Pelottaako epäonnistuminen työelämässä? Yksinkertainen malli muuttaa kaiken

Olen saanut itseni monet kerrat kiinni siitä, että pääni sisäinen ääni on itseäni kohtaan kaikkea muuta kuin kannustava. Asian tiedostaminen on ensimmäinen askel muutokseen, seuraava on tuon negatiivisen puheen kitkeminen – yksi likainen lause kerrallaan. Uskon, että moni meistä syyllistyy samaan – itsensä lannistamiseen kannustamisen sijaan. Yksi korkeimmista esteistä etenemisemme tukkeena on usein se, että heijastelemme omaa, mahdollista tulevaa epäonnistumistamme maailmasta käsin itseemme takaisin jo harmillisen usein ennen kuin olemme edes aloittaneetkaan. Puhumme päämme sisällä itseämme perääntymään. Mitä ihmiset sanovat, jos en onnistu? Joudunko naurunalaiseksi? Kuinka noloa epäonnistuminen onkaan! Pelko siitä, että jos nyt kokeilemme jotakin täysin uutta ja epäonnistumme, on päässämme äärimmäisen nöyryyttävä skenaario. Samalla tulemme suhtautuneeksi myös omaan yritykseemme turhan henkilökohtaisesti. Laitamme niin sanotusti itsemme väärällä tavalla liikaa peliin.

Mitä ihmiset sanovat, jos en onnistu? Joudunko naurunalaiseksi? Kuinka noloa epäonnistuminen onkaan!

Omaa epäonnistumisen pelkoa lieventämään olen kehittänyt varsin yksinkertaisen ja ainakin itselläni tuloksia tuottaneen mallin. Omalla kohdallani mallin käyttöönotto on vähentänyt merkittävästi epäonnistumisen kammoa – käytännössä siirtänyt sen kokonaan tunteiden mappi-ö:hön. Ajattelinkin nyt kevään kunniaksi jakaa sen kanssanne, kenties joku toinenkin teistä saa erilaisen vaihteen uusien asioiden, liiketoimien tai vaikkapa ihmissuhteiden kokeilemisessa päälle.

Yksinkertaisuudessaan malli toimii seuraavalla tavalla: Entä jos operoisimmekin liike- elämässä uudessa roolissa; yrittäjän sijaan tutkijana? Toisin sanoen aina, kun kokeilemme uutta liiketoimintaa, tuotetta tai positiota, suhtaudumme tuohon tapahtumaan tutkijan elkein. Siinä emme siis enää ajattelekaan, että tässä minä kokeilen nyt jotakin uutta – vaan teemme yksinkertaisesti tutkijan ominaisuudessa hypoteesin, jonka toimivuutta lähdemme testaamaan. Annan teille esimerkin:

Ajatellaan, että olen töissä isossa korporaatiossa ja tavoitteenani on tehdä lisää rahaa itselleni jollakin tavalla. Haave pitää sisällään sen, etten olisi vain yhden tulonlähteen varassa, vaan tavoitteenani on saada useampi tulonlähde elämäni turvaksi. Teen siis hypoteesin, että myymällä omaa osaamistani muille saan aikaan tämän ja tämän verran euroja – juuri mukavien elämän lisäbonareiden verran. Hyvässä lykyssä saan uuden pääelinkeinon tai ainakin lisää tulovirtaa entistä paremman elämäni kattamiseen.

Minä ja maineeni emme ole pelissä, häpeä ja pelko laantuvat – minähän vain tutkin hypoteesini paikkansapitävyyttä!

Sen sijaan, että nyt jännittäisin onnistunko minä, siirrynkin täysin uudenlaiseen rooliin. Etäännytän itseni tarkkailemaan, miten tekemäni hypoteesi onnistuu liike-elämän laboratorio-olosuhteissa. Ottaako uusi hankkeeni tuulta alleen? Kiliseekö tililleni hypoteesini mukaisesti euroja vai ei. Minä ja maineeni emme ole pelissä, häpeä ja pelko laantuvat – minähän vain tutkin hypoteesini paikkansapitävyyttä! Epäonnistuminen ei ole noloa, vaan vaatii ainoastaan hypoteesini tarkastamisen, viilaamisen, korjaamisen – äärimmäisissä tapauksissa kokonaan vaihtamisen. Mutta vaikka homma menisi ihan munilleen, niin mitä sitten! Hypoteesi vaihtoon ja uuden kanssa tutkimaan sekä tarkkailemaan sen toimivuutta.

Samalla kun itse siirryin yrittäjästä maailman tutkijaksi ja ihmettelijäksi tulin herkemmin myös tarttuneeksi uuteen. Aloin nähdä myös enemmän mahdollisuuksia niilläkin osa- alueilla, joilla en ollut aiemmin kokeillut kykyjäni. Hedelmällisimpiä voivatkin olla juuri erityisen rohkeat avaukset – pohtimalla missä sinä olet hyvä ja kuinka voisit kaupallistaa tuon osaamisesi uudeksi tulonlähteeksi. Millä hypoteesilla sinä aloitat?

Mikael Hugg on kasvuyritys Superestin toimitusjohtaja ja puhuja sekä kasvuvalmentaja.

Hugg on juuri lanseerannut verkkokurssin heille, jotka kaipaavat uutta sivua uralle, tai tuntevat olevansa jumissa omassa työelämässään. Verkkokurssin tavoitteena on auttaa kaupallistamaan oma osaamisensa sekä myymään ja markkinoimaan sitä. Samalla pääsee luomaan itselleen kokonaan uusia tulonlähteitä. Katso tiedot kurssista tästä.

+1
huggmikael
Helsinki

Mikael Hugg on kauppatieteiden maisteri, himo-oppija, millenniaalijohtamisen asiantuntija, innovaattori sekä visionääri. Hän on myös toiminut Millennial Advisorina Suomen suurimpien yritysten johtoryhmille.

Mikael on oppimisen maksimoimiseen perehtynyt keynote-puhuja, joka haluaa auttaa kuulijoitaan innostuneesti oppimaan, uskomaan omaan potentiaaliinsa ja yltämään parhaimpaansa – yrityselämän lainalaisuuksia mukaillen. Hugg uskoo jatkuvaan oppimiseen ja itsensä kehittämiseen niin startup-yritystä luotsatessa kuin elämässä yleensä. Menestys tulee ainoastaan oppimalla – siinä teema, joka tekee paitsi elämästä parempaa ja korreloi suoraan yrityksen menestykseen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu