Soteratkaisuissa psyykkisen pahoinvoinnin käsittely ennaltaehkäisevästi on harhatiellä

Kaikki puolueet taitavat olla yksimielisiä siinä tavoitteessa, että mielenterveyspuoli on ratkaisuissa saatava nykyistä enemmän pinnalle ja ennakoivaa työskentelyä pitää vahvistaa. Mutta mutta:
– Psyykkinen pahoinvointi, esimerkiksi talon palon ja rakkaan menetyksen kokeminen
– psyykkinen häiriö, esimerkiksi muistamattomuus ja aistiharhat
– negatiivisesti poikkeava käyttäytyminen, esimerkiksi lainvastaisuus ja kiusaaminen
ovat käsitteellisesti osaksi päällekkäisiä ja osaksi erillisiä. Esimerkiksi stressitilanteessa joku vain kärsii, joku rupeaa vainoharhaiseksi ja joku tekee kavalluksen. Kukapa esimerkiksi tilanteessa Yliviikari tai Aarnio on mieleltään terve?
Lisäksi aikamoinen yksimielisyys on havaittavissa siitä, että niin sanottua varhaista puuttumista pitää lisätä ja muutenkin kehittää. Mutta mutta:
– Korjaavan työn tekijät ovat nykyisin kovissa työpaineissa, jolloin syntyy kysymys: Mistä niitä varhaisia puuttujia, joiden luokse kansalaisia pitäisi saada, löytyy?
– Verrattain korkeita korrelaatioita tulee sellaisesta, että mitä häiriintyneempi yksilö, sitä harvemmin hän hakeutuu varhaisen puuttujan juttusille.
Ja vielä:
– Kun puhutaan esimerkiksi lasten hädän, nuorison vaikeuksien ja vanhusten syrjimisen ehkäisystä, niin jaotellaan toimenpiteet ikäryhmittäin, vaikka jos talo palaa, ympäristössä ryypätään liikaa tai joku joutuu vankilaan, niin ei silloin tuskaa jäsennetä ikäryhmittäin. Syyryhmittäinhän se pitäisi tapahtua.
– Verrattain usein oivalletaan, että kadun hiekoittaja voi olla terveyden edistämisessä merkittävämpi työntekijä kuin luukirurgi mutta vaikeata on oivaltaa, että terveydenhuollon ammattilaiset voivat olla ennakoivassa mielenterveystyössä suunnittelijoita ja ohjaajia mutta eivät läheskään aina toteuttajia.
– Kun joku järkyttävä sekoilu ilmenee, niin kyllä siitä julkisesti puhutaan ja voivotellaan, vaikka suorastaan useimmiten merkittävät ennaltaehkäisyt jäävät ennalleen.
On tietysti totta sellainen vertauskuva, että jos paikkoja särkee, niin kyllä aspiriini auttaa, vaikka ei syytä tiedetäkään mutta mutta: Ketäpä kiinnostaa syiden syvempi jäsennys psyykkisen pahoinvoinnin käsittelyssä?

0
ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu