Velka ja kulutus..velalla. Länsimaiden talouden ainoa veturi.

Korona on karulla tavalla näyttänyt nykyisen talousjärjestelmän ongelman joka on kulutus. Kulutus tapahtuu velalla.

Turha kulutus eli kaikki mikä menee yli siitä minimistä jolla ihminen pärjää jotka lue ne riittävä ruoka, suoja, turvattu tulevaisuus on täysin riittämätön moottori pitämään yhteiskuntia kulutusta yllä.

Esimerkkinä auto. Kaverini ajaa liki 20-vuotiaalla Mersulla. Hän käy joka vuosi koeajamassa 30-50 000€ autoja katsastuksen lähestyessä ja vielä aina on päätynyt siihen että sijoitus autoon ei ole mitenkään hänen elämänlaatuaan parantava seikka. Hän tekee tonnin katsastusremontin ja auto on taas vuodeksi käytössä.

Asunto toinen turhuuden lähde. Paljonko onnellisuutta lisäneliöt tietyn tilavuuden jälkeen kasvattaa. Tuttuni teki piirustukset unelmataloonsa.

Hän laski että viimeinenkin lapsi muuttaa pois 7-10 vuotta talon valmistumisen jälkeen. Rahasta ei ollut kysymys. Hän teki autotalliin kaksi makuuhuonetta..

Itsellä särkyi laadukas 55-tuumainen televisio ja sattumalta lähikirppikseltä löytyi 47-tuumainen 20€ hinnalla.

Korona on vienyt matkailun ja palvelun työpaikat, parturit, hierojat, kuntosalit..

Kaikki velalla maksetut ja rakennetut palveluinvestoinnit ovat menettäneet asiakkaansa ja ja kannatavuutensa.

Mitä tilalle ja voiko paluuta vanhaan kulutus käyttäytymiseen enää olla.

Pelkään että monelle kuluttamiseen, velkaan tottuneelle paluu vanhaan on mahdoton. Moni menettää työnsä ja paluu vanhaan tulotasoon voi kestää vuosia tai monesti paluu ei edes tapahdu.

Itse menetin 08-taantumassa työpaikan. Vakinaistuin 2014 uuteen työhön käytyäni katsomassa kahden firman kirjoilla konkurssin. Palkka ei palautunut 08- vuoden tasolle vieläkään ja nyt korona heiluttaa vahvasti nykyistä työpaikkaa. Laskin että 07 otettu talolaina piti olla maksettuna näinä vuosina, nyt alkuvuoden lomautusten jälkeen välivuosi lainoihin ja omaisuuden myynti menossa joilla kaksi tulevaa vuotta maksetaan.

Sitten 50-vuotiaana, ensi vuonna, jos taas työttömyys iskee, alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, velattomaksi. Se tosin vaatii omaisuuden myynnin ja sillä velan kuittaamisen.

12 vuotta näkkileivällä..

hoikanpoika

Keksi hyvä mietelause niin nimesi elää ikuisesti kirjoitti joku tuntematon..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu