Aseksuaalisuuden käsittely lehdistössä on merkittävä avaus

Suomen lehdistössä on levinnyt juttu eräästä ”kaapistatulijasta”, joka on naimisissa ja kokee itsensä aseksuaaliseksi. Kun nykyisin niin sanottujen homoliittojen käsittelyissä näyttää olevan sovittamattomia ristiriitoja piispatasollakin, niin tällaisesta avauksesta voi tulla merkittävä apu siihenkin. Onhan problemaattista etiikkaa, logiikkaa ja matematiikkaa muidenkin ihmisliittojen kohdalla kuin homoliittojen kohdalla.
Kyseisestä artikkelista on jäänyt puuttumaan tutkimusnäkökulma ihmisen eroottisiin kaavoihin ja niiden muuttumisiin. Jokaisella aikuisella on nimittäin enemmän tai vähemmän tiedostettuna intiimi seksuaalinen kaava. Sen sisältö jäsentyy seuraaviin pääluokkiin tai päätyyppeihin, joista on tietysti monia lähdetietoja:
HENKINEN: Hän kokee elämän vahvasti sielullisen kautta sekä pitää esimerkiksi joogasta ja meditoimisesta. Hänen hermostonsa virittyy herkästi tuntemaan energioita ja orgasmi voi tulla jopa ilman kosketusta. Hän tarvitsee paljon omaa tilaa. Jos vaikka hänen pöytäänsä istuutuu ravintolassa, hän saattaa sulkeutua. Varjopuoli on se, että kun häntä lähestyy väärällä tavalla, hän sulkeutuu. Turvallisuus ja sanaton kommunikaatio ovat hänelle tärkeitä.
SENSUELLI: Hän saa parhaiten nautintoa monien aistien kautta, kuten monenlaisista kosketuksista iholla. Hän myös nauttii seksuaalisuudessaan esimerkiksi hyvästä ruuasta, juomasta ja itseä miellyttävästä tunnelmasta. Hänen tietyt hermostojärjestelmänsä rauhoittuvat näin. Aika usein tämä on tärkeää feminiinisessä nautinnossa. Kun sensuellille monet aistit ovat tärkeitä, niin hänelle on usein tärkeää myös se, että koti on järjestyksessä.
SEKSUELLI: Hän syttyy alastomuudesta, genitaaleista ja vaikeasti määriteltävästä pornosta, jossa seksi on helppoa ja suoraviivaista. Usein miehillä on hermojärjestelmässään tämä kaava. Orgasmit ovat hänelle tärkeitä ja myös elämän suoraviivaisuus tai ratkaisukeskeisyys. Hänen vahvuutensa on juuri tässä suoraviivaisuudessa. Heikkous voi olla siinä, ettei hän ymmärrä toisenlaisia seksuaalisia ihmisiä.
TABUJEN RIKKOJA: Hänet sytyttää erikoisuus ja valtaleikit. Tämä kaava on kaavoista laajin ja siihen kuuluvat BDSM eli sanojen bondage, dominance, sadism ja masochism alkukirjaimet ja niin sanotut fetissit. Siis se käsittää myös sidontaa, raapaisuja, valtaleikkejä, kipua ja jopa seksuaalisuuden kokemista taiteellisena. Tämän tyypin vaikeus on siinä, että yhteiskunnassamme hänen seksuaalisuuttaan ymmärretään paljon väärin. Siksi hän usein itsekin häpeää sitä.
ASEKSUAALINEN: Hän kokee seksuaalisuuden lajinsäilytykseen tai mielihyvän tavoittamiseen liittyvinä pakkoliikkeinä. Hän ymmärtää lajinsäilytykseen liittyvät asiat mutta elämys seksuaalisesta mielihyvästä jää samantapaiseksi kuin synnynnäisesti sokean käsitys väreistä. Paradoksaalista tässä on sellainen, että monet aseksuaaliseksi itsensä kokevat harjoittavat itserakastelua.
SEKSUAALISUUTENSA TORJUJA: Erityisesti ikääntymisen yhteydessä ihmisistä tulee helposti seksuaalisuuden torjujia. Esimerkiksi lause, seksi on likaista, muodostuu silloin keskeiseksi. Kuitenkin esimerkiksi tupakoinnin ja syömisongelmien selviämisissä on yllättävän usein keskeistä seksuaalisista torjunnoista vapautuminen. Paradoksaalista tässä on sellainen, että monet valittavat, ”en ole koskaan saanut kaipaamaani orgasmia”, vaikka eivät siis tiedä mikä se elämyksenä on.
ERI TYYPPIEN YHDISTELMÄ: Hän haluaa kokea monenlaista nautintoa ja hän on aina matkalla uusiin kokemuksiin. Kaikki edellä kuvatut kaavat ovat hänelle tuttuja ja hän kokee oman seksuaalisuutensa jopa laulujen lauluksi tai muuksi taivaan lahjaksi. Hän on rakastaja, joka pystyy vastaamaan monien tarpeisiin. Hänen varjopuolenaan on, ettei hän saa välttämättä itse niin paljon takaisin kuin tarvitsisi.
Jos pariskunnan eroottiset kaavat eivät pelaa yhteen, siitä syntyy tuskaa. Näiden kaavankohtien avulla voi kuitenkin ymmärtää partneria paremmin, sitä miten hänen eroottinen hermostonsa toimii. Jopa ymmärrystä siihen sosiologiseen ilmiöön, että Suomessa pariskuntien seksiharrastukset ovat viime vuosina vähentyneet, voi näin tulla. Kun ymmärtää oman eroottisen tyyppinsä, ymmärtää itseäänkin paremmin.
Merkittävää myös on, että oma intiimiyden kaava voi muuttua elämän aikana. Siitäkin on tieteellistä näyttöä, että homoseksuaalisuus ei ole ihovärin kaltainen muuttumattomuus.

ialybr

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu