Viihdeaineiden väärä käyttö, psyykkinen pahoinvointi ja mielenterveyshäiriö ????

Helsingin Sanomissa on mennyt 30.8.23 läpi Veronika Honkasalon ja Aleksi Huplin artikkeli, jossa esitetään haave uudenlaisesta päihdepolitiikasta. Rankaisevuus (Huumehörhöt ja viinakonnat linnaan! Yms.), tutkimustiedon huono käyttö (Viina se ol´ kaiken syy! Yms.), asenteet (Mitäs valitsit huonot tiet! Yms.) ja ihmisarvon probleemat (Onko se aina niin, että jokainen on oman onnensa seppä? Yms.) tulevat tässäkin hätähuudossa jotenkin ilmi.
Kun esimerkiksi ”Suomen päihdepolitiikka on jumittanut jo pitkään paikallaan” kuten Honkasalo ja Hupli väittävät, ja sellainenkin toiminta kuin ennakoiva mielenterveystyö ei toimi eikä soteratkaisuissakaan tule pinnalle, niin ketä kiinnostaa käsitteistä lähtevä työ seuraavasti: On olemassa kolme laajaa asiaa: psyykkinen pahoinvointi (kun talo palaa ja rakas kuolee, yms.), negatiivisesti poikkeava käyttäytyminen (kun rellestetään, kiusataan ja huijataan, yms.) ja psyykkinen häiriö (kun masentaa ja tulee tehdyksi jotain hullua, yms.). Näillä kaikilla on omat alueensa ja myös päällekkäisyytensä (hän rikkoi lakia sekoillessaan, yms.) ???????
Näihin kaikkiin pahoinvointeihin on satoja syitä, jotka on jäsennettävä. Vain sitä kautta niistä saa konkreettisia toimenpiteitä, jotka eivät jää haaveeksi.
Niin, ketäpä kiinnostaa?

ialybr
Sitoutumaton Savonlinna

Psykologi, psykoterapeutti, psykologian lisensiaatti, tietokirjailija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu