Merkittävä factum: eihän mikään kansa, kirkko tai vaikka öljy-yhtiö koe tuskaa

Paljon puhutaan ja jopa vaahdotaan vaikkapa Israelin kansan kärsimyksistä. Kuitenkin sota-aikoinakin vain yksilöt kärsivät ja kärsivien yksilöiden määristä ynnä tuskien laaduista tulee sitten raportteja, tilastoja ynnä muita sellaisia. Lisäksi esimerkiksi kansoissa tapahtuu kriisiaikoina kahtiajakautumista: toiset menettävät yms. ja toiset voittavat yms. Näitä käsiteltäessä joudutaan sitten toteamaan, että esimerkiksi kuolevalle on herttaisen samantekevää, kuoleeko hän yhdestä iskusta vai suuresta räjähdyksestä. Lisäksi joudutaan kohtaamaan esimerkiksi ilmiö nimeltä kollektiivinen muisti, jonka eri yksilöt kokevat erilaisena. Lisäksi:
– Esimerkiksi koko kansa on vain mielikuvitteellinen kokonaisuus. Esimerkiksi monen firman vuosibudjetti on suurempi kuin sen firman kotipaikkamaan mutta harvoin sellaista kuvitellaan kansaksi.
– Esimerkiksi yllättävän monelle on herttaisen samantekevää, liehuuko Suomen eduskuntatalon lippusalossa Suomen vai vaikka EU:n lippu tai millä puolueella on suurin kannatus mutta se ei ole samantekevää, ”kun minulla on paha olo”.
Edellä kuvattu tulee tärkeäksi ainakin totuuksien etsinnässä ja niin sanottujen elämän suurten kysymysten ratkaisuissa. Sekin on merkittävä havainto, kun viime aikoina Suomessa eräs tähtitieteilijä ja eräs piispa julkistivat yrityksensä saada yksimielisyys kaikkivaltiaasta, luojasta, kohtalosta, jumalasta yms. Informaatioita kirjahyllyihin kerääntyi mutta yksimielisyyttä ei löytynyt. logiikkavirheinen päätelmä tästä on: siis tähtitieteilijä ja piispa todistivat, että totuutta ei ole. Tuskaa kokemattomat tiedeyhteisöt kuitenkin jatkavat sitä totuuden etsintää ja harvoin huomioidaan, että ei tiede mitään tee mutta tieteilevät ihmiset kyllä tekevät.
Niin ketäpä kiinnostaa edellä kuvattujen seikkojen ottaminen huomioon monissa julkisissa päätöksenteoissa? Onhan tuska sellainen olio, että se on kaikkien ajattelevien ihmisten hyväksymä totuus – vai meneekö tämä juttu luokkaan ”en ymmärrä mitä esität, olet siis väärässä”?

0
ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu