Soteratkaisujen ja Mielenterveyskriisin helpottamisen syykenttä on olemassa mutta mutta
Ari Väänänen on saanut yhdessä johtavassa mediassa palstatilaa ennakoivan mielenterveystyön toteuttamisesta ja julki esimerkiksi seuraavaa: ”Mielenterveyskriisi ei ratkea vain lääketieteen keinoin ja terapeuttisin välinein”. ”Olisiko mielenterveyteen vahvasti sitoutuneelle kielelle ja jäsennystavoille vaihtoehtoja”? ”Näyttääkin siltä, että keskiluokan aseman epävakaistuminen on alkanut myös laajentaa mielenterveyden kriisiä”. ”Arvona mielenterveys on levinnyt kauas perinteisten sairauksien ja häiriöiden alueen ulkopuolelle”. Tällaisia teesejä on saatu julki ennekin mutta hyvin vähän niistä on seurannut sellaista kiinnostusta, että ne käytännöissä näkyvät. Soteratkaisuissakin tällaiset asiat ovat lähinnä sivuasioita.
On olemassa psyykkinen pahoinvointi (esimerkiksi talo palaa ja rakas kuolee). On olemassa psyykkinen häiriö (esimerkiksi masennus). On olemassa negatiivisesti poikkeava käyttäytyminen (esimerkiksi lain rikkominen). Nämä muodostavat tietynlaisen kimpun, jossa on päällekkäisyyksiä (esimerkiksi avioeron tekeminen voi olla masennusilmiö).
Kun edellä esitetylle kimpulle etsitään syitä, niin havaitaan satoja, jotka kyllä jäsentyvät seuraaviin pääluokkiin: 1) Yksinäisyydet 2) Opitut mallit 3) Stressitilanteet 4) Rangaistus-pettymys- elämykset 5) Menetykset 6) Välttelymahdollisuudet vaikeissa asioissa ja 7) Merkittävät elämän muutokset, joissa ei ole välittömästi edellä kuvattuja negatiivisuuksia.
Kun näiden syiden poistoa toteutetaan, niin väkisinkin joudutaan käyttämään elämän kulmakiviä, jotka eivät ole syitä. Esimerkiksi jos ensin määritellään auton kulkevan tiellä, niin ei tietä voi jäsentää auto-onnettomuuden syyksi vaan tien joku ominaisuus voi olla se syy. Nämä kulmakivet ovat seuraavat: A) Ihmissuhteet B) Kehon kunto ja liikkuminen C) Rationaalien toiminta kuten opiskelu , mietiskely ja päivittäinen toimentulo D) Irrationaalinen toiminta kuten elämänkatsomus, taide tai vaikka luonnon läheisyys. Esimerkiksi asuntostressin pienentäminen on sitten syiden poistoa rationaalisessa toiminnassa.
Ari Väänäsen esille ottamat toimenpiteetkin sopivat mainiosti tähän jäsennykseen mutta mutta. Merkittävää on, että esimerkiksi Hesarissa on turha toivoa tällaisen kirjoituksen läpimenoa. Infoähky (stressit), poliittiset pelitilanteet (välttelyt) ynnä muut edellä esitetyt pääluokat ovat tähän syynä.
Vaikea uskoa ulkoapäin tulevan roolin vaikutuksellisuuteen (masinointiin), kun toisaalta muusta tuskin helposti kyse.
Tulkinta merkitsee paljon, ja odotukset siitä, mitä tulisi omassa tilanteessa olla… ja tämän hyväksymisessä on ongelmia muillakin, kuin jo mielenterveyttään menettämään päätyneillä.
Erikoisalueilla, on menetelmät helposti liikaa samoja kuin yleisesti, tai yleisyys ei voi näissä olla vaikuttamatta ylläpidon arvoisesti, vaikka ylläpidon osuudesta olisi sanoa huonoa tai hyvää.
Ei ns osu, ja varmistusta toteutunee (tavoilla setx) sille, ettei kasvua aiheuttavaa osuvuutta oikein toteudu.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiologi tiivistäisi ongelmien syyt käsitteeseen anomia. Näin oletan, koska en ole varsinaisesti sosiologi, vaikka alaan olen perehtynytkin.
Anomia, erityisesti sosiologi Émile Durkheimin käsitteenä, viittaa tilaan, jossa yhteiskunnan normit ja arvot ovat epäselviä tai romahtaneet, mikä voi johtaa yksilöiden ja yhteisöjen sosiaaliseen hämmennykseen ja henkiseen kuormitukseen. Tässä on lista anomian aiheuttamista ongelmista:
Yksilön syrjäytyminen ja eristyneisyys
Kun normit hämärtyvät, yksilöt voivat kokea olevansa irrallaan yhteiskunnasta, mikä johtaa syrjäytymiseen ja sosiaaliseen eristäytymiseen.
2. Henkinen pahoinvointi
Anomian tilassa yksilöt voivat kokea ahdistusta, masennusta ja elämän tarkoituksettomuutta, koska heillä ei ole selkeitä yhteiskunnallisia suuntaviivoja.
3. Lisääntynyt rikollisuus ja väkivalta
Epäselvät normit voivat johtaa siihen, että ihmiset eivät tunne yhteiskunnallisten sääntöjen rajoja, mikä saattaa lisätä rikollisuutta ja väkivaltaa.
4. Sosiaaliset levottomuudet ja konfliktit
Yhteiskunnallinen sekasorto ja normien heikkeneminen voivat synnyttää konflikteja ja levottomuuksia yhteisöjen sisällä, koska yhteinen arvopohja on kadonnut.
5. Heikentynyt luottamus instituutioihin
Yhteiskunnan instituutioiden, kuten oikeusjärjestelmän ja hallinnon, luottamus voi rapautua, kun ihmiset eivät koe niiden olevan oikeudenmukaisia tai johdonmukaisia.
6. Talousvaikeudet ja epävarmuus
Anomian tila voi johtaa epävarmuuteen työelämässä ja taloudellisessa toiminnassa, kun sääntöjä ja normeja ei ole selkeästi määritelty, mikä haittaa taloudellista kehitystä.
7. Sosiaalinen eriarvoisuus
Kun normit heikkenevät, resurssien ja mahdollisuuksien jakautuminen voi muuttua epätasaisemmaksi, mikä voi johtaa eriarvoisuuden kasvuun ja sosiaalisten luokkien välisiin jännitteisiin.
8. Lisääntynyt individualismi ja itsekkyys
Ilman vahvaa yhteisöllistä normistoa yksilöt voivat keskittyä enemmän omiin tarpeisiinsa ja etuihinsa, mikä heikentää sosiaalista yhteenkuuluvuutta.
9. Sukupolvien välinen ristiriita
Anomia voi aiheuttaa eroja sukupolvien välillä, kun nuoremmat sukupolvet eivät tunne perinteisten arvojen merkitystä ja kokevat niiden olevan vanhentuneita.
10. Yhteiskunnan polarisaatio
Kun yhteiskunta ei pysty ylläpitämään yhteisiä arvoja, ihmiset voivat jakautua vastakkaisiin leireihin, mikä lisää polarisaatiota ja yhteiskunnallista kahtiajakoa.
Nämä ongelmat korostavat, kuinka normien ja arvojen selkeys on tärkeää yhteiskunnan vakauden ja yksilön hyvinvoinnin kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Hupsista! Tuo anomiahan on jäsennyksessä yksinäisyyden alalaji, joka liittyy elämänkatsomukselliseen kulmakiveen. Se on kyllä syy monenlaiselle pahoinvoinnille mutta jos ne syyt niputetaan vain tämän käsitteen alle, niin eihän siitä mitään toimivaa tule.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, anomia kuvaa lähinnä yhteiskunnan tilaa. Yksilöä tuskin paljon parantaa, jos sanoo, että syy ongelmiisi on yhteiskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo anomiahan on jäsennyksessä yksinäisyyden alalaji, joka liittyy elämänkatsomukselliseen kulmakiveen.
Joukkoistumisen ilmiö tuntuu vievän tulkintaa niin, että isompi kategoria korvautuu sen yksittäistapauksella.
Sosiaalinen liittyminen merkitsee paljon, ja voi olla jokaisen terveeksi pyrkivän päämäärää.
Kun väline kaapataan muuhun käyttöön… vaikea puhua hankalammasta anomian toteutumisesta.
Anomian käsite minulle uusi, mutta mihinkä viittaa… oikeastaan perusmessagen arvoista, mitä yleisesti tilanteesta on tietoisuutena.
Ilmoita asiaton viesti
Niin onhan tämä yhteiskunnallisen mielenhäiriön probleema siinä, että esimerkiksi Ari Väänäsen hätähuudot ovat tuuleen huutoa, puhumattakaan siitä tässä esitetystä jäsennyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Tulokulmasi vaikuttaa vähän biasoituneelta, mitä blogejasi lukenut.
Bias on osa anomiaa.
Mielessä käynyt se, millä tavalla tätä ihmisryhmää ilmenee paljon, joissain vaiheissa.
Kyseessä (aika)vaiheisiin perustuva biasoituma (biaskertymä) (VBK) vaikuttavana, vailla nimikettä ja selkeää ilmiön olemassaoloa.
VBKn voi käytännössä sanoa tunnistuvan, mutta valikoinnillisesti. Kyseessä tulkinta, kenellä tähän mahdollisuutta, julkisperäisenä, ja enkä ”sieluja” myöten kääntävänä.
Asia on hyvä mainita, vaikka perusteluja ei kenenkään puolesta esitetä, kun nosto itsessään suoran epäsuoraa kritiikkiä, tai varjon asettamista.
Kohtuuttomuuteen perustuvia asetelmia on paljon, eikä ole mitenkään tosi poikkeuksellinen juttu. Osa menee massiivilla, osa vähemmän.
Ilmoita asiaton viesti