Liian monet asunto-osakeyhtiöt toimivat asukkaiden edun vastaisesti
Yhtiövastiketta hilataan vuodesta toiseen aina vain kalliimmaksi.
Asun vajaan 60 neliön omistuskaksiossa. Kaveri asuu suunnilleen samankokoisessa vuokra-asunnossa, ja maksaa vuokraa saman verran, kuin minä maksan yhtiövastiketta omistusasunnossa.
Omistusasuminen on jo varsin järjetöntä.
Yhtiövastike nousee jatkuvasti, vaikka pienituloisilla eläkeläisillä tulot eivät nouse. Päinvastoin, eläkkeen ostovoima laskee inflaation myötä.
Asunto-osakeyhtiöiden tulee toimia asukkaiden edun mukaisesti, eikä sitä vastaan.
+1
Onhan tuossa asunto-osakeyhtiöiden välisiä eroja. Joissakin asunto-osakeyhtiöissä voi olla jopa negatiivinen yhtiövastike kivijalkaliiketilojen vuokratuottojen takia.
Ilmoita asiaton viesti
Olisin enemmän huolissani jos taloyhtiössä vastike olisi hyvin pieni.
Veikkaan että lähitulevaisuudessa nähdään paljon taloyhtiöiden konkursseja jolloin osakkaat menettävät omistuksensa ja jäävät jonkun pankin tai perintäyhtiön vuokralaisiksi. Henkilökohtaiset lainat kuitenkin jäävät jos sellaisia on.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa ikävältä. Onko ollut isoja remontteja? Onko yhtiöllä vuokratuloja?
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään mainittavia remontteja vuosiin. Yhtiöllä ei ole vuokratuloja.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti Rautomäen omistusasuntoon on tehty remontteja, että tuon takia asuminen on kallistunut vuokra-asumisen tasolle?
Toinen ilmiö on se, että kerrosasuntoja ei saa myytyä jos niihin ei ole tehty remontteja.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on valtava määrä 1960 – 1980 lukujen kerrostaloasuntoja, joiden vakuusarvot ovat mitättömät ja taloyhtilainojen saanti täten totaalisen suljettu ja mahdoton.
Oliko juurikin Kouvolakin, jossa lyödään nyt suonta osakkeenomistajilta venäläisen maakaasun toimitusten loputtua kerrostalojen lämmönlähteinä ? Mitä näillä on sitten tilalla ?
Ilmoita asiaton viesti
Asuntooni ei ole tehty minkäänlaisia remontteja.
Ilmoita asiaton viesti
Keskimääräinen yhtiövastike oli viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan 4,62 euroa asuinneliömetri. Toisin sanoen 62 neliömetrin kaksion yhtiövastike oli silloin noin 290,16 euroa kuukaudessa. Itse maksan vuokraa eläkkeensaajan asumistuen jälkeen 62 neliömetrin kaksiosta noin 350 euroa kuukaudessa Oulussa.
Lähde Tilastokeskuksen yhtiövastikkeiden tilastoartikkeliin:
https://www.stat.fi/tilasto/asyta
Ilmoita asiaton viesti
Onko niin, että yksinasuvan avioeroisän on asuttava noin suuressa asunnossa saadakseen tavata lapsiaan kotonaan? Vai muutenko vaan asut yksin noin isossa asunnossa?
Ilmoita asiaton viesti
Juu kiitos kysymästä Pentti. Ihan järkisyistä, kun ei lasten yöpymisestä tulisi pienemmässä kopissa mitään. Nukun itse muuten olohuoneessa ja makuuhuone on pyhitetty pojille ja mahdollisille yövieraille.
Ilmoita asiaton viesti
Jos asunnon myynti-ilmoituksessa lukee ”edullinen yhtiövastike”, on lähes poikkeuksetta syytä jatkaa asunnon etsintää.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tässä nyt 11 vuotta ollut mukana tekemässä putkiremppoja vanhoihin kerrostaloihin Turussa. Pahimmillaan laajan remontin hinta on ollut yli 1000 euroa neliö, ns. normaalikin hinta on helposti 500-600€ neliö. Mietin joskus mm. niitä 100 neliön asunnon omistajia, että noinkohan saavat omansa ikinä poies. Ja ne vastikkeet, oi oi ja voi! Ja sit on eteen tullut liikehuoneistoja, johon on pelkästään vessaan vaihdettu pari kupariputkee ja asennnettu hana/pidee, lasku ihan makiat 90 000€. Nyt hiljattain on monien materiaalien hinnat jos eivät tuplaantuneet, niin vieläkin enemmän. Taitaa kohta tulla pää vetävän käteen tossa leikissä, ja mä olen sit kortistossa, mut se on toinen tarina, ja marina.
Ilmoita asiaton viesti
53 neliötä, yhtiövastike 410 euroa. Vesi, sähkö, sauna, ne laskut erikseen. Remontteja on tehty putket, ikkunat. Korjausbudjetissa liki 100 000 euroa erilaisille vahinkoja vastaan. Pankeilta saadaan helposti lainaa 2 miljoonaa ja lainoille ei ole tarvetta.
Tulevaisuuden remontit päätettiin äskettäin siirtää parilla vuodella eteenpäin ja perusteena, että hinnat sähköissä, materiaaleissa, yms. ovat olleet poikkeuksellisen korkeita ja yhtiövastike pysyy samana.
Niissä yhtiövastikkeita on kolme eri lajia neliömetreille. Minä ”osakkeenomistajana” on se 410 euroa, toiset maksavat vähän enemmän. Firmat vuokraavat asuntoja ja firmojen työntekijät maksavat oman osuutensa. Vuokralaisilla taas on suunnilleen 700 euroa kuukaudessa, riippuen osakkeenomistajien ja vuokraajien välisistä sopimuksista.
Ei taloyhtiö voi toimia asukkaita vastaan, ellei sitten kaikki osakkeenomistajat ole jossain muualla ja yksikään ei asu niissä taloissa?
Ilmoita asiaton viesti