Se abortista päättämisen etiikka

Hesarissa on viimeviikkoina keskusteltu abortin tekemisistä. Realiteetti on, että hyvin pieni osa lähetetyistä kirjoituksista menee läpi Helsingin Sanomissa — ja toimittajat päättävät. Väkisinkin tapahtuu silloin valtamedian sensuuria ja etiikasta päättävä PAAVI hyväksyy mitä hyväksyy. Siis tätä kirjoitusta kirjoitettaessa on alistuttu siihen, että lottovoitto tulee vain harvoille eikä ole edes yritetty puhua sille paaville. Onpa tässä kuitenkin toista kautta saatu läpi jotain:
” Käytännössä vain miehillä on täysi päätösvalta vanhemmaksi tulemisesta”. ”Yksinomaan nainen kantaa lapsen ja kärsii raskausajan kehollisen stressin ja pahoinvoinnin sekä synnytyksen kivun ja ruumiinvammat. Yhtä lailla nainen on se, joka kärsii raskauden keskeytyksen edellyttämien toimenpiteiden aiheuttaman ruumiillisen rasituksen sekä mahdolliset fyysiset ja henkiset traumat. Olisi epäeettistä antaa päätösvalta näistä kellekään muulle kuin niiden kantajalle.” Tällaisia teesejä on julisteltu eikä tiedostettu, huomattu tai vaikka hyväksytty, että feministi- ja maskulinistipuolueiden peliä tuo on — eikä yhteistä totuuden etsintää. Kyllä käytännöissä löytyy paljon sellaista, että nimenomaan mies kantaa ja kärsii.
Jos esimerkiksi rakkaudesta huomattaisiin se osanen, että rakkaus on pyrkimystä tehdä toiselle hyvää odottamatta mitään palkkiota ja tasa-arvoisuudesta se, että kyseinen käsite on monimutkaisempi kuin moni ymmärtää, niin siinäpä olisi jotain uutta aborttiongelmaankin.
Eipä ole tasa-arvoista sekään, että noin yhdeksässä kuukaudessa mieheltä riittää vaikka satoja panoksia uuden lapsen tuottamiseksi mutta ei naisella. Eikä ole itsestään selvää, että eettisistä teeseistä pitää päättää joku ihmisen aikaansaama YK:n komitea eikä esimerkiksi joku, jonka nimeä ei saa edes turhaan lausua.
Kuitenkin ketäpä kiinnostaa tai kukapa jaksaa saada läpi tämmöisiä ajatusrakennelmia?

ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu