Taleban -Afganistanin verisistä vaihtoehdoista verettömin

Talebanin suorittamalla Kabulin valtauksella on annettu erilaisia tulkintoja. Eräs todennäköisesti rehellisimmistä tuli Kabulin ”valtauksen” suorittaneen taleban komentaja Motassim Hillahin suusta. Indus Tv haastatteli komentaja Hillahia viiden tähden hotellissa Kabulissa. Hän vastasi ulkomaalaisten turvallisuudesta ja näiden turvallisista evakuoinnista lentokentälle.

Motassim Hillah kertoi heidän alkuun edenneen Kabulia kohti. He saivat käskyn pysähtyä ja odottaa neuvottelujen etenemistä. He alkoivat varsin pian saada tietoja kaupungista. Kaupungin turvallisuudesta vastanneet joukot ja poliisivoimat jättivät tulemasta työpaikoilleen. Tämä johti siihen, että kaupungissa alkoi puhjeta ryöstelyä ja se uhkasi liukua kaaokseen. Hillahin mukaan Talebanin johto Qatarissa teki nopeasti sen arvion, että syy kaaoksesta lankeasi joka tapauksessa talebaanien niskaan. Niinpä talebaanien korkeimman johdon päätöksen mukaan Motassim Hillahin joukoille annettiin käsky ottaa kaupungin turvallisuudesta huolehtiminen haltuunsa.

Itse asiassa juuri tämä kävi Egyptissä kun muslimiveljeskunta voitti vaalit. Poliisi ja armeija antoi Kairon luisua kaaokseen. Tämä oli omiaan kääntämään kansaa muslimiveljeskuntaa vastaan. Irakissa kävi hieman samalla tavalla Yhdysvaltojen vallattua Bagdadin. Varsin pian USA ilmoitti julkisesti lopettavansa Saddamin aikaisen armeijan ja poliisin palkojen maksun. Jotain ryöstelyä tapahtui, mutta se peittyi varsin pian miehittäjää vastaan kohdistuneen kansannousun alle.

Britit valtasivat aikoinaan Basran ja Bagdadin (1916-1917) kaupungit. Turkkilaiset poliisit liukenivat paikalta ja hävittivät lähteissään kaikki kortistonsa ja vapauttivat vankilat. Britit joutuivat hirttämään kaupunkien asukkaita saadakseen tilanteen hallintaansa. Silloin ei ollut mitään kansainvälisiä kuvaajia paikalla. Näyttää kuitenkin siltä, että kansan mielissä talebaanit ovat maan omia kasvatteja. Jotain entisen poliisin asuisia on jo saatu takaisin töihin. Ei todellakaan ole talebaanien edun mukaista tuhota kokonaisuudessaan jotain entistä poliisivoimaa, joka tuntee asukkaiden taustat ja alkaa kehittämään nollasta poliisivoimia miljoonakaupungissa.

Tässä Afghanistanin tapauksessa oli kaikkien kannalta onni, että talebaaneilla oli laittaa oma koneistonsa rynnäkkökivääreineen partioimaan kaduille. Muuten olisi saattanut käydä niin, että yleiseen sekasortoon päättyneen ”miehityksen” vanavedessä kansa olisi liittynyt epäjärjestyksen oloissa vastustamaan uutta hallintoa. Sen jälkeen olisi seurannut suuri teloitusten aalto – kenties puolin ja toisin. On myös mahdollista, että ilman talebaanien nopeata reaktiota ja Kabulin haltuunottoa jopa sinne hätäisen vetäytymisen vuoksi jumiin jääneet ulkolaiset olisivat saattaneet joutua ryöstelyn ja muun väkivallan uhreiksi. Yleensä jotkut välitason ihmiset,kuten nepalilaiset, intialaiset ja vastaavat olisivat varmaan olleet ensimmmäisiä ryöstelyn uhreja. USA sai oman lähetystönsä siirrettyä lentokentälle lyhyessä hetkessä.

Tilanne ei toki ole ohi. Kansa on repinyt rahansa pankkitileiltä ja saattaa olla, että kohta alkaa tulla eteen ongelmia arkisessa elämässä. Tällaisissa oloissa joltakin toiselta ryöstetyllä omaisuudella saattaisi elellä pidemmän aikaa huoletta. Eli tavallisen ihmisen huoli tulevastakin saattaa kannustaa ryöstelyyn. Monet voivat olla tilanteessa, että joutuvat anelemaan päivittäistä ruokaansa

Intialaisen televisiokanavan haastattelija kyseli Motassim Hillahilta naisten kohtelusta. Hillahin mukaan tyttöjä on päässyt päivittäin yliopistoihin. Hän ei ole kuullut raportteja kaltoinkohtelusta. Hillahin mukaan naisten ja lasten turvaaminen on hänen pääasiallinen tavoitteensa. Hillah kertoi tapauksesta, jossa viisi afgaanityttöä oli lähestynyt kaduilla vartioinneita talebaaneja ja pyytänyt saada esittää erityisen kiitoksensa. Kuuleman mukaan edelliset poliisit olivat olleet aivan kauheita ja ahdistelleet tyttöjä. Niinpä ja niitä sitten tuodaan Eurooppaan.

Viime aikoina on tullut ilmi sellaista, että amerikkalaiset kouluttajat olisivat halunneet tehdä huumetarkastuksia kouluttamilleen afgaanisotilaille. Armeijaan värvätyn aineksen lukutaitoisuus oli alle kansallista keskitasoa. Huumeiden käyttö rehoitti. Korruptiota on monenlaista, mutta tuskin joku nisti poliisina tai sotilaana edustaa hyvää hallintotapaa. Narkkarit pelkäävät omaa varjoaankin ja varmaan uutinen talebaanien tulosta on saanut säikyt ooppiumin käyttäjät pakenemaan ja jättämään aseensa sijoilleen. On tullut kiire hävittää työtodistuksia ja kurssitodistuksia.

Kabulin lentokentän kaaos ei ole mitenkään yllättävä asia. Siitä ei voi vetää mitään johtopäätöksiä. Olin itse Bagdadissa vuonna 1988 kun Iranin vastainen sota loppui. Egyptiläisiä lennätettiin ilmasillalla Kairoon. Rintamalta palaaville irakilaisille sotilaille piti raivata työtä ja niinpä 2 miljoonaa egyptiäistä joutui lähtemään lyhyellä varoitusajalla maasta. Kerran menimme lentokentälle. Parkkihallit olivat täynnä egyptiläisiä. Kun siirryimme kohti terminaalia joukko egyptiläisiä alkoi seurata meitä. Hetkessä huomasimme, kuinka kolme irakilaista vartijaa juoksee meitä kohti, jatkaen ohitsemme ja alkoi laulattaa rynnäkkökivääreitään egyptiläisten päiden yli. Egyptiläiset luikkivat päät kolmantena jalkana pakoon. Saddamin aikaisella poliisilla oli kaiketi sen verran arvovaltaa näiden silmissä. Pienikin liikkeessa ampuvan vartijan horjahdus ja luodin lähteminen alaviistoon olisi tullut kehoon. Kuularuiskutus lensi sen verran matalalla, että saattoi luotien vihellyskin kuulua egyptiläisten korvissa. Mitään varoituslaukaisia suoraan ilmaan ei ammuttu. Päiden yli ammutuilla laukauksilla oli tehokas vaikutus.

Irakilaisvartijat palasivat naureskellen paikoilleen tarkastamaan sisäänpyrkivien suomalaisten passit. Tavallinen päivä töissä, johon niihin aikoihin kuului egyptiläisten siirtotyöläisten pitäminen lentokenttätilojen ulkopuolella. Varovaisen arvion mukaan egyptiläisiä oli lentokentän alueella kymmeniä tuhansia. Ei niitä muutama vartija tai edes koko kentälle sijoitetut vartijat olisi pidätellyt tietyn pisteen jälkeen. Oli toimittava ennakoidusti. Mikäli nämä olisivat päässeet ilmastoidulle lentokentälle, niin niiden sieltä pois saamiseen olisi tarvittu pieni armeija.

Afganistanin tilanne ei ole selkeä vielä pitkiin aikoihin. Jossittelu on kuitenkin jo alkanut. Miten olisi sujunut Trumpilta tämä vetäytyminen? Eräs Trumpin kauden mies, joka tapasi talebaaneja Qatarissa puhui näistä hyvin epäkunnioittavaan sävyyn. Kuulemma joku imeskeli partaansa ja vastaavaa primitiivisyyden korostamista ilmeni. Hänen mukaansa Trump neuvotteli voimainsa tunnossa. Olihan taustalla Iranin mahtavimman kenraalin Qassem Suleimanin listiminen. Itse en näe tällaisten amerikkalaisten kokaainilla egoaan turvottaneiden nulikoiden puheilla mitään arvoa. Afganistanista lähtö olisi voinut näyttää kunniallisemmalta jonkun militaristin kannalta, mutta se olisi voinut päättyä suureen verenvuodatukseen. En nimittäin usko, että joku Qassem Suleimanin kohtalo on hirveä uhkakuva talebaaneille, joilla ei tällä hetkellä ole saman tasoista symbolista johtajaa, mitä Suleiman oli Iranissa. Korkeimman johdon eliminoiminen saattaisi nostaa väkivaltaisempaa ainesta pintaan.

Yleinen ilmapiiri Yhdysvalloissa on sellainen, että USA:n armeijan johtoa haukutaan kyvyttömäksi. Kuulemma 20 kenraalia pyrkii samoihin tehtäviin. Heillä ei ole mitään annettavaa, mutta yleneminen merkitsee heille henkilökohtaisia etuja.

Jossain Suomen iltapäivälehden artikkelissa verrattiin talebaaneja ISIS järjestöön. ISIS on helppo luokitella terroristijärjestöksi. Näillä on halukkuutta fanaattiseen toimintaan ympäri maailmaa. Taleban hyväksyy maassa asuvat shiamuslimit. ISIS on nimenomaan tunnettu shiavihastaan, jota kohdistettiin Irakin ja Syyrian shiamuslimeita vastaan. ISIS järjestöllä on vihainen ideologia, joka ei kunnioita ketään eikä mitään. Syyriassa järjestön fanaatikot tappoivat maailmanlaajuisesti tunnetun sunnimuslimiopppineen Bouthin vain koska tämä vastusti Syyriassa käytävää sotaa. Siis kymmeniä vuosia islamia tutkineen uskonoppineen mielipiteillä ei ole arvoa ellei ne sovi yhteen poliittisen ideologian kanssa.

Kuulin eräästä kohtaamisesta merkittävän pakistanilaisen uskonoppineen sekä Mulla Omarin ja Osama bin Ladenin välillä. Kuulin tämän kertomuksen vuonna 2008. Käsitin, että se oli tapahtunut joitakin aikoja aikaisemmin ehkä vuoden 2007 puolella. Vanha uskonmies oli matkalla Pakistanin rajaseudun pushtu alueelle puhumaan noin 100 000 henkeä käsittävään uskonnolliseen tapaamiseen. Hänen tulostaan kuulleet talebaanit, joiden joukossa oli Mulla Omar ja Osama bin Laden, pysäyttivät hänen autonsa ja pyysivät ohjeita sekä rukousta puolestaan. Noin 90 vuotias sheikki oli paikalla olleiden kertomuksen mukaan pitänyt näille hänen silmissään nuorukaisille puhuttelun. Alkuun hän totesi tylysti, että ”te ette saa Jumalan apua, koska te vihaatte amerikkalaisia ja muita Jumalan luomia ihmisiä liikaa. Teidän tulisi toivoa näillekin johdatusta. Te kylvätte tuhoa ja vihaa”. Sanoman pääkohta oli suunnilleen tuollainen. Joka tapauksessa tämä kuvaa sitä, että talebaanien johtajat olivat todellakin pelkkiä uskonnon opiskelijoita. Ei heidän riveissään ollut suuria uskonoppineita, mutta he olivat kyllä valmiita kuuntelemaan näitä.

Tuo jo nyt edesmennyt Intian puolelta vuonna 1947 Pakistaniin siirtynyt uskonmies oli ollut Pakistanissa vaikuttavan uskonliikkeen johtaja. Liikkeen kokouksiin Lahoren lähellä saapuu noin miljoona pushtua ja seuraavana viikonloppuna pidettävään toiseen kokoontumiseen saman verran porukkaa koko muusta Pakistanista – eli pushtut ovat ottaneet sen liikkeen erityisesti Pakistanissa omakseen.

Pakistan valjasti näitä erinäisiä uskonliikkeitä aikoinaan tukemaan sotaa Afganistanissa Neuvostoliittoa vastaan. Monet jihadiin lähteneet arabitkin menivät alkuun muutaman kuukauden uskonnolliseen koulutukseen ennen Afganistaniin siirtymistä. Suuri osa arabeista ei kuitenkaan kunnioittanut sisimmässään näitä intialaisperäsiä muslimeita. Intian niemimaalla rukoustyyli on erilainen (hanafi) verrattuna vaikkapa Algerian versioon. Algerian jihadistit saattoivat heittää moskeijoista pihalle hanafityyliin rukoilevat. Eli suurin piirtein sellaisia kulttuurishokin Pakistanissa ja Afghanistanissa kokeneita saivartelijoita palasi Afghanistanin komennuksilta Algeriaan muuttamaan maata islamilaiseksi 1990-luvulla.

Suuri osa arabeista tunsi näitä Pakistanin uskonnollisia hahmoja, mutta oman harhaoppien vastaisen wahabisminsa takia he eivät voineet kuulua näihin. Monet Intian niemimaan uskonnolliset liikkeet ovat enemmän suufilaiselta pohjalta lähteviä. Ja sehän on kirosana wahabismissa.

Arabitaustaisten jihadistien kirjoissa näitä pakistaneita ja heidän vieraanvaraisuuttaan on lähinnä käytetty hyväksi. Kenties Egyptiläiset olivat lähinnä ainoita ns. arabeja, jotka kykenivät tavoittamaan samoja sfäärejä uskonnossa kuin korkeasti oppineet uskonmiehet Pakistanissa. Arabin pitää korkkailla naisia ja kiivailla uskonnon suhteen. Pakistanit mielistelivät 1990-luvun puolen välin aikoihin arabeja tyyliin : ”huonoinkin arabi on parempi kuin paras pakistani”. Eräs emiraattilainen kehotti olemaan uskomatta sellaista puhetta. Se puhe loppuikin jo 1990-luvun lopulla. Pakistanin hallinto on patistellut arabeja pois maastaan. Viimeisinä vuosina maan uskonnollisissa kouluissa on vaadittu urdun kielen taito eli sekin jo karsii arabeja pois.

ISIS joukkojen riveissä kaikenlaiset raiskarit ja pallinraapijat ovat tappaneet ja jatkossakin tappaisivat heitä arvostelevat uskonmiehet surutta. He ovat aina sokeasti oikeassa ja muut harhassa. Samalla ISIS joukkojen riveissä ihmisveren vuodattaminen näyttäisi olevan itsetarkoitus. Sellainen porukka on sopiva työkalu amerikkalaisille kunhan sen saa suunnattua omia vihollisia, kuten Syyrian presidentti Assadia vastaan.

Itse en voi pitää talebaneja terroriteina. ISIS toimintaan lähtee kaikenlaisia omia virheitään peitteleviä linnatuomion Euroopassa kärsineitä tai vastaavia. Tällaisille riittää vain se, että on joku jota vihata. Saattaakin olla vain terve kehitys, että fanaatikot eivät hyväksy talebaania (liiaksi sosialidemokraattisina keskitien kulkijoina) ja valitsevat ISIS järjestön. Se vedonneekin enemmän al-qaidalaiseen ainekseen, joidenka mukaan pakistanien sietääkin opiskella islamia. Ikäänkuin arabeilla olisi veressään islam ja muut saavat armosta ja siivellä pohtia islamilaista etikettiä. Ennen raha sotimisen taustalla puhui ja arabien katteetonta ylpeyttä nieleskeltiin.

ISIS on oma lukunsa ja hyvä, että on selkeästi talebaanien vastapuolella. Erinäisiä miehityksiä vastustavia talebaaneja ei voi pitää terroristeina. Enemmänkin he ovat vapaustaistelijoita.

0
IiroNordling
Sitoutumaton Lahti

Kirjoittaja on opiskellut poliittista historiaa (VTM).
Lukio Bagdadin kansainvälinen koulu.
Yliopistot:
Turun Yliopisto, Helsingin yliopisto

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu