[UPI] Kiina ja Venäjä lähentyvät – uhka lännenmiehelle?

Vielä 1970 -luvulla oli Neuvostoliiton johtama Varsovanliitto sekä nykyäänkin muuttumattomana säilynyt yhdysvaltalaisjohteinen Nato, voimissaan – siis vastakkainasetteluna, oli itä ja länsi, oli kommunismi ja markkinatalous. Oli vieläpä individualismi ja kollektivismi. Yläjohdetut kansandemokraatit vastaan vaalijunailtuneet demokraatit – vasemmistosta oikeistoon.

Nyt on Nato, jota USA johtaa ja jota EU-Eurooppa hakee ja pyytää avuksi esimerkiksi Ukrainan kriisiin, jonka syntyanalyysia ei olla lännessä syvällisesti tehty. Ukraina oli vahva osa idän kulttuuria, Neuvostoliittoa ja slaavilaisuutta. Ukrainalla on kansakuntana lyhyt historia – paljon lyhyempi kuin kulttuurittomalla ja eurooppalähtöisellä USA:lla.

 

Kiina oli maolaisuutta aina puhemies Mao Zedong´in kuolemaan saakka. Maon seuraaja Deng Xiaoping lausui kuuluisat sanat joitain vuosikymmeniä sitten: ”Menkää ja rikastukaa” – vielä tänäänkään ei täysin ymmärretä mitä hän tuolla lopulta tarkoitti –

itse Kiinassa Dengin lauseesta on syntynyt aaviste sen syvimmästä merkityksestä, kun Kiina on nousemassa maapallomme suurimmaksi kaikilla mittareilla – myös ympäristöongelmien osalta. Kulutus ei voi kasvaa loputtomiin, ja tämä oivallus on henkeytymässä myös meillä lännessä.

 

UPI-FIIA, vanhemman tutkijan Jyrki Kallion aprikointia Kiinan roolista jakautuvassa maailmassa

Nyt Suomessakin aprikoidaan UPI-FIIA :ssa 0] (Ulkopoliittinen Instituutti 1], Jyrki Kallio) kuinka Kiina suhtautuu Ukrainan kriisiin, onko se Venäjän puolella, vai pitäytyykö se tiukan puuttumattomana, kuten kiinalainen tapa ja mentaliteetti ovat olleet vuosisatojen ajan.

Jyrki Kallio oudosti, ehkä ei täysin sisäistäneenä uskoo, että länsi on Ukrainassa ”oikeammalla tiellä” ja Venäjä lavealla – herääkin kysymys onko kiina-asiantuntija Kalliolta muurautunut vasen silmä umpeen ja näkökentässä häilyy vain läntinen kaiho puolinäennäisestä vapaudesta ja demokratiasta. Nyt emme tässä käsittele tarkemmin itse Ukrainaa [ LINK ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/search/apachesolr_search/Ukraina?filters=uid%3A23 – US_P/IL 51 ] – vaan keskitymme Kiinan näkökulmiin maailman toiseksi suurimpana taloutena ja kohta suurimpana vaikuttajana.

 

Kun Suomi oli EU-puheenjohtajamaa vuoden 2006 toisella puoliskolla ,

kävi meillä käynyt korkein kiinalainen vaikuttaja – pääministeri Wen Jiaobao. Hänelle järjesteltiin suomalaisten yritysten esittelyä, jotka kuitenkin torpattiin ennakolta varoitettujen syiden vuoksi 2] – mutta Kulosaaressa pidettiin yksityisluonteinen tilaisuus, jossa korkeat kiinalaiset kertoivat uuskungfutselaisuuteen 3] liittyvän voimakkaasti ajatus, ettei maapallolla voi olla vain yhtä valtiota, joka määrää muita – tämä lause toistuu usein kiinalaisten diplomaattien toimesta, myöhemminkin.

 

Kiinalainen puuttumattomuus on huomisen filosofia ja ajatusmallina sopisi meille …

… Suomelle sotilaallisesti liittoutumattomalle valtiolle erinomaisesti. Suomi on itää ja länttä 4] ja meidän olisi opittava kokemaan, ettei länsi ja läntisyys määritä ohjenuoria koko pallomme säilyvyyden takaamiseksi. Läntinen ympäristökuormitus on ollut ylivoimaista luokkaa per capita viimeisten 150 vuoden ajalta! – Kiina ja kiinalaiset tulevat kaukana perässä. Nyt kuitenkin syyttävät länsisormet ojentuvat itään. Kuten Ukrainankin kriisissä.

 

Kiina pidättäytyy huolella ottamasta vahvasti kantaa Ukrainan osalta, suuntaan tai toiseen

tyytyy vain lausumaan sopuratkaisua ja kaikkien osapuolien huomioimista, kunkin vallitsevan koko- ja vaikuteluokkansa puitteissa. Kiina ei asetu Venäjän eikä USA:n puolelle – YK turvaneuvostossakin äänestelee helposti tyhjää. Puolet maapallon väestöstä ei tuominnut Venäjää, vaan äänesti tyhjää – tämäkin unohtui länsimedialta, sen kansalaisviestinnässä.

 

Kiina on meille vaikea ymmärtää,

eikä meillä Suomessa ole montaakaan todellista kiina-asiantuntijaa 5]. Meille ei ymmärry ”joen ylitys tunnustellen varoen pohjan tuntemattomia kiviä” -Deng – tai emme saata oivaltaa, mitä kiinalainen sotakenraali Han Shandongista tarkoitti, kun katseltuaan sotilaidensa vapaa-ajan ”lentopallopeliä” – lopulta ilmoitti ja käski antamaan jokaiselle pelaajalle oma pallo!

 

Kiina on kauppiaskansa, jo tuhansia vuosia

… viimeeksi Kiina oli maailman suurin 1400 -luvulla, jolloin muun muassa eunukki-amiraali Zheng He´n 6] dzonkkilaivastot purjehtivat laajoilla alueilla, tarjoten kauppaa ja keisarinsa suojelusta. Laivastot olivat todella suuria; ja keisari Zhu Di 7] oli päättänyt ulottaa ”kaupallisen voimansa” kaikkialle tunnettuun maailmaan.

Tänäänkin kiinalaiset käyvät kauppaa kaikissa maissa, erityisesti Afrikassa, jonka kehityskaareen kiinalaiset vaikuttavat eri tyyppisesti kuin mitä oli valkoisen eurooppalaisuuden ryöstö- ja riistopolitiikka. Kiina vie raaka-aineet ja vuokraa pellot, mutta antaa vastineeksi yhteiskuntainfraa, työtä ja koulutusta.

 

Lännen kauhuskenaario ”Kiina + Venäjä > USA + EU”

[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163220-kiina-venaja-usa-eu – ]

Meillä lännessä USA johteisessa Natossa pelätään talous- ja myöhemmin sotilaskaavana mahdollistuvaa yhtälöä – ”Kiina + Venäjä > USA + EU”, näin voikin käydä ja Kiina on valmis ostamaan venäläisiltä ”kaiken – eurooppalaisille kelpaamattomankin” öljyn, kaasun ja veden – Baikalin veden – kolmella maailman suurimmalla putkella Siperian läpi, jota muutoinkin Kiina jo rahoittaa ”omana kotimetsänään”.

 

Voimme arvailla miten maapallo kaksinapaistuu,

kun maailman suurin raaka-aineaitta ja maailman suurin liukuhihna maailman suurimmalla suunnitteluvoimalla lyövät kaupallisesti ja sotilasteknologisesti kättä – tuo em. kaava saattaa ylihuomenna olla totta.

Kiinalaisille, heidän keskushallintoonsa diplomaattiteitse tuo kaava on suomalaisnäkökulmaisesti jo demonstroitu – ja kohteliain sanankääntein esitetty meille konsultin roolia puolueettomana toimijana – asia on otettu Pekingin ministeriöissä suurella mielenkiinnolla vastaan.

 

VIITTEET

0] UPI-FIIA Briefing Paper 153 (2014) ~ http://www.fiia.fi/fi/publication/414/chinese_dream_others_nightmare/?utm_source=julkaisutiedote&utm_medium=sahkoposti&utm_campaign=FIIA_Briefing_Paper_153

1] UPI-FIIA ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Ulkopoliittinen_instituutti

2] Suomalaisia pyydettiin halutessaan esittelemään korkeaa ja uusinta teknologiaa tuuli- ja aurinkoenergian saavutuksistamme – valitut kaksi pyydettyjen toimialojen yhtiötä eivät esitelleet demonstraatioharjoituksessa uusinta tekniikkaansa, vaikka siihen oli suomalaisen vastuukonsultin taholta kannustettu. Esittelyä Kiinan pääministerille ei toteutettu – nyttemmin tuulienergiayhtiö on mennyt konkurssiin ja aurinkoenergiayhtiö häipynyt johonkin … menetimme sen kuuluisan tuhannen juanin paikan.

3] Uuskungfutselaisuus ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/119647-kiinalainen-harppaus-uuskungfutselaisuus

4] ”…niin itää kuin länttä… katse itään! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/reivatkaamme-kurssiamme-kohti-nousevaa.html

5] Kysyttäessä Kiinan kansantalouden näkymistä ja arvoista kiinalaisilta päättäjiltä ja Kulosaaren diplomaateilta – saimme ystävällisesti kohteliaasti hymyillyn vastauksen Kiinan kansantalouden arvioinnin osattavan paremmin Suomessa – Suomen Pankin nyttemmin jo eläkkeelle jääneen tohtori Pekka Sutelan pohtimana ~ http://www.tiede.fi/keskustelu/3134/ketju/ennustamisen_kiusaus_vaivaa_aika_ajoin – …

6] Zheng He ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Zheng_He

7] Zhu Di ~ http://en.wikipedia.org/wiki/Yongle_Emperor

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

AL – US IL Vf BL – BLOG 34683

—23042014—

 

doc.: kiina_venaja_usa_eu_23042014.doc – OpenOffice Writer

806 | 7328

ilkkaluoma
Sitoutumaton Helsinki

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? Ystävät - Tutkikaa itseänne, niin löytävälle avataan ..."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu