Unelmista totta Suomen mallin mukaan

Mietin Sanna Marinin valintaa puheenjohtajaksi – henkilönä, sekä peilaten hänen valintaansa ja taivaltaan yhteiskuntarauhankin näkökulmasta. Valinta saa miettimään millaisia johtajia esimerkiksi Lähi-idästä on puuttunut ja miten amerikkalainen unelma todellisuudessa toteutuu hänen, ja monen muun kohdalla, Suomessa. Tässä en tarkoita unelmaa valtavan maallisen omaisuuden haalimista, vaan itsensä toteuttamista ja onnistumista maailmassa, jossa yhä harvemmalla ihmisellä on enää varaa unelmoida.

Verrataan esimerkiksi Lähi-itään. Marin on noussut puheenjohtajaksi askel askeleelta. Hän ei ole perinyt mitään, eikä häntä ole nimitetty asemaansa. Hän ei tule suvusta itseoikeutettuja johtajia, joita koulitaan huippuosaajiksi (ja vaikka ei koulinnassa onnistuttaisi, tulee heistä maailmalla johtajia silti). Sanna on tavallisen taustan omaava suomalainen, jota maamme kouluineen ja palveluineen ja tasa-arvon hengessä on kannatellut ja siivittänyt. Hän on älykäs ja empaattinen.

Matkalla huipulle Sanna huomioinut ihmisiä ympärillään, niin kuin häntä on huomioitu, muuten hän ei olisi noin pitkälle päässyt. Naisena, sukupuolen vuoksi haasteita on aina vielä enemmän. Marin on osoittanut vahvuutta. Hän on johtanut tiimiä, joskus edestä ja joskus keskeltä. Oman kokemukseni ja ymmärrykseni mukaan hän ei jätä kaveria pulaan ja jos hän oikaisee, hän oikaisee kasvotusten ja kahdestaan. Hänellä on ollut pitkin matkaa sovitteleva, mutta myös lempeän luja ote tovereihin. Näen hänen olevan samanlainen myös hallituskumppaneiden suuntaan, ja samaa otetta hän on käyttänyt neuvotteluissaan Suomen intressien puolesta eurooppalaisten kumppaneiden kanssa. Sanna ei ole jäänyt työssään ”konkareille” tai ”mestareille” kakkoseksi, ei edes mielikuvatasolla.

Sannan tarina inspiroi ja rohkaisee. Missä maailmalla vahvuutta ja johtajuutta osoitetaan kyynisiä intressejä korostamalla, asevoimaa ja rahanvaltaa näyttämällä, me annamme Sannan esimerkillä Suomesta käsin toivoa korostamalla yhteistyötä, sopimusten kunnioittamisen tärkeyttä ja sosiaalisen solidaarisuuden merkitystä yksilön menestymiselle. Suomi tarjoaa vahvan vaihtoehdon ja esimerkin johtajaksi nousemisesta maailmassa vallitseville voimaa korostaville johtajuuskäsitteille.

Se mikä minua kansainvälisenä ihmisenä eniten ilahduttaa Sannan valinnassa on se, että tässä ajassa tarvitsemme johtajia, joiden ei perinteisten mallien valossa pitäisi olla siinä asemassa, jossa ovat – ja jotka osaavat ja uskaltavat toimia nykyhaasteiden vaativalla tavalla. Jokainen kaupan kassalla toimiva nuori, tuolla jossakin, voi ajatella, että kovalla työllä myös hän itse voi menestyä, kunhan hänen maansa voisi alkaa muistuttamaan enemmän Suomea. Yhteiskuntarauha säilyy, kun yhä useampi kansalainen uskaltaa unelmoida ajatellen unelmiensa myös toteutuvan.

Ajattelen Sannan työtaakkaa ja valintaa nopeiden muutosten maailmassa. Tässä ajassa tarvitaan johtajuutta ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön, samalla kitkien eriarvoisuutta kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Kaikkien suomalaisten pitäisi vähintäänkin tulla toimeen, ja saada elää ihmisarvoista elämää sukupolvesta riippumatta. Esimerkkihaasteena edelliselle teesille on ilmastonmuutos. Nimittäin se tulee vaatimaan globaalin digiloikan, ja tästä loikasta osa vanhemmasta väestä on jo tipahtanut kyydistä. Katsokaapa vaikkapa pankin, Kelan tai veroviraston edessä olevaa jonoa aamuisin. Jonossa on vanhempaa väkeä ja odotusaika jopa kaksi tuntia. Palvelua pitäisi saada kasvotusten. Useammalla menee nytkin esimerkiksi laskut perintään, koska kaikki eivät osaa niitä maksaa netin yli. Kaikilla sektoreilla tulevaisuuden työntehokkuusvaateet eivät anna myöten, koska nyt pitäisi suoriutua lähes kaikesta yksin, digitaalisesti ja lennosta. Yhä harvempi pysyy mukana ja yhteiskunta eriarvoistuu.

Suomalaisten on ratkaistava nämä haasteet ensimmäisinä ja markkinoitava niitä maailmalle. Eli kun puhumme jatkuvasta oppimisesta, tiekarttoihin ja suunnitelmiin on sisällytettävä myös heidät, jotka eivät enää työllänsä maksa tai kartuta veroja.

Suomena annamme erimerkillämme toivoa maailmalle, että ilman valtavaa asevarustelua tai rahallista mahtia, voimme onnistua ja menestyä osaamistamme kehittäen ja kaikki mukana pitäen. Suomessa kuka tahansa voi onnistua – tämä on tavoitteemme; joukkueet, työyhteisöt, järjestöt, ja talkooporukat voivat onnistua, vaikka heillä ei suuria rahallisia resursseja aina olisikaan, – heidän äänensä kuuluu; heillä on arvoa ja merkitystä.

Maailmalla taas Suomi voi onnistua, vaikka onkin pieni maa. Suomi on arvojensa ja toimiensa ansiosta suuri ja vaikeistakin oloista nouseva henkilö voi päästä kansanedustajaksi tai pääministeriksi.

Onnittelut Sannalle ja SDP:n muulle puheenjohtajistolle. Olen oppinut tuntemaan kaikki valitut työni kautta ja olen näistä valinnoista mielissäni.

Hussein al-Taee

Kansanedustaja. Member of parliament. +358409125657

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu