Terveiseni budjettiriiheen: Ilmastoteknologiassa piilee Suomen uusi Nokia ja Supercell

Hallitus tekee parhaillaan tärkeitä päätöksiä, joilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Rahaa on rajallisesti ja ottajia on monia. Meillä päättäjillä tulee olla rohkeutta sanoa kentälle, että nyt ei irtoa pientä rahaa laastarointeihin, vaan isot rahat käytetään kauaskantoisiin, Suomen kannalta elintärkeisiin kohteisiin. On kyettävä avoimesti ilmaisemaan miten esimerkiksi ilmastotavoitteet ovat yhtä tärkeitä tavoitteita työllisyyden kannalta kuin perinteiset suomalaiset teknologian ja teollisuuden alat. Investoimalla ilmastoteknologiaan ja ympäristöhankkeisiin me luomme työtä ja kasvatamme vientiä. Suomella piilee pelkästään cleantechin kautta miljardiluokan bisnes vuoteen 2035 mennessä. Suomalaiset yhtiöt osaavat jo valmistaa teknologioita, joilla poistetaan hiilidioksidia ilmakehästä, valmistaa ruokaturvaan proteiinia ilmasta ja suolasta teemme sähköakkuja.  Skaalautuvuuspotentiaali näillä toimijoilla on vähintäänkin yhtä laaja kuin matkapuhelinmarkkinat olivat aikanaan.

Nyt ei ole aika sortua poliittisista syistä ajamaan ilmastolle haitallisia, taloudellisesti kannattamattomia ja työllisyysvaikutuksiltaan pieniä, vain lyhyen kantaman tavoitteita sisään budjettiin.

Ilmastoteknologian, cleantechin ja ympäristöhankkeiden tuotekehityksen, tutkimuksen ja innovaatiohankkeiden tukemisen kautta voimme korvata osittain suomalaista huoltosuhdevajeesta syntyvää puutetta tulevaisuudessa. Mainitsemani tavoitteet eivät ole pelkästään vihreiden tai demareiden tavoitteita, nämä ovat hallitusohjelmatavoitteita. Tavoitteet on yhdessä kirjattu hallitusohjelmaan hallituspuolueiden kesken.

Maailmanlaajuinen energia-alan murros ja fossiilisten polttoaineiden kysynnän heikkeneminen siirtävät väkisin painopistettä ilmastoystävällisempien energiantuotantomuotojen suuntaan. Saman se tekee polttoaineiden tuotantoon. Tässä Suomella on tulevaisuus edessä ja tähän kannattaa satsata. Näiden investointien on samalla palveltava sitä työllisyystavoitetta, joka on hallituksessa asetettu. Tässä tavoitteessa tarvitaan nyt EU:n elvytyspaketin rahoitusta. Tulevaisuusinvestointeihin sitä nimenomaan tulee käyttää.

Hussein al-Taee

Kansanedustaja. Member of parliament. +358409125657

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu