Se Sannikka-tähtiteteilijä-toimittaja-kolmio marraskuisessa televisio-ohjelmassa

Hyvään pyrkiminen meni ihmiskunnassa jälleen pieleen, kun TV-ohjelmassa ”Hyviä asioita ajetaan huonoilla keinoilla” ilmeni loukkaantumista, paniikkikäyttäytymistä, tuomion julistamista vailla todisteita, niinkuttamista, sekavia ulkomaalaisia käsitteitä ja muutakin sekavaa.
Tässä voi tietysti käydä niin kuin lööpeille, jotka jotenkin itsekseen häviävät bittiavaruuteen mutta paremmillakin keinoilla voisi ajella. Tässä voisi esimerkiksi ottaa se ohjelma uusiksi ja hyödyntää aika tunnettua tähtitieteilijän ja piispan käymää keskustelua elämänkatsomuksistaan.
Jopa sellaista teesiä voi tässä lähteä tarkastelemaan kuin ”Ihminen ei voi koskaan ymmärtää toista kuin vähän”. Sen teesin todistaminen tapahtuu seuraavaan tapaan: Kun A sanoo väitteen ja B sanoo sen olevan kauheata höpöhöpöä, niin voidaan olettaa, että kumpikin esittää sitten puheenvuorossaan aina vain kaksi perustetta. No sitten A jatkaa: ”tässä on tuo ja tuo peruste”. Kun B sitten esittää, että eihän se noin ole, niin hän esittää neljä perustetta. Seuraavassa puheenvuorossaan A joutuu sitten esittämään kahdeksan perustetta ja B:llä on kuudentoista väitteen urakka. Jotenkin A ja B sitten lähtevät kulkemaan vain yhtä linjaa mutta merkittävää on se, että molemmilta jää aina huomioimatta, mitä toinen olisi tässä nopeasti haarautuvassa viuhkassa sanonut niistä piiloon jäävistä perusteista ja harvoinpa niitä perusteita omalle väitteelle on vain kaksi. Siis sen toisen ymmärtäminen hämärtyy ja hämärtyy.
Hyvien asioiden ajaminen tarvitsee Suomessakin kielitoimiston sanakirjaa, joka helposti jää käyttämättä kun esimerkiksi lähdetään kaduille riehumaan tai vaikka televisioon sekoilemaan.

+3
ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu