Suomessa on neljänlaisia puolueita.

Otsikon mukaisesti suomessa on neljänlaisia puolueita.

Vasemmistopuolueet johon selkeästi lukeutuu vasemmistoliitto. Sdp vanhana työväen ja työnpuolueena mutta myös yleispuolueena joutuu jonkinverran ymmärtämään oikeistolaista ajattelua mutta nyt, Marinin ja Rinteen ohjailulla on myöskin selkeästi vasemmistoon kuuluva puolue.

Oikeistopuolueet jota asemointia Kokoomus on perinteisesti kantanut.

Keskustapuolue joka on erikoisuus, ainoa suomessa kehitetty ideologia, puolue joka lähtökohtaisesti ei ole oikealla eikä vasemmalla. Keskusta on hallituksessa ollessaan oikeistolaisen hallituksen vasemmalla laidalla ja vasemmistolaisessa hallituksessa oikealla laitaa..

Ja sitten on yhdenasian liikkeet joihin kuuluvat suurimpana persut, äärioikeistolaisena yhdenasian liikkeenä joka on jo jättänyt osion populistinen pois määrittelystään. Persut puhuvat enää omilleen.

Vihreät jotka ovat nykyään jo selkeästi vasemmistolaisia mutta joilla ei enää oikein ole selkeää agendaa muuttuvassa maailmassa. Onko vihreät vain ihmisen kaupunkien ulkopuolisen toiminnan estämiseen keskittyvä puolue vai mikä on heidän tavoitteensa tiivistettynä.

Rkp, oikeistolainen puhtaasti kielivähemmistön ja alueen puolustaja, siis yhden asian liike.

Kd, uskonnolliseen vakaumukseen pohjaava selkeän oikeistolainen puolue.

Liike nyt, selkeästi Harkimon asiaa ajava kuten Anon puoluekkin mutta ymmärtänette jaon.

 

Suomessa oli ennen kolme suurta yleispuoluetta. Nyt ei ole oikeastaan yhtään yleispuoluetta tai suurta puoluetta. Kokoomus ylittää 20 prosentin rajan ollen suurin muttei mielestäni enää täytä suuren yleispuolueen asemaa.

Valtaosa puolueista on ilmoittanut jo reilusti ennen vaaleja ettei valtaosa muista puolueista käy hallituskumppaneiksi ja koska valtaosa puolueista tulee istumaan seuraavassa hallituksessa niin hajaannus ja puolueiden pieneneminen tulee jatkumaan.

Viiden, kuuden puolueen hallitukset ovat liki toimintakyvyttömiä jo lähtöön ja näillä gallupeilla, enemmistöhallituksessa voi istua kuusikin puoluetta..

Suomi on kohtaamassa kahdenkymmenen vuoden ikärakenteesta, eläköitymisestä, huoltosuhteen heikkenemisestä johtuvan taantuman. Eläköitymisen on laskettu aiheuttavat vuosittain 500 miljoonan euron kulujen kasvun yhteiskunnalle tilanteessa johon lähdemme kymmenen vuoden heikon taloudellisen kasvun tilanteesta.

 

 

0
hoikanpoika
Keskusta Kärsämäki

Keksi hyvä mietelause niin nimesi elää ikuisesti kirjoitti joku tuntematon..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu