Ranska julisti sodan islamilaiselle maailmalle

Ranskan presidentti Macronin kannanotot ja toiminta opettajamiehen kurkunleikkaamisen jälkeen johti ennalta arvaamattomiin seurauksiin. Terrorismia on esiintynyt liiaksi maassa ja tavallaan melkoisen mitättömänä presidenttinä pidettävä Macron sai aihetta törkeän kurkunleikkauksen jälkeen nostaa profiiliaan.
Se, että Ranska halusi korostaa omaa sekulaaria ajattelutapaansa ja osoittaa voimaansa oman muslimiväestön silmissä, on alkanut saada suuremman luokan ongelmia islamilaisen maailman suunnalla. Kukaan ajatteleva ihminen ei tietenkään hyväksy kurkun katkaisemista.

Se, että Ranskan hallinnon rakennuksiin heijastettiin pilakuvia Muhammedista on tosiasiallinen sodanjulistus islamilaisen maailman suuntaan. Voisi verrata sitä siihen, kun Talebaanit tuhosivat maailmanhistoriallisesti arvokkaana pidettyjä buddhalaisia patsaita. He loukkasivat länsimaiden pyhiä arvoja tuhoamalla kulttuurihistoriallisesti tärkeitä patsaita. Hieman yksinkertaisesti ajatteleva tai sellaiseksi tekeytyvä Macron ajattelee, että kyse olisi jostain Erdoganista, jonka suu pitäisi tukkia seuraavaksi.

Indonesiassa eräs julkkis tuhosi kohun takia instagrammissa kalliit ranskalaiset muotilaukut. Nämä Indonesian julkkkikset lienevät pelkkä pieni sivuosuma tässä showssa, mutta ne ovat todella varakkaita ja sopivan turhamaisia ostaakseen juurikin kalliita ranskalaisia hajuvesia ja muotituoteita. Jos esiintyy televisiossa maassa, jonka väkiluku on 275 miljoonaa voi kuvitella, että rahaa tulee. Jostain päivittäin esitettävästä realitysarjasta saa 3000-4000 euroa per jakso. Siis kuukausitulot ovat 100 000 pelkistä televisioesiintymisistä. Mainostulot ja mahdolliset muut esiintymiset tulevat tähän päälle. Helposti NHL pelaajan tulot ilman, että palkasta lähtee kymmeniä prosentteja veroa.

Toisaalta miljoonien ja miljoonien asiakkaiden kanssa kauppaa tekevät liikemiehet vaurastuvat maassa todella vauhdilla ja ovat joutuneet ostelemaan vaimoilleen juurikin kalliita ranskalaisia vaatteita , parfyymejä ja laukkuja jne. Indonesialaiset ostavat kalliit muotitavarat useinkin Singaporesta ja siitä syystä tilastot eivät näy tuontina Indonesiaan. Ehkä myös luotetaan enemmän, ettei kyse ole feikkitavarasta. Nopeasti rikastuvilla lienee tavallista tuhlata rahojaan juuri turhamaisuuteen. Filippiinien entisen presidentin Marcosin vaimolla oli tuhansia kenkiä kaapissaan. Olen nähnyt muutamien varakkaiden indonesialaisten taloja, joissa saattaa olla kymmeniä Ranskasta ostettuja maljakoita sekä massiiviset vaatekaapit ja laukkukokoelmat. Ranska on ollut hyvin edustettuna. Ei tässä ole kyse siitä, että Erdogan uhoaa. Islamilainen maailma kuohahti siitä, että Ranska valtiona meni pilkkaamaan Muhammedia.

Ranska on tavallaan omien sisäpoliittisten ongelmiensa takia keräämässä niskaansa islamilaisen maailman vihat, jotka ovat hakeneet kohdetta sen jälkeen kun Yhdysvallat on alkanut Trumpin johdolla vetäytymään ja jopa hieromaan rauhaa islamilaisen maailman suuntaan (vrt. Israelin ja arabien sopimukset viime aikoina). Iran ei kuulu sunnimuslimien kanssa samaan rauhanprosessiin.

Olisiko Macron sitten voinut korostaa sananvapautta vaikka ottamalla der Stürmer-lehdestä koukkunenäisten juutalaisten kuvia ja heijastaa niitä Ranskan virastojen seinille? Jokainen olisi varmaan tajunnut, että rivien välissä puolustetaan sananvapautta ja oikeutta julkaista vaikka Muhammed pilapiirroksia. Näin olisi annettu viesti maassa asuville muslimeille ja toisaalta ei oltaisi annettu Ranska vihaan johtavaa kuvamateriaalia maailmalle.

Näyttää siltä, että kohta valitettavasti katkeaa joidenkin ranskalaistenkin kurkkuja maailmalla. En haluaisi kirjautua Ranskan passilla johonkin hotelliin tietyilla alueilla maailmassa. Tosin saattaa olla, että koronan takia alkaa kansat vetäytyä omille alueilleen ja turismi jää pysyvästi alhaisemmalle tasolle.

Monet sanovat, että kohut laantuvat. Niin varmaan on. Eräissä arabimaissa kauppiaat ylpeinä peittelivät ranskalaista alkuperää olevia tuotteita. Mikäli islmilaisessa maailmassa sosiaalisesti alkaa käydä arveluttavaksi käyttää ranskalaisia muotituotteita, niin vaihtoehtoisesti muotiin nousevat tuotteet jäävät helposti pysyviksi.
Jotenkin tulee mieleen venäläisen musiikin vaikerrus ja marseljeesin mahtipontisuus. Musiikin edetessä venäläinen sointi voimistuu ja marseljeesi puolestaan alkaa menettää virettään. Napoleonin sotaretki Venäjälle musiikin muotoon puettuna.

Kun ihmisoikeuksia alettiin levittää maailmalle ja jopa asevoimin islamilaiseen maailmaan, propagandan uhreiksi tempaantuneet suomalaistkin ajattelivat korvaavansa taantumuksellisten maiden yhteiskunnat länsimaiden arvoihin perustuvilla.

Uskoisin, että suurempi osa suomalaisia saattoi kokea pahoja aavistuksia jatkosodan alussa 1941, kuin vuonna 2003 kun vaikkapa Irakia miehitettiin. Mitä jos kommunismin hirviötä ei saadakaan tuhottua? Varmasti olisi ollut hyvä teko maailmalle, jos kommunismi olisi kitketty siinä yhteydessä. Suomi oli sinänsä onnekas, että rajoja siirelty enempää ja maa säästyi miehitykseltä. Suomi koki varmaan vuonna 2003 olevansa takamaa, jonne ei sodat leviä eikä pakolaiset, joita niiden seurauksena väistämättä tulee. Venäjän rajanaapurina tilanne oli totisempi. Mitä saattoi saksalainen odottaa kun sota alkoi kääntyä Neuvostoliiton eduksi. Moni uskoi, että jenkeillä olisi vähemmän syytä vihata heitä. Kannatti mielummin antautua siellä alueella.

Länsimaista arvomaailmaa on siis levitetty miekkälähetyksen muodossa. Nyt on usko loppunut ja vastapuoli alkaa olla voimainsa tunnossa. Sota on helppo aloittaa. Sodan aloittaminen vuonna 2003 on yksiselitteisesti USA:n vastuulla. Miten sitten sota päätetään? En tiedä, mutta saattaa olla vastapuolella halua levittää oma mallinsa Euroopan sydämeen.

 

Sota on toki helppo aloittaa ja sen pitäisi olla todellakin viimeinen keino. Hyökkäyssota Irakiin ei ole tuottanut haluttua tulosta. Vihollista tai vastapuolen tahtoa sotia ei olla saatu hävitettyä. Voisi verrata Japanin itä, kuinka Japanin sotaisuus, joihin oli kuunut jopa itsemurhaiskut (kamikaze) ja toisaalta natsi-Saksan suunta kääntyi kun maat lyötiin polvilleen. Sen jälkeen suurempaa sodan ihailua eikä uhrivalmiutta ei niissä ole esiintynyt. Kaikki ISIS sodat ja muut mukaan lukien eivät ole saaneet aikaan vastaavaa muutosta islamilaisessa maailmassa. Todennäköistä onkin, että kohta aletaan puhua Linnake Euroopasta uudessa merkityksessä. Eurooppa ei ole avautumassa maailmalle tällä nykyisellä käytöksellä, vaan vetäytyy kilpikonnapuolustukseen.

Toisaalta Ranskan kunniaksi on todettava, että presidentti Jaques Chiraq tajusi kuitenkin, että sota Irakia vastaan on suuren luokan virhe Ranskan ja EU:n kannalta. On vaikea sanoa, että oliko USA 2000-luvun alkuvuosina oikeassa siinä, että Turkki olisi pitänyt ottaa EU jäseneksi. Näin olisi kenties pidetty maan suunta maallisena. USA:n presidentti George W. Bush soitti aiheen johdosta Ranskan Chiraqille ja pyysi ottamaan Turkin EU:n jäseneksi. Chiraq oli kuulemma vastannut Bushille, että ottakaa Meksiko itsellenne ensin ja neuvokaa sitten muita. Mikäli Naton johtava maa USA olisi saanut tahtonsa läpi ja Turkista olisi tullut EU maa, niin nyt EU:n olisi todellakin otettava lusikka kauniiseen käteen. Väestösuhde olisi muuttunut merkittävästi, jos 70-80 miljoonaa muslimia olisi silloin tullut jäseniksi.

Nyt Ranskan johtaja on pelkkä surullisen hahmon ritari. Ei todellakaan mikään merkittävä mahti maailmassa tätä nykyä. Retoriikka ei heijastele todellisuutta. Yhden ongelman ratkominen johtaa toisiin ongelmiin muualla. Korona kriisi päällä kaiken lisäksi.

 

IiroNordling

Kirjoittaja on opiskellut poliittista historiaa (VTM). Lukio Bagdadin kansainvälinen koulu. Yliopistot: Turun Yliopisto, Helsingin yliopisto

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu