Ystävänpäivä on muutakin kuin parisuhdepäivä. Se on päivä katsoa onko joku läheisistä yksinäinen.
Tänään tiistaina 14.2 juhlimme ystävänpäivää. Ystävänpäivä on muutakin kuin parisuhdepäivä – se on ystävyyden, kumppanuuden ja välittämisen päivä.Onkin hienoa, että ystävyydelle on omistettu päivä. Se on oleellinen osa henkistä hyvinvointiamme ja sen soisi olevan osa kaikkien meidän elämää – mikä ikinä sen tarkka muoto onkaan.
Kuten kollegani kansanedustaja Tarja Filatov (SDP) on viisaasti todennut…”Ystävyys on sitä, että kun laittaa silmänsä kiinni ja ajattelee ystävää, niin poskilihakset alkavat vetäytyä korvia kohti ja rypyt siliävät.” Lausahdus on kaikkien tunteman Nalle Puhin viisautta. Tyhmä nalle, mutta kuitenkin niin viisas.
Yksin ollessa ystävillä on merkitystä. Ihminen kaipaa seuraa ja yksinoloa. Molempia. Yksin oleminen ei automaattisesti tarkoita yksinäisyyttä. Monelle kiireisen työpäivän jälkeinen yksinolon hetki on voimaannuttava ja rentouttava. Yksin voi tehdä rakastamiaan asioita, lukea, kirjoittaa, lenkkeillä… Lapsiperheessä oma aika on usein luksusta, ei suinkaan yksinäisyyttä.
Jokainen on joskus yksinäinen, mutta esimerkiksi ikäihmisten yksinäisyys voi olla ahdistavaa. Jos päivän ainoa elävä ihmiskontakti on vaikkapa ruokapalvelun ateriantuoja, voi miettiä onko yksinolo muuttunut jo syväksi yksinäisyydeksi.”
Tarjan teksti jatkuu, ja suosittelen lukemaan sen hänen sivuiltaan. Hän on täysin oikeassa kiinnittäessään huomion vanhuksiin – heidän hoivansa on ollut ja tulee olemaan meille molemmille prioriteetti myös seuraavalla vaalikaudella.
Itseäni on viime aikoina mietityttänyt vanhusten lisäksi etenkin nuorten hyvinvointi ja heitä kohtaavat haasteet muuttuvassa maailmassa, uhkienkin keskellä. On tärkeää, että pystymme yhdessä luomaan ympäristön ja alustan nuorille voida hyvin. Huoltajien tehtävänä on kasvattaa lapsi kykeneväksi hyviin ihmissuhteisiin. Kun nuori alkaa irtaantumaan vanhemmistaan, ihmissuhteet muihin nuoriin muuttuvat alati tärkeimmiksi. Uusissa suhteissa harjoitellaan myötätuntoa, toisten kuuntelemista, läsnäoloa toiselle, ja löydetään sitä kautta itselle läheisyyttä ja tukea muilta nuorilta. Parhaimmillaan ihminen tuntee kuuluvansa johonkin ja tuntee, että hänet on hyväksytty.
Yksinäisyys iskee kovimpana silloin kun nuori kokee, ettei kuulu ryhmään. Ensi ajatus voi olla, että hän on outo ja että hänessä on jotakin vikaa. Yksinäisyys nakertaa itseluottamusta, kun taas ryhmä antaa turvaa. Moni nuori on kertonut minulle olleensa toivoton – kertonut, että on halunnut mennä jonnekin ja aloittaa alusta. Eräs kysyi josko voin auttaa häntä vaihtamaan koulua. Snapchatissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa tehty kiusa ja iva jättävät nuoreen syvät jäljet, jopa loppuelämäksi. Hylätyksi tuleminen on tunne, jota moni nuori tuntee näinä aikoina. Tehtävämme aikuisina on tunnistaa näitä tilanteita ja tarttua niihin hyvin ajoissa. Siksi ajatus siitä, että kouluilta ja opettajilta leikattaisiin tulevaisuudessa resursseja kuulostaa hassulta, suorastaan vaaralliselta. Juuri nyt nuoret kaipaavat välittäviä ja osaavia aikuisia ympärilleen, joilla on aikaa olla läsnä hetkessä ja kuunnella. Moniammatillisuus on tulevaisuuden suunta.
Monesti yksinäisyys on muuttuneiden olosuhteiden summa. Esimerkiksi muutto paikkakunnalta toiselle voi tuoda monelle uusia mahdollisuuksia, mutta myös uhan jäädä ilman kaveruussuhteita. Oma poikani on teini-ikäinen. Meillä on hänen kanssaan sopimus, että jos hänen luokalleen tulee uusi oppilas, poikani tehtävä on käydä juttelemassa tälle ja katsoa, jos voisi tarjota kaveruutta. Ensikontaktit ovat valtavan tärkeitä – jos tulokas kokee, että ryhmän ystävyyssuhteet on jo solmittu, hän voi kokea, ettei hänelle ole tilaa. Kouluissa voidaankin järjestää ohjattua toimintaa, jonka kautta uudet tulokkaat otetaan luonnollisella tavalla mukaan. Vanhempainyhdistysten rooli voi tässä kohtaa olla tärkeää. Moni rehtori vannoo aktiivisten vanhempainyhdistysten nimeen. Eläväiset yhdistykset järjestävät yhteistä tekemistä, jotta nuoret saavat syitä olla, ajatella ja tehdä yhdessä.
Vanhempien rooli on avainasemassa nuoren yksinäisyyden tunnistamisessa. Vaikka pyrimmekin päättäjinä tukemaan koulujen moniammatillisuutta varmistaen, että siellä on välittäviä aikuisia, on vanhemman tehtävänä kuulostella nuoren tuntemuksia. Moni nuori pärjää yksin ja päälle päin hän voi näyttää tyytyväiseltä, vaikkei hänellä ole ystäviä. On erittäin huolestuttavaa, jos nuorella ei ole ystäviä ja hän viettää kaiken aikansa yksin. Välittävä vanhempi kyselee, kuuntelee, kannustaa ja huomioi. Näihin ensi askeleisiin vanhemmat voivat saada apua hyvinvointialueen nuorille suunnatuista mielenterveyspalveluista ja monilta järjestöiltä. Pienikin askel positiivisempaan suuntaan kehittää nuoren itsetuntoa ja rohkaisee eteenpäin. Vanhemman on oltava hienotunteinen ja kyetä järjestämään elämästään ja työstään aikaa nuorelleen. Hakeutua nuorensa kanssa tilanteisiin, joissa toisiin nuoriin voi tutustua ohjatun harrastustoiminnan kautta.
Oma tavoitteeni käydessäni kouluissa on kyetä herättämään nuoria ajattelemaan ympärillään olevia ihmisiä. Puheissani kerron siitä miten merkittävää on olla olematta se ihminen, jonka vuoksi joku toinen voi pahoin. Kerron miten voimaannuttavaa on, että juuri hyvän kaverin tuella joku lähellä voi onnistua ja voida paremmin. Empatia on taito jota voi oppia. Ehdotankin tuleviin hallitusnevotteluihin, jos sinne asti pääsen, että empatiaa voitaisiin opettaa peruskoulussa oppiaineena. Jotta hyvistä kaveritaidoista, kuuntelutaidosta ja toisen kenkiin asettumisesta voisi tulla enemmän normi. Myötätunto on avain nuorten yksinäisyyden parantamiselle ja yhteisöjemme hyvinvoinnille. Se ei ole hopealuoti, mutta se on elämäntapa joka mahdollistaa ongelmiin tarttumisen. Toiseksi meidän pitäisi ajaa perheneuvolamallia. Monilla vanhemmilla on paljon omia ongelmia, jotka tekevät nuorten tukemisesta vaikeaa – tässä proaktiivinen ote ja tuen tarjoaminen neuvolan kautta voivat olla tärkeitä. Meidän tulee rakentaa siltoja, joilla pidämme kaikki kansalaiset mukana – näin lisäämme meidän jokaisen hyvinvointia. Yhteisöllisyys ja ystävyys ovat elintärkeitä. Joskus niiden varmistamiseen tarvitaan konkreettinen kädenojennus yksinäiselle.
Nykyisellään hoidamme paljon yksinäisyyden erilaisia oireita, kun juuri nyt pitäisi tarkastella juurisyitä – ja rakentaa parempaa maaperää meidän kaikkien voida hyvin. Ystävyys ei ole trendi, se ei seuraa muotia, siitä ei saa korkoa eikä eläkettä. Silti se on elämän paras sijoitus.
No it’s not! St Valentine is name of day and romantic holiday supporting marriage family and kids it was. Until you socialist decided to break down the family unit to get more power by dividing and conquering.
We should every day as human beings think about and be kind to our fellow human beings not only one day writing cards in class pretending we are all best friends.
Of early school before 12 you retain 0-3 friends for life from 12-college maybe 0-10 and then work kicks in.
One romantic day for loving parents busy with daily choirs and kids is the real St Valentine.
Ilmoita asiaton viesti
Ystävänpäivä on Suomessa saanut vähän laajemman merkityksen kuin amerikkalainen Valentine’s Day, ja se on hyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Same here – sold by same socialists that oppose marriage, want abortion and infanticide to be unlimited – in 12 leftist states.
Being friends on Facebook or only one day is the fake reason why young people have anxiety and depression.
Singing national hymn every morning together is more uniting and less depression where all are Americans in 38 states.
My own kids now 27,22,20 all went to public schools in most diverse place on earth Jersey City across Hudson River from Manhattan.
We pink were group 4 as ethnic with 18 % after Brown, Black and Yellow – 192 nationalities and annual Halloween party at our place after trick or treat
4th of July we were all Americans not divided by politics by social status race origin religion anything
Kids picked friends based on character not anything else and motto was simple “if you are nice to me – I’m nice to you”
Yes school tried to push socialist agenda with cards when under 12 but kids picked their own friends like humans do – artificial manipulation of friendship is not working
Ilmoita asiaton viesti
Why is it better ? It did not just appear it was agenda to break up family unit to get more control by government if religion and family broken down – you think that’s good ? I do not ? Why ? Look at depression and anxiety bullying suicide drugs and violence rape – never was in Finland before 1970 when you socialists took over
Ilmoita asiaton viesti
Ei sellaista agendaa ole edes Migrillä.
Ilmoita asiaton viesti
Hussein – I looked at your earlier postings and agree better protection for Sami people there since 12,000 and the Finnic Bermian original people even longer than that.
If you or your parents came legally to Finland you should be ss equally protected as both groups.
Why would you choose SDP as party to join ? Your free will for sure 🇫🇮
Ilmoita asiaton viesti
Meillä Suomessa jokainen valitsee puolueen vapaasta tahdostaan. Meillä on myös enemmän vaihtoehtoja kuin teillä, siis muitakin kuin kaksi puoluetta, liberaali oikeistopuolue ja konservatiivinen oikeistopuolue.
Ilmoita asiaton viesti
Mika Hussein Lamminpaa – since you responded to my note to Hussein you probably did not understand I noted it is everybody’s choice – I was simply surprised as legal immigrants normally are entrepreneurial
Ilmoita asiaton viesti