Kaipola on enne

Ilmoitus Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta oli vain jäävuoren huippu. Se on kuitenkin aiheuttanut keskustelua, miten pitää suhtautua maailman muuttumiseen; tukeako mennyttä vai tulevaa?

Kaipola ei ole ainoa muutoksessa kamppaileva. Esimerkkinä ohessa pääministeriä mukaillen ja sanat sovittaen valtioenemmistöiseen Finnairiin:

Finnair on ollut kannattava. Finnair on myös nostanut osinkoja viime vuosina reippaasti. Tietenkin ihmisten (ja pääosakas valtion) näkökulmasta herättää kysymyksiä se, että mikä riittää”.

Pääministeri muistutti, että Suomi elää pahinta kriisiä sotien jälkeen. Tämä on vaikea aika suurille (tehtaiden) sulkemisille, hän painotti.

Herää myös kysymys, että miksi nyt. Kun ihmisillä on vaikeaa työllistyä muutenkin, kun elämme syvässä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, niin oliko juuri nyt tarpeen sulkea kannattava lentotoiminta?”

Finnairilla syy on tietenkin lentojen, siis kysynnän, lasku COVID-19 johdosta. Kun kysyntä heikkenee, tuotanto ei enää kannata ja muuttuu tappiolliseksi. Silti valtio tukee sitä, koska tulevaisuudessa on vielä toivoa.

UPM Kaipolan syy on periaatteessa ihan sama, kysyntä heikkenee. COVID-19 sulkutoimet aiheuttivat äkillisen kysyntähäiriön markkinoilla. Mutta täällä myös pitkän ajan trendi on laskeva, ja alalla on liikaa kapasiteettia, UPM:lläkin on 15 paino- ja kirjoituspaperia tuottavaa tehdasta. Sopeutus ja henkilöstövähennys osuu aina heikoimmat näkymät omaavaan tuottajaan, nyt se on Kaipola.

Uudet investoinnit eivät mene enää menneisyyden aloille, vaan tulevaisuuteen. Niin myös UPM:ssä, joka investoi biotalouteen laajalla skaalalla korvaamaan uusiutumattomia materiaaleja uusiutuvilla, kierrätettävillä ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavilla materiaaleilla.  Pääraaka-aineena on edelleen suomalainen ja ulkomainen puukuitu.

https://www.upm.com/fi/tietoa-meista/innovaatiot/

IlkkaTArvola

Kauppatieteiden maisteri, eläkkeellä. Työkokemus 1962-2011 vähittäiskaupassa ja konsulttitehtävissä; sekä Espoon lautakunnissa ja Kokoomuspuolueen eri luottamustehtävissä perusjärjestöistä puoluehallitukseen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu