Neuvostoliitto oli suuri bluffaus

Neuvostoliittossa aina korostettiin ja alleviivattiin neuvostokansalaisten tasa-arvoa ja tasavertaisuutta. Todellisuus kulissien takana oli toinen.

Menin Neuvostoliittoon vuonna 1973 opiskelemaan Suomi-Neuvostoliitto-seuran kautta. Olin täysin kieliummikko kuten muutkin Suomesta tulleet. Ensimmäinen vuosi Leningradissa oli suunnattu kielen oppimiseen. Opettajatar oli huipputehokas. Sen jälkeen päädyin ainoana suomalaisena etelään Moldaviaan Kishinjevin teollis-pedagogiseen teknikumiin. Ryhmä koostui kuubalaisista, mongoleista, vietnamilaisista ja minusta. Sopuisa porukka. Siellä meni kaksi vuotta, ja sain siirron takaisin Leningradiin vastaavaan teknikumiin sillä erotuksella, että venäläiset olivat aliluutnantteja armeijan oppituolin takia. Ulkomaalaiset eivät tietenkään saaneet osallistua armeijan oppitunneille. Aikaa vierähti siinä maassa viisi vuotta.

Kishinjevin keskustavaratalossa kiinnitin huomiota siihen, että alakerrasta meni avaimilla ovesta korkea-arvoisia upseereita, miliisejä ja siviilejä. Paikalliset tiesivät kertoa, että he menivät hissillä ylimpään kerrokseen, joka oli tarkoitettu vain heille ja siellä oli myynnissä länsihyödykkeitä vain heille.

Oppitunnilla Kishinjevissä tehtävän aikana kiinnitin huomiota siihen, kun opettajar tilasi lankapuhelimella elintarvikkeita kotiinsa. Aivan ihmeellistä.  Hän oli korkean puoluepampun vaimo. Tavalliset kansalaiset yrittivät haalia elintarvikkeita mistä kukakin löysi, ja se oli totisesti niukkaa, työlästä ja aikaa vievää.

Eräs vinkkasi, että käypä katsomassa Leonid Breshnevin taloa, ja kertoi osoitteen. Breshnev oli aikoinaan Moldavian kommunistisen puolueen pääsihteeri.  Menin kaupunginosaan, ja näky oli erikoinen. Harmaiden pienien lauta- ja hirsimökkien joukossa oli valkoinen varsin suuri marmorinen palatsi hänen asuntonaan. Kuin toisesta todellisuudesta.

NKP:n ylimmällä hierarkialla oli käytettävissään omat poliklinikat, sairaalat, ja kaupat. Ylimmän johdon lapset aikuistuttuaan menivät valtaosin keskenään naimisiin, ja oli muodostumassa uusi neuvostoliittolainen eliitti vanhan lisäksi.

Se siitä neuvostoliittolaisesta tasa-arvosta ja tasavertaisuudesta.

 

+15

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu