Haluan kuolla. Mitäs sitten?

Näin monet nykyään kysyvät, vaikka ei julkisesti. Vastaukset tähän jäsentyvät seuraavasti:
– Suhteesi kuolemaan on henkilökohtainen, yksilökohtainen tai muu sellainen, jota toisten on mahdoton ymmärtää tarpeeksi. Vain sinä päätät sen, mitä tässä teet seuraavaksi tai jätät tekemättä.
– Kun nyt olet jollekin ilmoittanut tuon halusi, niin tavalla tai toisella sinun on valittava puolue, uskontokunta, identiteettiryhmä tai muu sellainen, jonka toimintamallia jatkossa toteutat tässä ongelmassa nimeltä kuolemanvietti. Elämänhaluisista ja elämänhaluttomista olet jo valinnut ”elämänhaluton”. Näissä molemmissa on alalajeina estyneet, masentuneet, loppuunpalaneet ja laiskat. Näistä löytyy jatko ja näin ylijärjelliseksi tämä menee, haluat tai et: Esimerkiksi masentuneet käyttävät viimeiset voimansa oman tilanteensa pahentamiseen.
– Sinulla ja ympäristösi ihmisillä on siis rasite, stressi, riesa tai muu sellainen, jossa tulee esiin kysymykset helpottuuko tämä tuska tappamalla sinut ja jos haluat kuolla niin miksi sitä sinultakaan kieltämään. Kuitenkin vastaus tällaisiin on niin monimutkainen, että pelkkä kyllä-ei-mahdollisuus on olematon. Esimerkiksi tuskan mittaaminen on hyvin monimutkaista.
– Joudut nyt kohtaamaan monen maan lakikirjassa olevat seuraavanlaisen kohdat: jos olet itsellesi vaarallinen, sinut tuomitaan pakkohoitoon ja lainsäädännössä noudatetaan mahdollisimman hyvin periaatetta ”älä tapa”. Kuitenkaan oikeutta itsetuhoisuuteen ei mitenkään voi poistaa ja esimerkiksi itsetuhoisilla ilmenevä tavoite ”saanpa kuolemiseni avulla rankaista tai kostaa”, on ylijärjellinen mutta näin vain toisinaan tapahtuu.
– Kun nyt olet menettänyt elämänhalusi, niin kuitenkin ”viel’ uusi päivä kaiken muuttaa voi”. Esimerkiksi monien itsetuhoisten kohdalla on havaittu se omituinen seikka, että ihminen ei aina tiedä, mitä hän todella tahtoo. Eikä omituisuudet lopu, kun jyllää huhu, että joku tällä maapallolla on voittanut kuoleman kuolemalla.
– Kun sinulle ja muille nyt pulpahtaa esiin kysymyksiä kuten, mikä on elämän tarkoitus, miten käsitellä syyllisyyden tuntoja tai mitä ihmiselle tapahtuu elämänsä jälkeen, niin mitäs turhaan tämmösiä mietit, jos sinulla riittää lämpöä, leipää ja sirkushuveja. Ole vain positiivinen, mitä tähän turhaan sotkea kaiken maailman jumalakysymyksiä ja sielukysymyksiä!
– Sinulle tapahtuu sellaista, jota voi kuvata niin sanotulla Kaanaan kielellä. Isä, Poika, Pyhähenki, synti, armo, sielu, enkeli, taivas, ristin kuolema, uusi henki ynnä muut sellaiset käsitteet ovat siinä kielessä keskeisiä ja on mahdollisuus luottaa kaanaan kielisen huudahduksen ”koettelee vaan ei hylkää Herra” ymmärtämiseen.
Kun nykyisessä nopeasti muuttuvassa maailmassa ja uutisvirrassa on pinnalla rauhan ja ilmastonmuutoksen pohdiskelu, niin aivan hyvin siihen kuuluu myös totuuskysymykset tuosta kuolemasta. Ketäpä kiinnostaa?

ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu