Ihme juttu: Jälleen eutanasiaa yritetään saada kyllä-ei-asiaksi

Huudahdus ”älä tapa” jyllää tinnituksena Helsingin Sanomissakin jälleen. Eutanasiakirjoituksiahan menee kyseisessä valtalehdessä läpi harvakseen. Eutanasiaväitteet eivät taivu kaksiluokkaiseksi: Prosenttiluvut siitä, moniko lääkäreistä kannattaa eutanasiaa, ovat tilastojen väärinkäyttöä. Ei onnistu edes valtioiden jakaminen lakikirjoja tarkastelemalla kyllä ja ei valtioihin. Kuitenkaan ei pääse seuraavia pääluokkia esiin:

A) Surmataan kärsivän oman tahtopaperin perusteella: Byrokratiauskontokin tms. mutkistaa tämän pääluokan osakysymysten ratkaisuja.

B) Tulkitaan kärsivän puolesta surma tarpeelliseksi, kun saadaan vain selkeys, että hyvin pahalta tuntuu ja pelottaa ”jospa minäkin joudun joskus tuohon tilaan”: Eipä tässä helpota edes asian supistaminen yleviin periaatteisiin ja välittömään tuskaan.

C) Lopetetaan elämää keinotekoisesti ylläpitävä hoito: Saattohoidossa työskentelevillekin tuttu käsite ”elämän kunnioitus” jää tässä yllättävän ongelmalliseksi rajakohtien määrittelyssä.

D) Uskotaan kärsivän tuskan häviävän kehontoiminnot lopettamalla: Miten tuskaa mitataan, minkälaisella asteikolla se ilmaistaan? Tässä on hyvin vaikeata huomata, että teesi ”tuska häviää tapetulta” on uskomus mutta ei tosiasia. Onhan sekin merkittävää, että ihminen saattaa olla iäisyysolento.

Mitäpä seuraa siitäkin tieteellisestä tosiasiasta, että ihminen elämänsä rajahetkillä väistämättä tarttuu johonkin uskontoon, vaikka olisi ”uskonnoton”? Onhan sekin aikamoinen totuus, että kuolema ei ole ihmiselämän ainoa ehdoton pakko. Ehdoton pakko on myös kerätä havaintoja ja tulkita niitä. Onko tässä tultu nyt sellaiseen, että joillain valtaaolevilla ihmisillä on jumalallinen kyky mitata ainutlaatuisten yksilöiden tuskan määrää ja antaa kyseiselle asteikolle raja-arvot? Ja vielä tämmönenkin: Jos masennuksesta kärsivä haluaa tappaa itsensä, niin hänelle kyllä tarjotaan vaikka pakkohoidossa kielitoimiston sanakirjasta lauseita ”viel uusi päivä kaiken muuttaa voi” mutta muille tuskaisille viestitetään, että jos et kestä tuskaasi, niin sen kun tapat. Näin on ihmisen viisaissa äänestyksissä päätetty.

0
ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu