Uraania suomesta, kyllä.

Valtion valtaosin omistama kaivosyhtiö, jonka nimi jääköön mainitsematta ettei juttu karkaa sivuraiteille, on saanut nyt kesäkuussa 2021 periaateluvan uraanin talteenotolle.

Mielestäni Suomessa käytettävä energia pitää tuottaa mahdollisimman paljon suomessa, suomalaisen lainsäädännön alla. Tällöin hyödyt ja haitat, rahalliset, moraaliset ja ympäristölliset jäävät suomeen.

Tämä suomen ja läntisen maailman kaksinaismoralismi energian ja eritoten ydinenergian suhteen on kirkuvan suuri.

Euroooppa on täysin riippuvainen energian suhteen Venäläisestä tuontienergiasta ja raaka-aineista, joissa tässä kirjoituksessa tarkoittaa öljy ja sen jalosteet, kaasu, ydinsähkö ja ydinvoiman polttoaineet ja jätteen loppusijoitus.

Ydinvoimasta puhutaan saasteettomana vaihtoehtona, vähän samalla ajatuksella kuin vesivoimasta ja tuulivoimasta. Niiden tuottama sähkö voi olla puhtainta mahdollista, tuotannon osalta muttei ilmaista ateriaa ole olemassa. Ei ne tuulimyllyt ilmasta kasva, ne vaativat suuren infran, tiestön asumattomille alueille. Omassa kunnassani on tuulimyllypuistoille kaavoituksen alla useampi tuhat hehtaaria. Alueille tullee sata myllyä joille jokaiselle menee kovaperustainen, iso tie ja käsivarren paksuinen kaapeli sähköä varten, puhumattakaan itse myllyistä

Ydinvoimassa poliittinen, moraalinen ja rahallinen ongelma on ydinpolttoaineen ja loppusijoituksen suuri riippuvuus ulkomaisesta toimijasta, tässä Venäjästä.

Suomen pitää pyrkiä mahdollisimman suureen omavaraisuuteen energian tuotannon kokonaisuuden suhteen.

Suomalainen uraanin tuotanto on askel oikeaan suuntaan.

 

 

+5
hoikanpoika
Keskusta Kärsämäki

Keksi hyvä mietelause niin nimesi elää ikuisesti kirjoitti joku tuntematon..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu