetti tarttuvan, tappavan taudin hoitoon. Myös henkilökunta perheineen sairastaa..

 

 

 

 

hoikanpoika

Keksi hyvä mietelause niin nimesi elää ikuisesti kirjoitti joku tuntematon..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu