Se mielenterveyden Pohjois-Karjala-projekti
Oikein pääkirjoituksessa Suomen valtalehti julisti 21.9.24 mielenterveydestä: ”Hoito on tärkeää, mutta lääkkeiden ja terapian tarpeelle ei oikeastaan ole kattoa, jos juurisyihin ei pystytä vaikuttamaan”. Lisäksi kerrottiin niitä juurisyitä: koronaepidemia, ilmastohuolet, sodan pelko, talouden epävarmuus, digitalisaatio, sosiaalisen median tuomat paineet, kasvokkain tapahtuvan vuorovaikutuksen väheneminen, resilienssin heikentyminen, stressin lisääntyminen opiskelussa ynnä muussa työssä ja elämäntavan yleinen muutos. Niin ja seuraava haastekin julistettiin: ”Nyt tarvitaan Pohjois-karjala-projekti. Näin ei voi jatkua”. Sellainen projektihan aika tunnetusti onnistui 1970-luvulla sydän- ja verisuonisairauksista.
Kun sitten tarkastellaan psyykkisen pahoinvoinnin, psyykkisen häiriön ja negatiivisesti poikkeavan käyttäytymisen syitä ja niitä juurisyitä (vaikea termi tuokin), niin satoja ehkä tuhansia tieteellisiä tutkimuksia löytyy noin 280 otsikon verran. Kun niitä on noin paljon, täytyy jäsentää ne pääluokkiin: 1) yksinäisyydet, 2) ympäristön mallit, 3) stressit, 4) rangaistus-pettymys-elämykset, 5) menetykset, 6) välttely- ja pakomahdollisuudet sekä 7) elämän muutokset ilman välittömiä negatiivisuuksia. Nämä syyt suuntautuvat sitten hyvinvoinnin kulmakiviin A) Ihmissuhteet B) kehon kunto ja liikunta C) päivittäiseen toimeentuloon liittyvä toiminta ja D) elämänkatsomuksellinen toiminta. Näihin pääluokkiin eli tähän jäsennykseen sopii kyllä helposti myös tuossa alussa esitetty luettelo mutta mutta. Yksi stressi eli riesa on infoähky, josta myös seuraa, että tuon ”pohjoiskarjalaprojektin” aloittaminen hukkuu soteratkaisujen, hyvinvointialueiden ja rahariitojen isoon massaan, jossa hoidetaan ja hoidetaan mutta voimavaroja ei riitä ennakoivaan ja syitä käsittelevään toimintaan.
Sekin on merkittävää, että hyvin pienellä todennäköisyydellä tämäkin kirjoitus ja sen jäsennyskenttä pääsisi valtamedioissa ja vallalla olevissa toimintasuunnitelmissa esille. Eipä ihmisen pahan olon medikalisaatio-ongelmistakaan ole ratkaisuja syntynyt, kun on olemassa tunnettu ilmiö nimeltä valtataistelu.
Jos jotain ihmislasta kiinnostaa ”pohjoiskarjalaprojektin” aloittamisen esteet, niin googlaamalla hakusanaa 7×4-kenttä näistä juurisyistä saa kyllä infoa.
Kommentit (0)