Unohdumme ja kuolemme kun amerikkalaiset viimein lähtevät

Olen seurannut Afganistanin tilannetta vuonna 2001 alkaneen sodan alusta lähtien. Yhdysvaltain aloittamassa terrorisminvastaisessa sodassa on maassa kuollut 50 000 siviiliä ja tuhansia afgaani- ja liittouman sotilaita. Taleban-ääriliikkeen kukistamiseksi on käytetty vain Yhdysvaltojen toimesta arviolta 2 000 miljardia dollaria. Luit oikein, kaksi triljoonaa. Onkin luonnollista ajatella, että maan entinen presidentti Ashraf Ghani toteaa majapaikastaan Abu Dhabista olleensa pettynyt Yhdysvaltojen pyyntöön neuvotella Talebanin kanssa vallanjaosta. Hän kertoi poistuneensa maasta, koska tiesi, että vain siten hän voisi välttää verenvuodatuksen tilanteessa, jossa Yhdysvallat olivat jo antaneet sanansa Talebanille lähteä Afganistanista. Myös maan puolustusministeri jätti kotimaansa ja käski 25 000 eliittisotilaansa jättää taistelu Kabulin puolustamiseksi väliin. Taleban on kahmaissut miljardien edestä sotamateriaalia, mm. taisteluhelikoptereita. Afgaanikenraalit sanoivat tunteneensa, että heidät oli myyty. Kabul antautui ilman taisteluita ja maan naisaktivisteille, ihmisoikeustoimijoille, toimittajille, professoreille ja maan muulle eliitille tuli äkkilähtö maasta. Keskiviikkoon 25. elokuuta mennessä liittouman sotilaat olivat ehtineet evakuoida lähes 80 000 afgaania, maan eliittiä lääkäreistä, hallinnon virkailijoihin, insinööreistä tutkijoihin ja tuhansia muita.

Afganistanin äärijärjestö Taleban sanoo juuri nyt oikeita asioita ja moni kansainvälinen media mielellään toistaa näitä viestejä. Taleban tarinoi olevansa valmis hallitukseen muiden puolueiden kanssa. Se aikoo omien sanojensa mukaan mahdollistaa tyttöjen koulutusta ja antaa naisille rajattuja vapauksia. Taleban kertoo muuttuneensa viime vuosiin nähden. Tämä on puolitotuus, jota moni toistaa tällä hetkellä. Kabulissa ja pienemmissä kaupungeissa Taleban tekee kotietsintöjä etsien virkamiehiä, nimettyjä toimittajia ja toisinajattelijoita. Ääriliike valmistautuu totaaliseen kontrolliin, mutta ei ole vielä ryhtynyt laajamittaiseen teloitus- ja hävityskampanjaan.

Mutta miksi Taleban teeskentelee? Koska Yhdysvalloilla ja sen kumppaneilla on edelleen merkittävä määrä sotilaita ja kalustoa maassa.  Samoin ulkomaisia toimittaja ja avustusjärjestöjä on vielä tarkkailemassa. Sen lisäksi Talebanin on nyt myös elätettävä hallitsemaansa kansaa ja pidettävä valtiota säällisessä toiminnassa. Maan sairaaloiden, koulujen, virastojen, sähköverkon ja vesiverkostojen on toimittava. Jo vuosia miljoonat ihmiset ovat olleet ruoka-avun varassa, auttajia ei heti haluta karkottaa. Maan kassa nimittäin on tyhjillään. Myöskään Taleban ei halua riskeerata NATO-maiden ja näiden väliintuloa ilma-alusiskuja (drone-iskuja) käyttäen. Taleban kaipaa hallituksessa rinnalleen salonkikelpoisia toimijoita, jotta maan osallisuus YK:ssa ja muissa kansainvälisissä instansseissa kyettäisiin mahdollistamaan.  Taleban siis neuvottelee. Ensin on varmistettava, että tilanne on hallinnassa ennen kuin kontrolli alkaa. Monet tiedustelulähteet ja paikalliset todistajat ovat raportoineet, että puhdistus on alkanut. Ihmisiä on alkanut hävitä kuten tapahtui Irakissa vuosien 1976–78 välillä Saddam Husseinin noustua valtaan. Ensin hän tapatti kilpailijansa puolueen ulkopuolelta ja sitten sisältä. Ihmisiä vain katosi kodeistaan.

 

Suomalaiset voivat auttaa

Se mitä Afganistanissa on tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana, tullaan tarkastelemaan kaikkialla maailmassa. Myös Suomen ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnat tulevat tarkastelemaan tätä kysymystä erityisesti Suomen roolin näkökulmasta. On selvää, että me suomalaiset olimme laajalla rintamalla valtionrakennuspuuhissa. Afganistan on ollut Suomen suurin kehitysapukohteemme. Tuhannet lapset ovat kouluissa suomalaisten panostusten vuoksi. Myös suomalaiset toimittajat ovat kouluttaneet vertaisiaan paikan päällä. Suomalaiset järjestöt ovat olleet Afganistanissa laajalla rintamalla. Me olemme halunneet sille maalle rauhaa ja vaurautta. Esimerkiksi Kabulin geologianlaitos on ollut Suomen vastaavassa opiskelemassa. Näin Suomi on halunnut afganistanilaisten itse hyödyntävän omia mineraalirikkauksiaan, joita Afganistanin maaperä on pullollaan. Myös demokratiaa on tuettu monipuolisesti. Keskustelutilaisuuksissa ja yhteistyössä suomalaiset ovat korostaneet vähemmistöjen ja naisten oikeuksia. Voimaantumistakin on nähty ja monen suomalaisen läheiset tuttavat ovat Kabulissa asuvia afgaaneja, jotka edelleenkin haluavat puolustaa maassaan tapahtuneita edistysaskeleita. Tämä antaa toivoa.

Meidän on löydettävä keinoja ehdollistaa kehitysapua. Jatkaa keskustelua sinne jääneiden kumppaneidemme kanssa. Pyrkiä tukemaan kansainvälisiä järjestöjä, jotka ovat päättäneet jäädä Afganistaniin. Samalla meidän on vääjäämättä varmistettava, että Afganistanin uusi hallinto ei antaisi enää tukea al-Qaidan kaltaisille järjestöille. On selvää, että islamilaisen emiraatin perustaminen Afganistaniin ja sen kansainvälinen osittainen hyväksyntä kiihottaa monia terroristijärjestöjä toivomaan itselleen samaa.

Voin vain spekuloida miten tämä tilanne tulee tästä kehittymään. Useat Afganistanin naapurimaat ovat jo antaneet hyväksyntänsä Talebanin valtaannousulle. Venäjä, Kiina, Pakistan ja Iran keskustelevat jatkosta. Mitä nämä maat tulevat tarjoamaan Talebanille ja miten vallantasapaino tulee tästä järkkymään, on vielä epäselvää tässä vaiheessa. Se kuitenkin on selvää, että meidän ensisijainen vastuumme syyskuun alusta tulee olemaan keinot pelastaa sieltä heidät, joita me emme nyt onnistuneet saamaan evakuoiduksi. Vastata myös kysymykseen tuhansille afgaaneille ja heidän läheisilleen täällä, miten perheenyhdistämistä voitaisiin toteuttaa.

+4
Hussein al-Taee
Sosialidemokraatit Vantaa

Kansanedustaja. Member of parliament. +358409125657

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu