Rakentamisen kummallisuuksia maallikon silmin

Tasakatot

Ilmeisesti Alvar Aalto toi Suomeen välimerelliset tasakatot. Rakennussuunnittelijat seurasivat perässä, ja näin kautta Suomen rakennettiin tasakattoisia omakotitaloja ja kerrostaloja. Villityksestä maksetaan vuosikymmenien mittaan miljardeja kun tasakattoja korjataan jatkuvasti vuotojen takia, tai muutetaan harjakatoiksi. Tervapahvin pienetkin halkeamat repeytyvät aina aukipäin jäätyvän veden voimalla. Kerrostalossani rakennettiin tasakaton päälle harjakatto, ja vuoto-ongelmat oli käsitelty, mutta ei halpa lysti.

Sokkelittomat omakotitalot

Tuttavan isällä oli 70-luvulla rakennettu sokkeliton suuri yksikerroksinen omakotitalo. Lattiat oli rakennettu suunnilleen maan tasalle, ja talo oli ympäröity salaojalla. Se kuitenkin pitkällä aikavälillä meni tukkoon, ja kosteus nousi kapillaarina koko taloon. Talo arvioitiin arvottomaksi hometaloksi.

Alapohjan koneellinen tuuletus

Rakennettin satoja ellei tuhansia omakotitaloja niin kosteille alueille, että suunnittelijat päättivät sijoittaa alapohjaan koneellisen tuuletuksen. Kallista asumista, kun tuulettimet lattian alla jauhavat aina lisää sähkölaskua.

Muovitetut pullotalot

Esivanhemmat rakensivat harjakattoisia hengittäviä hirsitaloja, ja ne ovat kunnossa satojen vuosien jälkeenkin. Innokkaalla muovin käyttämisellä kaikkialla rakenteissa hankittiin huono sisäilma, allergiaoireita, ja luotiin rakenteisiin kasvualusta homeelle.

Onko sanomista?

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu