Analyysiä EU-vaalien tuloksista

En ole vielä havainnut yhtään kunnollista analyysiä vaalituloksesta, joten täytyy tehdä se itse.

Vaalien tulokseen vaikutti ensisijaisesti se, kuinka näkyviä ehdokkaita puolueilla oli. Koska vaalipiirejä ei EU-vaaleissa ole niin suositut julkisuuden henkilöt keräävät suuria äänimääriä valtakunnan tasolla. Nämä vaalit jos mitkä ovat henkilövaalit.

Kokoomuksella oli useita ”TV:stä tuttuja” ehdokkaita kuten Toveri, Virkkunen, jne. ja näiden avulla tuloksesta tuli hyvä. Kokoomus jatkaa vahvana.

Vasemmistoliiton Li Andersson oli ansaitusti näiden vaalien kirkkain tähti, mutta muut vasemmistoliiton ehdokkaat keräsivät vain hyvin marginaalisen äänimäärän. Tämäkin kertoo siitä, kuinka henkilökeskeinen tämä vaalitapa on. Vasemmistoliiton ongelma tulee olemaan seuraavat kotimaan vaalit. Keulahahmo kun katoaa ja tilalle eduskuntaan tulee äärivasemmistolainen Yrttiaho niin kannatus tule romahtamaan. Kukahan nyt tulee puheenjohtajaksi?

SDP:n ongelma oli Li Andersson, joka vei sinänsä tunnetuilta SDP:n naisehdokkailta melkoiset määrät ääniä. Heinäluoma pelasti puolueen maineen ja Li Anderssonin katoaminen valtakunnan politiikasta tulee tuomaan SDP:lle seuraavissa vaaleissa selvän vaalivoiton.

Keskustan tulos on kohtuullinen, sillä heillä ei ollut oikein hyvin tunnettuja ”julkkis-ehdokkaita”. Äänet tulivat ehkä enemmän puolueelle kuin muissa puolueissa. Kun Kaikkonen tulee puoluejohtoon ja linja siirtyy ”piirun veran oikealle” niin ennustan Kepulle kannatuksen kasvua.

Vihreätkin hävisivät sen vuoksi, että Li Andersson keräsi heiltä henkilönsä avulla runsaasti ääniä. Tulevaisuus on kuitenkin valoisampi kun Sofia Virta pääsee jatkossa paremmin esille sillä kotimaan politiikassa on jatkossa vähemmän naispuolisia puheenjohtajia. Vihreiden perusongelma on kuitenkin puolueen vihervasemmistolainen agenda. Sofia Virta ja Atte Harjanne reivannevat sitä ajan hengen mukaisesti hieman oikealle. Saa nähdä miten kannatukselle käy?

Persujen ongelma oli ehdokasasettelu. Näkyvä, Halla-ahon tapainen ääniharava puuttui kokonaan.  Tynkkynen ei ole koko valtakuntaa innostava kasvo, vaikka aika tunnettu julkisuuden hahmo onkin. Varmasti montaa perussuomalaisten kannattajaa ei myöskään Tynkkysen oma siviilihistoria miellyttänyt. Seuraavat vaalit eli kunnallisvaalit ovat kuitenkin täydellinen vastakohta EU-vaaleille siinä mielessä, että ne ovat täysin paikalliset. Persujen kannatus palanneekin lähes entiselleen.

RKP:n pelasti uskolliset kannattajat. Jos Henriksson ei olisi ollut ehdolla RKP ei varmaan olisi saanut yhtään paikkaa. Eva Biaudetin vaatimaton tulos helpottaa hallituksessa oloa, mutta tulevaisuus RKP:lle on kuitenkin jatkuvaa olemassaolosta kamppailua.

KD:n ongelma oli myös tuntematon ykkösehdokas. Eija-Riitta Korhola ei päässyt valtakunnallisesti esille vaalitenteissä. Poikkeuksena oli MTV:n ehdokastentti, mikä olikin näiden vaalien paras tentti. pj-tentit kun olivat yhtä kaaosta. Sääli, sillä Sari Essayah oli tenttien asiallisin esiintyjä ja hänellä on myös asiat hallussa. Puolueen kannatus ei tästä nouse ennekuin hänen rinnalleen nousee toinenkin yhtä pätevä esiintyjä. Ehkä Eija-Riitta Korhola aktivoituu nyt kansalliseen politiikkaan.

Edellä kerrottuun viitaten korostan sitä, että näiden vaalien tulos ei vaikuta kovinkaan paljoa sisäpolitiikkaan. Eduskuntavaalien tulos on vielä voimassa ja hallitus jatkaa työtään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu