Mielenterveystyössä luontopuuteen käsittely sisältää merkittävää harhaisuutta
Helsingin Sanomissakin esiteltiin katsausta, jossa analysoitiin 660 tutkimusta niin sanotun luontopuutteen terveysvaikutuksista ja tuloksena oli muun muassa se, että kyllä varmasti se on syynä psyykkiseen pahoinvointiin, psyykkisiin häiriöihin ja kielteisiin käyttäytymisiin. Kun tällaista tietoa viedään erilaisiin käytäntöihin ja suunnitelmiin, niin eipä ole se ole yksinkertaista. Jo se on vaikea paikka, kun joudutaan kohtaamaan tietynlainen infoähky ja päätösvaltaisten kiinnostus. Esimerkiksi pidetään tulosta itsestään selvänä mutta vähäisenä tai ei uskota, koska maalaisten eli luonnon lähellä asuvien hyvinvointi ja kaupunkilaisten hyvinvointi on ihan saman asteista.
Merkittävää on seuraava logiikka: Jos esimerkiksi tarkastellaan autoa, joka on rakennettu tiellä kulkemiseen ja sitten päätellään auto-onnettomuuden yhdeksi syyksi tie, niin onnettomuuksien syiden poistamisesta tulee mahdotonta mössöä, sekamelskaa ynnä muuta sellaista. Eihän tietä voi poistaa. Kuitenkin tie on yksi syiden poistamisen kulmakivi ja tien ominaisuudet, muodot, laadut, kunnot, muuttumiset ynnä muut sellaiset ovat syitä, joiden poistamisella saadaan tuloksia.
Tämä kulmakiviasia on syiden poistamisessa jopa tietynlainen arkipäivän harha, joka ilmenee vaikkapa Hesarin julkistamassa väitteessä ”luontopuute voi aiheuttaa vaivoja” seuraavasti: Kun esimerkiksi tiedetään, että seksuaalisuudesta tulee ihmiselle paljon murheita, niin siitä ei seuraa harhapäätelmä, perustetaan luostareita. Kun sitten rakennellaan ihanteellista, tavoiteltavaa, hyvää ynnä muuta sellaista yhteiskuntaa, jossa on mahdollisimman vähän psyykkistä pahoinvointia, psyykkistä häiriintyneisyyttä ja negatiivisesti poikkeavaa käyttäytymistä, niin tietyllä tavalla pakko on heti alussa jäsentää ne kulmakivet, joihin erilaiset syytekijät sitten vaikuttavat. Tällöin luonnonläheisyys, taide, usko, elämänkatsomus yms. on yksi merkittävä kulmakivi. Toinen on välitön toimeentulo, opiskelu, mietiskely yms. Kolmas on kehon kunto, liikunta, liikkuminen yms. Neljäs on Ihmissuhteet, seksuaalisuus yms. Jo muinaiset kreikkalaiset olivat areijopageillaan tiedostaneet tällaiset kulmakivet puhuessaan teatterista, stadionista, gymnasiumista ja temppelistä. Muinaisten roomalaisten poliitikotkin huutelivat ”leipää ja sirkushuveja”, mutta tämä oli huonompi jäsennys.
Kun sitten tarkastellaan vielä sitä esitettyä satojen tutkimusten sisältöanalyysiä, niin löytyy syitä masentumiselle, skitsofrenialle, ADHD:lle ja jopa töistä poissaolojen ja monien hoitokustannusten kohoamisille mutta mutta. Luonnonläheisyys liittyy tiettyihin hyvinvoinnin kulmakiviin, jotka ovat välttämättömyyksiä. Niiden kulmakivien murentumiseen on monia syitä, joiden jäsentäminen on oma lukunsa.
Niin ketäpä kiinnostaa!
Keinutuolipsykologina annan asiaan seuraavanlaisen selityksen: elinympäristöjen kapeutuminen (=luontopuute) aiheuttaa ilmastoahdistusta, koska luontoympäristöjen kapeutuminen uutisoidaan kiinteästi ilmastonmuutokseen.
Ahdistus luokitellaan psykologiseksi ongelmaksi silloin, kun se on niin voimakasta tai pitkäkestoista, että se häiritsee yksilön arkea ja hyvinvointia. Siihen voidaan käyttää esimerkiksi kognitiivista käyttäytymisterapiaa.
Keinutuolipsykologi on termi, jolla viitataan henkilöön, joka tarjoaa psykologiaan liittyviä neuvoja tai analyyseja ilman virallista koulutusta tai ammatillista pätevyyttä alalla.
Nimitys viittaa henkilöön, joka usein käyttää arkikokemuksiaan ja elämänviisauttaan ymmärtääkseen ja selittääkseen toisten ihmisten tunteita ja käyttäytymistä – ikään kuin keinutuolissa istuen ja keskustellen, mutta ilman tieteellistä pohjaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tapanani ei ole koskaan ollut hankaloittaa kenenkään kanssaeläjän kokemuksia; elämänkatsomus, uskonto, tunteet, käyttäytyminen jne.
Minä elän ja annan muidenkin elää ihan omaksumallaan tavalla, tulla toimeen, hankkia ystäviä, … jne. Luettelo olisi pitkähkö mutta omalta osaltani lyhyehkö … elän omaksumallani tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkäs esittämäni maailmanselitys hankaloitti elämääsi?
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tuo selityksesi minun elämääni hankaloittanut ole; ei suinkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sisällöksi päätynyt oleellisia tekijöitä. Mitä kullakin on painottaa esim noista… mieleen tulee tavaratalo, ja ostot, joilla pärjää, mm politiikan kentän ryhmittymänä.
Äärimilleen vietynä, kaikille periaatteessa yhtenäistä, yhtenäisen arvoista… voidaan päätyä kauppaamaan, vaikka olisi ilmaisliittymällistä suoraan.
Vaikka tilanteen muotoilu vaikuttaa harmittomalta, on tosiaan poissulkevan järjesteämän ABC-tekniikkaa, ja ilmenee kauttaaltaan, kenellä vain itsestään pidettävää kokemusta, ja tämän puuttuessa, menee enemmän rajattomuutena.
Toinen mieleentuleva pointti blogista on se Maslow, ja vaikka nimenomaisesti kukoistavan saavutuksen jälkeen mahdollisuus olla vähemmän sidotusti maailmaan… tilanne perustuu ”kaupungistumiseen”, ts potentiaalin irroittamisen onnistumiseen.
Resursseihin ei ole tapana viittata esim malmi-käsitteen kautta, vaikka on rautalankaa, ja liitettävissä suoraan ihmisen kokonaistalouteen, kunhan muistaa huomata, millä tavoin talous-sana kantaa raskasta kontaminaatiokuormaa, enemmän kuin vaikka se NL.
Ihminen on perushyvä, ja nimenomaisesti malmin saamisessa, mikä menestys vaikka korostuu, jää helposti pois, vaikka on elämän kantava voima, kuten Ma.. tästä aavistaa / arvelee / …
Kun tilanne jotain tuota mielestäni… turha puhua vääräksi otetun systeemikasvannaisen jälkeen siitä sopeutumisesta, jolla hiviö jää elämään. Tässä blogin perussanomaksi tulkittavan pahin floppi. En tarkoita, etteikö toistuisi, kun päinvastaista ei liene havaittavissa, ainakaan relevantti-tulkinteisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä nyt – pakostakin – on todettava, että tällaiseksi mössöksi keskustelu ennakoivasta mielenterveystyöstä meni. Jäsennystä jäsennystä jäsennystä! Siinäpä kolme pointtia.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni vastaukseni tarjoaa selkeän lähtökohdan. Median ei pitäisi luoda ihmisiin kognitiivisia dissonansseja.
Ilmoita asiaton viesti