Soteratkaisujen ja Mielenterveyskriisin helpottamisen syykenttä on olemassa mutta mutta

Ari Väänänen on saanut yhdessä johtavassa mediassa palstatilaa ennakoivan mielenterveystyön toteuttamisesta ja julki esimerkiksi seuraavaa: ”Mielenterveyskriisi ei ratkea vain lääketieteen keinoin ja terapeuttisin välinein”. ”Olisiko mielenterveyteen vahvasti sitoutuneelle kielelle ja jäsennystavoille vaihtoehtoja”? ”Näyttääkin siltä, että keskiluokan aseman epävakaistuminen on alkanut myös laajentaa mielenterveyden kriisiä”. ”Arvona mielenterveys on levinnyt kauas perinteisten sairauksien ja häiriöiden alueen ulkopuolelle”. Tällaisia teesejä on saatu julki ennekin mutta hyvin vähän niistä on seurannut sellaista kiinnostusta, että ne käytännöissä näkyvät. Soteratkaisuissakin tällaiset asiat ovat lähinnä sivuasioita.
On olemassa psyykkinen pahoinvointi (esimerkiksi talo palaa ja rakas kuolee). On olemassa psyykkinen häiriö (esimerkiksi masennus). On olemassa negatiivisesti poikkeava käyttäytyminen (esimerkiksi lain rikkominen). Nämä muodostavat tietynlaisen kimpun, jossa on päällekkäisyyksiä (esimerkiksi avioeron tekeminen voi olla masennusilmiö).
Kun edellä esitetylle kimpulle etsitään syitä, niin havaitaan satoja, jotka kyllä jäsentyvät seuraaviin pääluokkiin: 1) Yksinäisyydet 2) Opitut mallit 3) Stressitilanteet 4) Rangaistus-pettymys- elämykset 5) Menetykset 6) Välttelymahdollisuudet vaikeissa asioissa ja 7) Merkittävät elämän muutokset, joissa ei ole välittömästi edellä kuvattuja negatiivisuuksia.
Kun näiden syiden poistoa toteutetaan, niin väkisinkin joudutaan käyttämään elämän kulmakiviä, jotka eivät ole syitä. Esimerkiksi jos ensin määritellään auton kulkevan tiellä, niin ei tietä voi jäsentää auto-onnettomuuden syyksi vaan tien joku ominaisuus voi olla se syy. Nämä kulmakivet ovat seuraavat: A) Ihmissuhteet B) Kehon kunto ja liikkuminen C) Rationaalien toiminta kuten opiskelu , mietiskely ja päivittäinen toimentulo D) Irrationaalinen toiminta kuten elämänkatsomus, taide tai vaikka luonnon läheisyys. Esimerkiksi asuntostressin pienentäminen on sitten syiden poistoa rationaalisessa toiminnassa.
Ari Väänäsen esille ottamat toimenpiteetkin sopivat mainiosti tähän jäsennykseen mutta mutta. Merkittävää on, että esimerkiksi Hesarissa on turha toivoa tällaisen kirjoituksen läpimenoa. Infoähky (stressit), poliittiset pelitilanteet (välttelyt) ynnä muut edellä esitetyt pääluokat ovat tähän syynä.

ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu