Joulu tulee, oletko valmis

Nykytietämyksen mukaan havaitsemisella tarkoitetaan sitä luovaa toimintaa, jolla elimistö muovaa aistien kautta tulevaa kuvaa, äänimaisemaa, makumaailmaa ynnä muuta sellaista. Joulua viettävässä viruspakolaisperheessä havainto joulusta voi sitten nyky-Suomen hyvinvointialueilla aivan hyvin olla seuraavanlainen:


Jos moista tuntemattoman taiteilijan tekemää kuvaa tuijottelee, niin taitaapa siitä tulla ihan enemmistölle uusia outoja havaintoja ja kysymyksiä kuten ”mitä tää oikein on?”.
Joulujuhlien pitohan on alkanut siitä, kun yritettiin muuttaa pakanallisia juhlarituaaleja mutta nykyisin yhä useammin rituaalina on napin painalluksia, salasanojen käyttöä, selailua ynnä muuta algoritmia ja tietokoneympäristössä elämistä. Jopa jouluun perustavalla tavalla liittyvä hyvä sanoma eli evankeliumi Jeesuksen maapallolle tulemisesta on muuttunut, kun kielitieteilijät ovat esittäneet uuden käännöksen alkuperäistekstistä ja samalla uuden tulkinnan. Siis uskoon liittyvä tulkintojen kielipelikin on muuttunut. Pikkutarkkuus vallitsee. Jopa sellainen on merkittävää, että ateismiuskoisetkin jaottelevat porukkaansa luterilaisen ja katolisen ateismin kannattajiin.
Vain kaukalo, heinät ja tekoäly yllä, näinkö yhden tunnetun joululaulun osa pitäisikin kuulua?

0
ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu