Seksin pyhästä kolminaisuudesta seitsemän taivaanlahjan nauttimiseen

Helsingin Sanomissa on joulukuun lopussa mennyt läpi Emmi-Liia Sjöholmin seksikirjoitus, jossa hän käsittelee seksin suorittamisen kaavoja. Vanhempien kulttuurista periytyvä ESILEIKKI, aikuisena opitut YHDYNTÄTAVAT ja onnellisen lapsen tilassa saavutettava HEKUMAN HUIPPU yritetään siinä hahmottaa uudella tavalla. Kyseinen kolmen kohdan kaava näyttää toimivan liian huonosti. Tuleehan seksuaalisuudesta sen mukaan lajinsäilytykseen tai mielihyvään tähtääviä pakkoliikkeitä, joista puuttuu jotain tärkeätä ja sitä Hesarin artikkelissakin etsittiin.
Kyseinen ikivanha ja miltei pyhä kaava sai tieteellistä vahvistusta, kun kuuluisa Freud 1900-luvun alussa kehitteli seksiteorioitaan. Hän käsitteli paljon ihmisessä olevia oman seksuaalisuuden torjuntamuotoja tai jalostamismuotoja ynnä sukupuolten tasa-arvoisuusprobleemoja. Aika tunnettu on esimerkiksi väite, että nainen on jotenkin pienestä pitäen tuomittu olemaan kateellinen, kun hänellä ei ole penistä. Eipä ollut silloin käytössä nykytietoja yhdestä vain naisella olevasta nelijalkaisesta elimestä, jonka ainoa tehtävä on tuottaa hyvän olon tuntemuksia. Siitä miehet ovat kateellisia — kuten myös siitä, että moni nainen pystyy kokemaan romanttisia tuntemuksia, joissa hän ei yhtään hyväile itseään mutta pääsee orgasmiin, joka on todettavissa fysiologisella mittarilla. Sukupuolten tasa-arvojutuissakin moinen on vaikea kohta.
Yhdysvaltalaisissa seksintutkimuslaboratorioissa sitten 1960-luvulla tuota puuttuvaa tärkeätä seksuaalisuuden osaa ruvettiin etsimään paloittelemalla havaintoja. Siitä on esimerkkinä seuraava kooste, joka on käyttökelpoinen seksiterapiassakin: HALAUS, SUUTELU, RINTOJEN HYVÄILY, PALJASTAMINEN, JALKOVÄLIN HYVÄILY, SISÄKKÄIN MENO ja ORGASMIN KOKEMINEN. Kun esimerkiksi mies rupeaa tutustumaan naiseen, niin kyseiset kohdat ovat sillä tiellä merkittäviä rasteja. Niiden käyntijärjestyksiä on sitten monenlaisia. Voidaanhan kyseiset seitsemän elementtiä panna moneen järjestykseen, jättää joitain pois tai toteuttaa koko tutustuminen halitasolla keskittyen vain ilmiöön nimeltä sielujen sympatia. Tällaisia uusimman tutkimuksen tuloksia on enemmänkin: Rintojen hyväily hoitaa ja estää rintasyöpää (Yang, S. 2012: To revert breast cancer cells, give them the squeeze. Berkeley Mind & body Media Relations, december 17). On olemassa merkittävä masennuslääke, joka on mahdollista antaa vain naiselle: sperma vaginan kautta (Gallup, G. jr, Burch, R. & Platek, S. 2002: Does semen function as an antidepressant. Archives of Sexual Behavior, 31). Jopa tinnitusongelmien ja seksiongelmien yhteyksistä on uutta tieteellistä tietoa olemassa.
Kun kolmen kohdan kaava osoittautuu huonoksi, niin siitä seuraa kysymys, miten sitä voi parantaa. Esitetyllä seitsemän kohdan jäsennyksellä moniin seksi-vallankäyttö-politiikka-uskonto-kysymyksiinkin saisi uusia vastauksia.

ialybr

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu