Mielenterveystyössä luontopuuteen käsittely sisältää merkittävää harhaisuutta

Helsingin Sanomissakin esiteltiin katsausta, jossa analysoitiin 660 tutkimusta niin sanotun luontopuutteen terveysvaikutuksista ja tuloksena oli muun muassa se, että kyllä varmasti se on syynä psyykkiseen pahoinvointiin, psyykkisiin häiriöihin ja kielteisiin käyttäytymisiin. Kun tällaista tietoa viedään erilaisiin käytäntöihin ja suunnitelmiin, niin eipä ole se ole yksinkertaista. Jo se on vaikea paikka, kun joudutaan kohtaamaan tietynlainen infoähky ja päätösvaltaisten kiinnostus. Esimerkiksi pidetään tulosta itsestään selvänä mutta vähäisenä tai ei uskota, koska maalaisten eli luonnon lähellä asuvien hyvinvointi ja kaupunkilaisten hyvinvointi on ihan saman asteista.
Merkittävää on seuraava logiikka: Jos esimerkiksi tarkastellaan autoa, joka on rakennettu tiellä kulkemiseen ja sitten päätellään auto-onnettomuuden yhdeksi syyksi tie, niin onnettomuuksien syiden poistamisesta tulee mahdotonta mössöä, sekamelskaa ynnä muuta sellaista. Eihän tietä voi poistaa. Kuitenkin tie on yksi syiden poistamisen kulmakivi ja tien ominaisuudet, muodot, laadut, kunnot, muuttumiset ynnä muut sellaiset ovat syitä, joiden poistamisella saadaan tuloksia.
Tämä kulmakiviasia on syiden poistamisessa jopa tietynlainen arkipäivän harha, joka ilmenee vaikkapa Hesarin julkistamassa väitteessä ”luontopuute voi aiheuttaa vaivoja” seuraavasti: Kun esimerkiksi tiedetään, että seksuaalisuudesta tulee ihmiselle paljon murheita, niin siitä ei seuraa harhapäätelmä, perustetaan luostareita. Kun sitten rakennellaan ihanteellista, tavoiteltavaa, hyvää ynnä muuta sellaista yhteiskuntaa, jossa on mahdollisimman vähän psyykkistä pahoinvointia, psyykkistä häiriintyneisyyttä ja negatiivisesti poikkeavaa käyttäytymistä, niin tietyllä tavalla pakko on heti alussa jäsentää ne kulmakivet, joihin erilaiset syytekijät sitten vaikuttavat. Tällöin luonnonläheisyys, taide, usko, elämänkatsomus yms. on yksi merkittävä kulmakivi. Toinen on välitön toimeentulo, opiskelu, mietiskely yms. Kolmas on kehon kunto, liikunta, liikkuminen yms. Neljäs on Ihmissuhteet, seksuaalisuus yms. Jo muinaiset kreikkalaiset olivat areijopageillaan tiedostaneet tällaiset kulmakivet puhuessaan teatterista, stadionista, gymnasiumista ja temppelistä. Muinaisten roomalaisten poliitikotkin huutelivat ”leipää ja sirkushuveja”, mutta tämä oli huonompi jäsennys.
Kun sitten tarkastellaan vielä sitä esitettyä satojen tutkimusten sisältöanalyysiä, niin löytyy syitä masentumiselle, skitsofrenialle, ADHD:lle ja jopa töistä poissaolojen ja monien hoitokustannusten kohoamisille mutta mutta. Luonnonläheisyys liittyy tiettyihin hyvinvoinnin kulmakiviin, jotka ovat välttämättömyyksiä. Niiden kulmakivien murentumiseen on monia syitä, joiden jäsentäminen on oma lukunsa.
Niin ketäpä kiinnostaa!

ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu