Kuuluuko kuri ja järjestys peruskoulujen kasvatukseen ja työrauhaan?
Koulu uskonpuhdistuksen jälkeen 1600 – 1866
Luterilainen käsitys ihmisestä oli, että maailmaan syntynyt ihminen on paha ja perisyntinen. Hänet pitää saattaa oikealle polulle kurin avulla. Kasvatuksen tavoitteena on lapsen kuuliaisuus ja kunnioitus vanhempiaan ja opettajia kohtaan.
Koulukurista puhuttaessa on tärkeää ymmärtää kirkossa vallinneiden käsitysten vaikutus kasvatukseen ja kurinpitoon. Suomen koulujärjestelmän kehitys on saanut alkunsa kirkon alaisena. Opetuksesta vastasi papisto.
Kansakoulu 1866 – 1920
Kuri ja järjestys perustui Cygnaeuksen periaatteisiin: koulutyö perustui Jumalan palvelukseen ja koulu oli Herran huone. Kuri näyttäytyi järjestyksenä, jonka tarkoituksena oli hillitä tottelemattomuutta, vallattomuutta ja ilkivallan taipumuksia. Koulussa ehdottoman tärkeätä olivat siisteys, puhtaus, järjestys ja kuuliaisuus. Minkäänlaista vastaansanomista ei hyväksytty. Vuoden 1866 Kansakouluasetus määritti mitkä olivat kouluissa sallitut rankaisutavat. Huolimatonta, laiskaa, tottelematonta, varoituksista piittaamatonta, hyviä tapoja laiminlyövää sekä epäkristillisesti ja röyhkeästi opettajaa kohtaan käyttäytyvää oppilasta voitiin rangaista monin eri tavoin.
Ruumiillinen rangaistus kiellettiin kansakouluissa lailla 1914, mutta tämä siirtyi koulujen käytänteisiin hyvin vaihtelevasti.
Kansakoulu 1920 – 1970
Kansalaissodan jälkeen kansakoulun tehtävänä oli yhtenäisen kansakunnan rakentaminen ja yleinen oppivelvollisuus astui voimaan 15.4.1921. 1920- luvun alussa käytiin vilkasta keskustelua kurinpidosta kansakouluissa. Silloin pohdittiin opettajan keinoja tarvittavan järjestyksen pitoon luokassa, kun ruumiillinen kuritus ei ollut enää sallittua vuoden 1914 jälkeen. Asiasta esitettiin eriäviä mielipiteitä ja osan mielestä ruumiillinen kuritus olisi pitänyt sallia uudelleen kouluissa.
Opettajan valtuuksia ja kurinpitokeinoja alettiin rajoittaa, kun kansakouluasetus (23.7.1958) astui voimaan. Sen mukaan tehtävissä huolimatonta, tottelematonta ja sopimattomasti käyttäytyvää oppilasta voitiin rankaista myös monin tavoin:
Koskenniemen ja Valtasaaren (1965) mielestä työrauha koulussa oli erittäin tärkeää. Pitämällä työrauhaa voidaan vaikuttaa oppilaiden sisäiseen kuriin. Opettajan didaktinen osaaminen oli heidän mielestään tärkeää kurinpidossa. Tavoitteena tulisi olla järjestys mahdollisimman vähin rangaistuksin. Heidän mielestään oppilailla tuli olla tarpeeksi tarkoituksenmukaisia töitä tehtäväksi, jotta järjestyksenpito onnistuisi ilman ylimääräisiä rangaistuksia.
Peruskoulu 1970 –
Peruskoulun aikaan siirryttiin 1970-luvun alussa. Muutos oli suuri ja se toi mukanaan uusia ongelmia. Yksi näistä oli lisääntyneet häiriöt järjestyksen pidossa ja työrauhassa. Syitä tähän etsittiin muun muassa opettajien rajoitetuista rankaisumahdollisuuksista, kaunistelluista kasvatustavoitteista ja kotiympäristön vastuuttomuudesta ja/tai välinpitämättömyydestä.
Laissa ja asetuksissa määriteltiin mitkä keinot olivat sallittuja oppilaiden rankaisussa ja niiden tarkoituksena oli varmistaa, että rankaisussa ei mentäisi liiallisuuksiin. Keinot järjestyksen pitoon määrättiin ylhäältä käsin, mutta koulujen ja opettajien tehtäväksi jäi ongelmien ratkaisu. Opettajien velvollisuudet kasvoivat, mutta keinot niiden toteuttamiseen vähenivät. Opettajat kokivat kurinpidon ongelmalliseksi.
Kansakoulusta peruskouluun siirryttäessä kuri ja kasvatus kouluissa määriteltiin uudelleen. Vanhan koulun aikaan opettajalla oli oikeus ja velvollisuus kurinpitoon. Kurin katsottiin olevan oppimista edistävä ja kasvatuksellinen tekijä. Peruskouluissa kasvatukseen lähtökohta muuttui lapsikeskeisemmäksi. Koko oppilaan persoonallisuuden kehittämistä pidettiin työrauhan ylläpitämisen lähtökohtana. Työrauhan lisäksi tavoitteena oli saada aikaan muutoksia oppilaiden kokonaisvaltaisessa käyttäytymisessä myös koulun ulkopuolella. (Koskenniemi & Hälinen 1974)
Peruskoulun myötä ei enää virallisesti puhuttu kurista ja kurinpidosta, vaan sanat korvattiin muilla termeillä. Kuria vastaavina käsitteinä käytettiin sosiaalinen järjestys, työrauha ja rajat. Terminologian muutoksen yhdeksi syyksi Lahdes (1986) esittää, että kyseiset termit ovat sävyltään positiivisempia, oppilaslähtöisempiä ja vähemmän ruumiilliseen rangaistukseen viittaavia kuin kuri.
Peruskouluasetus (1984) ja peruskoululaki (1983) määrittivät keinot, joilla järjestystä kouluissa voitiin pitää. Koulun järjestyssäännöistä piittaamatonta ja sopimattomasti käyttäytyvää oppilasta voitiin rankaista edelleenkin monin tavoin. Olisikohan syytä palata normaaliin päiväjärjestykseen tässäkin eli tasapainoon kurin, rajojen, oppilaan itsetunnon sekä kaikkinaisen toisiaan kunnioittavan ja kohteliaan, vastavuoroisen työrauhan kesken?
Lähteet:
Kunnari K., Pöyhönen O., 1998 Kuuluuko kuri kouluun? Vanhempien käsityksiä kurista ja koulukasvatuksesta. Pro gradu tutkielma, Jyväskylän yliopisto
P.S. Vastuullisen itsekurin ja järjestyksen vaatimus ei katoa keltään myöhemminkään, ei enempää armeijassa kuin työelämässäkään, päinvastoin. Mitä myöhemmäksi kasvatuksen perusedellytykset ja niistä huolehtiminen lasten ja nuorten kouluttamisessa jätetään, sitä vaikeampaa on tällaisen henkilön sopeutua myöhemmänkään elämänsä haasteisiin, yleensäkään inhimillisen tasapainoisesti sosiaaliseen kanssakäyntiin eri taustaisten ihmisten kesken.
http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1375…
http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1375…
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on aivan kärjessä Pisa-tutkimuksissa usein jopa maailman paras. Mitä ne nyt ulkomaillakin alkaisivat Suomesta ajatella, jos meillä jotain kuria pidettäisiin?
Ilmoita asiaton viesti
”Oppimisen ilo hukassa
Vaikka suomalaisten tiedolliset ja taidolliset oppimistulokset ovat kansainvälisesti verrattuna erinomaiset, ei koulussamme ole onnistuttu yhtä hyvin oppilaiden asenteisiin ja oppimismotivaatioon liittyvien oppimistulosten saavuttamisessa.
Suomalaisten neljäsluokkalaisten lukemismotivaatio ja sitoutuminen lukemiseen opetukseen ovat vertailumaiden heikoimpia. Matematiikasta pitää paljon vain kolmannes oppilaista ja matematiikan opetuksen on hyvin sitoutunut ainoastaan viidennes oppilaista. Sekä lukutaidon että matematiikan osalta suomalaisoppilaiden asenteet ovat vertailumaiden heikoimpia. Suunnilleen samanlainen tilanne on luonnontieteiden osalta.
Kahdeksasluokkalaisillamme oppimisen ilo on edelleen heikentynyt: enää 10 % pitää paljon matematiikasta, 15 % arvostaa matematiikkaa paljon ja 6 % on hyvin sitoutunut sen opetukseen. Luvut ovat kolmen huonoimmin motivoituneen maan joukossa. Luonnontieteissä yli puolet ei pidä kemiasta ja fysiikasta. Biologiasta ja maantiedosta pidetään jonkin verran enemmän. Myös luonnontieteiden arvostus ja sitoutuminen sen opetukseen ovat vertailumaihin nähden heikkoa.
– Peruskoulun opetustavat kaipaavat kipeästi uudistamista. Tulokset kertovat selvästi, ettei valtakunnallisen Perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisessa tavoitteessa oppilaiden kiinnostuksesta ja tarpeista lähtemisessä opetuksessa ole onnistuttu, huomauttavat yliopistotutkija Jouni Vettenranta ja Pekka Kupari.”
https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2012/12/t…
Minkä ilotta oppii, sen surutta unohtaa:
http://www.nuori.fi/edistamo/2622/minka_ilotta_opp…
Vantaalaisten lasten kouluosaaminen romahti – Miksi? :
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/me…
Ilmoita asiaton viesti
Mutta keitä ovat adressin allekirjoittajat? Ehkä he eivät koskaan ole saaneet kokea vapaata ja kannustavaa ilmapiiriä, ja luulevat siksi että kovan kurin puute on sama kuin anarkia tai tai hallitsematon sekamelska. Vaikka oikeasti on päinvastoin. Pelottava kuri aiheuttaa häiriötä.
Kirjassa Siilin eleganssi (Muriel Barbery) on kohtaus missä kirjan henkilö lapsena kohtaa ystävällisen opettajan joka näkee hänet ja lausuu hänen nimensä. Tyttö ei ole sellaista kokenut aikaisemmin vaan on ollut mitätöity.
Alppilacase osoittaa että elämme kovassa yhteiskunnassa missä on valtavasti ihmisiä jotka eivät muusta tiedä kuin järjestyksestä kurin ja rangaistusten kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Sini,
relevantti kysymys ei ole se, keitä ovat ’Alppilan häirikköoppilasadressin’ allekirjoittajat, vaan se, mistä tässä on kokonaisuudessaan kysymys: oppilaiden häiriköinnin ”sallivuus ja suvaitsevaisuus” on jo saavuttanut aikoja sitten hyväksymättömät rajansa. Sille on saatava vihdoin stoppi.
Nyt korjaamme vapaan l. vastuuttoman kasvatuksen ns. hedelmiä. Siksi mm. myös :
Kansalaisaloite:
Opettajille enemmän valtaa puuttua oppilaiden häiriökäyttäytymiseen kouluissa 15.04.2013:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/294
Tässä oppaassa tehdään pääkohdittain selkoa kouluyhteisön osapuolille hyväksyttävän ja tuomittavan käyttäytymisen rajoista:
http://www.edu.fi/turvallisuus_ja_liikenne/turvane…
Oikea kuri, järjestys, rajat ja opiskelurauha ei korreloi pelon, vaan inhimillisen vastuullisuuden kanssa. Oikeuksia ilman vastuita ei ole olemassakaan.
Kova yhteiskunta ei korreloi koulujenkin järjestyksenpidon puutteen kanssa, päinvastoin ristiriita on nuorille oppilaille ylivoimaisen suuri houkutus ja yllytys vapaan kasvatuksen myötä altariman ylityksiin, niin oppilaiden kuin opettajienkin kiusaamiseen, jopa pahoinpitelyihinkin, kuten esim. Pirkanmaalla on tapahtunut suhteellisesti varsin paljon (Aamulehti 19.4.).
Alppilaceissi osoittaa konkreettisesti ja laajasti sen, että on jo korkea aika tehdä jotain, jottei Jokelan ja Kauhajoen tapaisia koulusurmiakin vielä uusita muidenkin kuin oppilaiden toimesta.
Rikkeistä, rikkomuksista ja rikoksista seuraa aina jonkinasteinen seuraamus, rangaistus ja sovitus. Sen puute on epänormaalia ja absurdia. Nykyisillä lievyyksillä tai seuraamattomuuksilla vain yllytetään oppilaita kokeilemaan lisää rajojen ylityksiä, suoranaisia itsetunnon kohotuksen ennätyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se että vieroksuu kuria kuria-huutelua tarkoita että haluaa seuraamattomuutta tai piittaamattomuutta.
Ystävällisyys on voittoisin konsepti esim sen näkee kuinka paljon voittoisempia ruotsalaiset ovat joka alallla juuri ystävälisyyden ansioista.
Ystävälisyys ei koskaan tarkoita että kääntää toisen posken väärintekijälle vaan että perustelee tälle miksi väärinteko ei voi jatkua.
Suomea ei kannata yllyttää enää metriäkään v….iluhelvetiksi mikä se usein on, kärttyisyyden ja kovanaamaisuuden ylistys on näilläkin palstoilla kurssissa kovassa.
Ilmoita asiaton viesti
Sini,
et näytä ymmärtävän lainkaan koko kuri- käsitteen merkitystä, siispä valaistakoon hieman:
kuri: Kuri sanan alkuperäinen merkitys on kahden aidan kapea väylä, joka johtaa laidun eläinten aitauksesta toiseen. Tarkoitus on ohjata eläimet hallitusti paikasta toiseen.
kuri:
1. esivallan tai ryhmän asettama käyttäytymismalli
2. sen ylläpito
3. käyttäytymistä sääntelevät säännöt
kuri:
1. varsinkin jssak henkilöryhmässä vallitseva valvottu (hyvä) järjestys, kuuliaisuus, tottelevaisuus, komento. esim. Armeijan kuri. Tiukka, höllä kuri. Puolue-, ryhmä-, liikennekuri. Pitää (yllä) kuria. Noudattaa, rikkoa kuria. Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee SL . Kurissa, kuriin alallaan, aisoissa, ohjaksissa. Pitää oppilaita kurissa. Pitää rikkaruohot, painonsa kurissa. Pidä kielesi kurissa! Kasvaa kurissa ja Herran nuhteessa SP . Palauttaa, saada jokin kuriin. Erik. itsehillintä, pidättyvyys, harkitsevuus, ryhti. esim. Sisäinen, siveellinen kuri. Itsekuri.
’Koirankuri’: kuje, kepponen, jekku, metku, pila, leikki – kyseessä vielä jokseenkin hyväntahtoinen ilonpito jonkin kustannuksella, jos se pysyy aisoissa, ’kurissa’
Jatkuva jonkin tahon kiusa kiusaaminen niin oppilaita kuin opettajiakin ei pysy enää kurissa, vaan edustaa jo pahantahtoisuutta – rikollisuuden ensiaskelia…
Kuri ei ole ”kuria-huutelua”, vaan ehdotonta isällisen-äidillistä, jämäkkää, mutta rakastavaa, kohteliasta ja kunnioittavaa, rajoista, säännöistä, periaatteista fiksulla tavalla kiinnipitämistä.
Kurittomuus on varsin lähellä seuraamattomuutta, välinpitämättömyyttä, ylimielisyyttä, järjestyksestä, säännöistä, koulutuksesta, jne. piittaamattomuutta.
Kuri- käsitteellä on toki sinänsä hyvin ymmärrettävästi vieroksuttava kalske sen väärinkäytösten vuoksi, mutta ”lasta ei voida pestä pois pesuveden mukana”.
Ystävällisyys ei riitä konseptiksi silloin kun kouluyhteisössä tavataan epäystävällisyyttä, häiriköintiä, jne.. ”Kun tauti pahenee niin lääkkeet kovenee” – silti rajojen ylitys puolin eikä toisin ei ole hyväksyttävää, eritoten hyvää esimerkkiä edellytettäviltä vanhemmilta opettajilta, jne.
Kumoat itse väitteesi, ts. puhut itsesi täysin pussiin:
”Ei se että vieroksuu kuria kuria-huutelua tarkoita että haluaa seuraamattomuutta tai piittaamattomuutta.” – teet sen kuitenkin heti perään:
”Suomea ei kannata yllyttää enää metriäkään v….iluhelvetiksi mikä se usein on, kärttyisyyden ja kovanaamaisuuden ylistys on näilläkin palstoilla kurssissa kovassa.”
Monet oppilaat tekevät itse kiroiluhelvettinsä, sitä helpommin, mitä vähemmän he vastustavat oikeudenmukaista ja kohtuullista, inhimillistä, asiallista ja rakkaudellista kuria.
Mietihän hiukan tykönäsi, mistä suuttuneiden, provosoituneiden opettajien – heitä lainkaan puolustelematta – kärttyisyys, kovapintaisuus, henkinen ja fyysinen voimankäyttö, jne. helposti johtuvat? – Ei kaikki ole kultaakaan, mikä picassojen alta siintää…
Ilmoita asiaton viesti
Et lukenut oikein viestiäni mikä on outoa vaikka meillä on sama peruskäsitys ”kurista”.
Sinä siis kuulut juuri näuhin jotka kuitenkin käsittävät kurin negatiivisen kautta ja syyllistävät nuoret.
V….iluua en tarkoita tässä varsinaista kiroilua ja sen paljoutta vaan negativistista kommunikaatiota koko yhteiskunnass.
Joku syvä erimielisyys ihmiskuvassa on välillämme. Korostat jotenkin valtaa ja perisyntiä kun taas minä korostan sitä että lapsissa olevaa hyvää olisi rohkaistava ja se edellyttää että heitä kohsellaan hyvin ja että koko ilmapiiri muuttuu ihmisystävällisemmäksi.
Luulen että keskustelulla ei ole edellytyksiä jatkua tässä, koska et yrittänytkään ymmärtää mitä tarkoitin.
Sinulla ei ehkä ole kokemuksia kasvatusympäristöstä missä oppiminen laitetaan hierarkisuuden edelle ja ihmisten kasvu positiiviksi yksilöiksi on tärkeämpää kuin ulkoinen järjestys. Ihminen voi oppia itsekuriin vain hyvän kautta, pakon kautta hän oppii vaan teeskententelemään kuuliasta ja sisäinen kaaos ja protesti tuhoaa hänen elämänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat Sini itse epäselvästi kurista, joten mielipiteestäsi voi vetää yleisestikin sen johtopäätöksen, että kaikkinaisesti vastustat yleensäkin kuria, ts. olet saanut ilmeisen ns. vapaan kasvatuksen ja sen mukaisen manipuloinnin antipatiaksi, kokonaiseksi näkemykseksi ja asenteeksi kuria a järjestystä vastaan. Jos käsittäisit kurin samaksi kuin aiemmin esitin, eli samaksi kuin itse sen miellän ja sitä edellytän, ei sinun tarvitsisi korjailla jatkuvasti esitystäsi – enempää kuin minun niitä oikoakaan.
Tieteissä ei yleistetä mitään noin vain, mutu- käsityksissä tietenkin voidaan esittää asioita puoleen ja toiseen ”kättä pidemmän” puutteessa miten vain. Kun esitän tai otan esille muutamia häirikkötapauksia – kuten nyt apollocasen – ei sitäkään voida yleistää siten että kaikki ao. oppilaat olisivat häirikköjä kurin tai sen puutteen tai mahdollisten väärinkäytösten takia puolin ja toisin.
”Ei se että vieroksuu kuria kuria-huutelua tarkoita että haluaa seuraamattomuutta tai piittaamattomuutta.” . Varsin epämääräinen esitys, vain sivuhuomautus. Toisaalta myös merkityksetön vain yleisenä toteamuksena – aivan samanlainen kuin esim. toteamus, että ilman kuriakin voi tulla kunnon kansalaisia, ilman minkäänlaisia kurituksia voi kasvaa kunnon kansalaisia, etc.…
Kyse ei myöskään ole tässä ollut eikä ole mistään ”kuri-huutelusta” – ei varsinkaan senkään negaation puolustelusta ”hyvän kurinkaan” varjolla – sitäkin on montaa plaatua. Jos taas yleistät kirjoitukseni yleisestikin joksikin armeijamaisen ’korpraalihuutelun’ puoleen kouluissa, niin olet metsässä siinäkin ja pahasti…
Oikea ja kohtuullinen (siis tapauskohtainen, sovellettu) kuri on kouluissa kaiken a ja o – eivät mitkään sen ylitykset tai alitukset puoleen eikä toiseen…
”Parhaita” lasten ja nuorten kasvattajiahan ovat usein he joilla ei itse ole lainkaan ”kuritettavia”…
”Sinä siis kuulut juuri näuhin jotka kuitenkin käsittävät kurin negatiivisen kautta ja syyllistävät nuoret.” Tässäkin ”mudussasi” epäonnistuit ja pahasti. Se osoittaa ja vahvistaa vain omasi, sen että pidät kuria sinänsä negatiivisena, miellät sen tyypillisesti yleistäen negaation kautta ja yrität kumota sen vuoksi kaikkinaisen kurin. Se että vain jotkin ”jäävuoren huiput” rohkenevat puolustelemaan häirikköjä ei oikeuta yleistämään siksikään kaikkia nuoria syyllisiksi yhtä vähän kuin yrittää väittää, että kaikkinainen kuri olisi siksi tai yleensäkin pahaksi lapsille ja nuorille…
Aiemmin osoittamani asenteesi näkee kaikessa kurissa, sen yleisessä esityksessänikin ’herkkähipiäisesti’ vain ”jotenkin vallan ja perisynnin korostusta” , vaikka kuri kokonaisuudessaan, jo lähtökohtaisesti juontaa paljon laajemmalta pohjalta, aina ihmisyyden perusteista lähtien.
Sehän on jo itsestäänkin selvää – kuuluu opetuksen ja koulutuksen sekä kasvatuksen perusasioihin – että oppilaita kannustetaan hyvään eikä pahaan. Sinä tuijotat vain hyvään, etkä huomaa lainkaan tässäkään casessa pahaa, joten asenteesi on valitettavasti vain omiaan lisäämään pahaa.
Milloin oikein asennoitunut, kaikkinaisessa itsekurissa, kohteliaisuudessa, kunnioituksessa, sanalla sanoen reilussa rakkaudessa elävä oppilas on tarvinnut jotain varsinaista kuria, kuritusta, jne. ?? – päinvastoin. – Esimerkillisen oppilaan ihmiskuva ei ole laillasi vääristynyt varsin yksipuoleiseksi ja kapea-alaiseksi – eikä hyväksy siten mitään tuon tavoitteen eikä päämäärän eikä sen keinojen loukkailua (häirintää, kiusaamista, pahantahtoista sarkasmia, etc.) miltään taholta eikä missään muodossa.
Hyvää ilmapiiriä kouluissa ei saavuteta peräänkuuluttamasi vain ”ystävällisyyden” avulla. Ystävällisyys on kuitenkin hyvä lähtökohta kouluissakin, kuten kaikessa elämässä:
http://www.webbisivu.com/Jees-huoneKRISTALLI/Esipu…
Minulla on kokemuksia – toisin kuin ajattelematta oletat – erilaisista kasvuympäristöistä yli 60 vuoden ajalta sekä oppilaana, opiskelijana, että opettajana ja kouluttajana. Totean sinulle vain sen, että koulujen ”hierarkia” (vanhemmuus/kokeneisuus/vastuu, ei kaveruus) kulkee, sen on kuljettava vastuulliset (opettajat) edellä käsikädessä oppimisen, sille sopivaisten olosuhteiden (ilmapiirin, jne.) luonnin kanssa. – Ilman oikeaa kuria ja järjestystä yritetään mennä koulutuksessa ja kasvatuksessa vain ”perä edellä puuhun”…
Oikeassa kouluympäristössä, oikein järjestyneessä yhteisössä ei havaita lainkaan ”kuria”, saati sitten yhtäkään kuritusta. Sisäistetty kuri ja järjestys luo ilmapiirin jossa rajat ja niiden tuntemus luovat luottamuksellisen ja turvallisen, mielihyvää tuottavan ilmapiirin. Nykyisessä pahoinvoivassa koulujen ilmapiirissä kaikki ovat onnettomia – oikean johdon ja sen mahdollistamisen puutteessa, suoranaisessa syteen menossa a la olaricase.
Oikea kuri ja järjestys kaikkialla on ehdoton, ymmärrettäköön sen sinäinen pakollisuus tai pakottavuus – joskus tarvittaessa pakotuskin (useimmiten vain harvoin) – sitten miten pahaksi tahansa.
Oikein kehittyneessä itsekurissa ei synny sisäistä kaaosta eikä protestihalua – tasan päinvastoin. Se on silloin sisäsyntyistä eikä vain ulkoerontoista teeskentelyä, joka häipyy heti kun kurin ”puujalat” katoavat, ”hiiret ovat jälleen pöydillä”. – Siitä syntyy vain negatiivista kommunikaatiotakin, jota myös ystävällisyyden puutteessa ”vienoiluksi” kutsutaan…
Voisin kyllä jatkaa sinulle aiheesta lisääkin – ”rautalankamalleja” kyllä löytyy useita…
Ilmoita asiaton viesti
En pidä kuria sinänsä negatiivisena mutta kaikkia jotka huutavat kuria kuria mutta eivät tee itse mitään lasten eteen tai koulun tai yhteiskuntailmapiirin sen kun levittävät pelkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Sini,
hyvänen aika, eihän tässä asiassa ole kyse yleisesti ”kuria, kuria”- huutelusta , vaan nimenomaan ko. häiriköintitapauksesta/tapauksista; ts. jos epäinhimillisyyttä, epäjärjestystä, järjestyshäiriötä, kurittomuutta, loukkailiua, peräänkuuluttamaasi (epä)ystävällisyyttä, epäkohteliaisuutta, kunioittamattomuutta, röyhkeyttä, ”vienoilua” (alapäistä kiroilua), kovuutta, epäoikeudenmukaisuutta jne. oppilailla ilmenee, on kyseinen oppilas palautettava välittömästi kuriin opettajien toimesta, so. oppilas asianmukaiseen järjestykseen – asianmukaisesti – kun ei vielä sitä itse ymmärrä, mot.
On turha luulla että häiriköinnin eliminoiminen kouluista levittäisi yleistä pelkoa, tasan päinvastoinhan siten saavutettu yleinen turvallisuus vain lisää yleisesti myönteistä oppimisilmapiiriä ja siten opppimistuloksia.
Ylen simppeliä:
Room 13:3 Sillä hallitusmiehet eivät ole niiden pelkona, jotka tekevät hyvää, vaan niiden, jotka tekevät pahaa. Jos siis tahdot olla esivaltaa pelkäämättä, niin tee sitä, mikä hyvää on, ja sinä saat siltä kiitoksen;
Ilmoita asiaton viesti