Aineen ja energian häviämättömyys ja tuskan häviämättömyys – eutanasiassakin

Kun metsä palaa, silloin ei ainetta häviä tyhjyyteen. Kun akkuvirta loppuu, silloin ei energiaa häviä tyhjyyteen. Vaikeata tällaisia lainalaisuuksia on myöntää ainakin silloin, kun niitä omalle kohdalle sattuu. Ihmisen kokemuksien alueelta löytyy helposti samanlaista problematiikkaa. Onko esimerkiksi olemassa sotien häviämättömyyden laki? Kas siinä kysymys, jota erilaiset lainsäätäjäihmiset ja vallankäyttäjäihmiset yllättävän harvoin ottavat toimissaan huomioon.
Toivottavaa, välttämätöntä ylevää tai muuta sellaista on ainakin aborttituskan ja eutanasiatuskan kohdalla yritys tuskan sinänsä ja tuska-ajan vähentäminen. Kuitenkin näiden tuskien käsittely on erittäin mutkikasta: Teesi ”rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” vaikeutuu sellaisista realiteeteista, että monet pitävät totuuslauseina huudahduksia ”enhän minä rakasta itseäni” tai jopa ”kaikki, jotka yrittävät rakastaa minua, saakoot selkäänsä”. Merkittävällä osalla vallassaolijoista tuskan tuottaminen on leipälaji. Teeseilyissä syntyy teistipuolueita ja ateistipuolueita, joilla on käskystä ”älä tapa” samanlaisia käsittely-yrityksiä kuten ”yritän saada synnynnäisesti sokean tajuamaan, mitä on sellainen ja sellainen väri”. Tätä luetteloa voi jatkaakin.
Niin, joitain voi kiinnostaa: Tunnen tuskaa, olen siis olemassa. Tällainen lähtökohta syvällisten väitteiden käsittelyille on parempi kuin ikivanha ”ajattelen, olen siis olemassa”. No sitten. Ihmisillä on valtava määrä miksikysymyksiä, joihin kukaan ei osaa vasta, mutta silti niiden ratkaisuyrityksissä tapetaan ihmisiä. Siinäkin on yksi miksikysymys. Miksi merkittävä joukko pitää selvyytenä, että tuska kyllä vähenee itsensä tappamisella, eutanasialla tai muulla sahaamisella sitä oksaa, jolla istuu? Miksi itsemurhan teko on sellainen oikeus, jota ei voi kärsivältä pois ottaa edes pakkohoidolla? Miksi joillain on hyvinvoinnissaan sellainen aarre verraton, että kestävät tuskaa, vaikka heidän viestittelynsä tästä aarteesta saa leiman psyykkinen häiriö / sairaus tai negatiivisesti poikkeava käyttäytyminen?
Jostain on eri kieliin tullut edellä kuvattuun tuskakenttään käsitteitä kuten kaikkivaltias, kohtalo, kaikkitietävä ja salattu, jonka nimeä ei saa turhaan lausua. Niin, ketäpä kiinnostaa!

ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu