Se tuloerojen ongelma ja hyvinvointi

Ansiotulojen eroista käydään esimerkiksi politiikassa jatkuvaa kiistaa siitä, kun on olemassa seuraavan kaltainen teoria: Kun rikkaiden tulot kasvavat, siitä seuraa myös köyhien tulojen kasvaminen ja kansan hyvinvointi kasvaa silloin, kun ansiotulot kasvavat. Kuitenkin edellä kerrotussa selvää suomea sisältävässä virkkeessä on vaikeata epäselvyyttä. Se on hieman samanlaista kuin siinä, että yllättävän harva tajuaa, sisäistää, ymmärtää yms. sitä, mitä on miljardi euroa.
Kun sitten tarkastellaan syvällisemmin keskeistä käsitettä tuloerot, niin siinä on esillä asteikko, johon tulot sijoitetaan ja jossa ilmenee hajontaa. Myös siihen liittyy käsitteitä kuten keskiarvo, valta-arvo ja mediaaniarvo, joista jälleen asian mutkikkuus (tuossakin jälleen uusi termi) kasvaa.
Ansiotulojen hajonnasta kuten muistakin hajonnoista on olemassa termi standardipoikkeama, joka kertoo sitten sen, kuinka suuria tai pieniä tuloerot ovat. Se on näin ”yksinkertainen”:
neliöjuuri siitä, kun on saatu summa keskiarvosta poikkeamien neliöstä ja se on jaettu kyseisen aineiston kokonaismäärällä.
Hyvinvoinnissa on sitten oma ongelmansa, kun otetaan huomioon ansiotulojen ja hyvinvoinnin välinen aika vaikea yhteys. Siitäkin kohdataan mutkikkaita onnellisuuskaavoja.
Niin, ketäpä kiinnostaa edellä kuvatun jäsennyksen huomioon otto????

ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu