Se nykyinen huumekeskustelu

Ei mennyt Hesarissa läpi seuraava:
Huumehelvettiin on seitsemän porttia
Helsingin Sanomissakin on peräänkuulutettu nykyisen huumekeskustelun tasoa. Esimerkiksi ”rangaista vai ei” näyttää kiinnostavan vain kahta keskenään tappelevaa joukkoa ja koko ongelmasta on tulossa ”hyvä vihollinen”, jossa kerätään vain poliittisia irtopisteitä.
Jos sitten perehdytään nykyistä syvällisemmin huumeprobleemien syntyihin, niin kohdataan seuraavat tiedepohjaiset pääkohdat:
– Yksin olet sinä ihminen, kaiken keskellä yksin: Syrjäytyneitä ja syrjään heitettyjä riittää, jolloin kyllä pienet pirit auttavat, vaikka silloin omaa istumaoksaa sahataankin.
– Huumekulttuurissa on viehättäviä malleja: Kyllä esimerkiksi puheet tajunnan laajentamisesta ovat houkuttavia.
– Alkoholi- ja tupakkariesat sotkeutuvat huumeriesoihin: Vaikka ei toimikaan se porttiteoria, että tupakka on pahan alku, niin on se merkittävää, kun huumeenkäytön haitat nykysuomessa ovat pienempiä kuin alkoholi- plus tupakkaongelmat.
– Rankaisevuus auttaa huumeongelmissa huonosti: Monissa maissa on raportoitu rankaisevasta huumepolitiikasta tuloksia, että rankaisevuus lähinnä pahentaa.
– Huumesodissa koetut menetykset ovat varjoon jääneitä käsittelyalueita: Mitä sillekin voi tehdä, kun huumepohjaiset ongelmat aina vain lisääntyvät, vaikka huumesotia on käyty jo pitkään?
– ”On tuolla jossain, maa palmujen” ynnä muu sellainen: Todellisuuspaot ovat ihmiskunnassa lukuisia, joista huumeisiin pako on vain yksi niistä.
– Eihän tässä muutosten ja infoähkyn maailmassa kukaan ilman kemiallista lievitystä pärjää: Esimerkiksi huumeiden lääkekäyttö on huumeongelmissa ihan oma alueensa ja pervitiinillähän moni Ihantalan voittajasoturi selvisi.
Näistä kohdista on tutkimuksissa paljon tarkennuksia. Niissä kohdataan seuraavaa olennaista: Sairauden, sosiaalityön ja poliisityön kenttäväki tekee erilaisilla vastaanotoillaan korjaavaa työtä, jossa myös etsitään sopivia käsittelypaikkoja ja aikoja. Jos heille sitten tarjotaan ennalta ehkäisyn työskentelyohjelmaa, jossa pyritään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa saamaan kansalaisia heidän toimipisteisiinsä, niin mistä löytyykään niitä varhaisia puuttujia!
Mikä puolue julkaisisi ohjelman, jossa huomioidaan kaikki edellä kuvatut kohdat?

+3
ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu