Nykyajan yllättävän merkittävä ongelma, mitä tarkoittaa kansallinen etu

Kun esimerkiksi edustajia Brysseliin äänestellään, niin kansallinen etuhan se silloin nousee käsittelyyn. Myös jopa kysymys ”EU:n etu vai Suomen etu” tulee eteen.
Aika helposti sitten löytyy seuraava jäsennys: A) Oma etu, B) Yhteinen etu, C) Epäitsekkäät päämäärät. Näihin pääluokkiin sitten sijoittuvat toiminnot 1) Turvallisuuden tavoittelu, 2) Ympäristön suojelu, 3) Kaupankäynti, 4) Kansainvälisten kiistojen ratkaiseminen ja rauhantyö, 5) Terrorismin, huumeiden, kulkutautien yms. ehkäisyt, 6) Ihmisoikeuksien käsittely, 7) Kehitysyhteistyö.
Esimerkiksi terrorismin ja kulkutautien vastustamisessa kansallinen oma etu A) on valtakunnan rajojen sisäpuolella olevien tilanteiden rauhallisuus. Tästä hyötyvät sitten myös lähelläolevat kansat B) ja syntyy myös muualla maailmassa jotain vaikeasti määriteltävää mutta tuntuvaa yleistä hyvää, jonka voi otsikoida epäitsekkääksi päämääräksi C).
Merkittävää tässä on: Näinhän se pitäisi mennä mutta mutta. Jos tällaista pitäisi saada yleisesti hyväksytyksi käytännöksi, niin eihän tämä mene läpi. Ruvetaan esimerkiksi vain kyselemään, kuka tämmöistä esittää, vaietaan tämä ”kuoliaaksi” tai puhutaan toistuvasti niin sanottua ohipuhumista. Muodostuuhan näistä 3 x 7 eli 21 ruutua, joista helposti syntyy poliittista vääntöä.
Niin, ketäpä kiinnostaa?

ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu