Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn vaatii Suomelle lakia velkakatosta

Pääjohtaja Olli Rehn vaati Orpon hallitusta laatimaan pikaisesti lain velkakatosta. Olli Rehn esitti vaatimuksensa eilisessä MTV3 ”Uutis Ekstrassa”. Virallisesti Rehn esittää asian hallituksen puoliväliriihessä huhtikuussa.
 
Perusteena vaatimukselle on EU:n kasvu- ja vakaussopimus:

EU:n taloussääntöjen tärkeimmät kulmakivet ovat olleet enintään 3 prosentin budjettialijäämän sääntö ja enintään 60 prosentin velkasuhteen sääntö. Ne perustuvat EU:n kasvu- ja vakaussopimukseen. Jos jäsenvaltion budjettialijäämä on alle 3 prosenttia ja julkinen velka alle 60 prosenttia suhteessa maan bruttokansantuotteeseen, kyseinen maa on käytännössä noudattanut EU:n taloussääntöjä.  

Kyllä tämä pääjohtaja Rehnin vaatimus torjutaan ensi viikolla täysin kohtuuttomana. Ensimmäisenä vedotaan, että verrattuna useimpiin EU maihin Suomen tilanne on hyvä ja itse asiassa Suomi alittaa vielä EU:n maiden keskiarvon joka on 80 prosenttia maiden velkasuhteesta bkt:hen. Ei siis mitään hätää. Pelkkää pelottelua.
 
Sitten alkavat suomalaiset ekonomistit ja edunvalvontajärjestöjen blogit täyttää uutishuoneet. Sitten Etlan Aki Kangasharju, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, entisen palkansaajien tutkimuslaitoksen Laboren Mika Maliranta ja Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander kommentoivat A-Studiossa ”onko sitä huolta vai ei ”. Osallistujien puutteessa YLE kutsuu lavalle Sixten Korkmanin. Voin varmasti sanoa, että kaksi on huolissaan ja kaksi ei ole lainkaan huolissaan.
Suomen bkt on 280 miljardi euroa. Tilastokeskuksen mukaan julkisyhteisöjen EDP-velka eli nimellishintainen sulautettu bruttovelka oli vuoden 2023 lopussa 210,5 miljardia.  Joku sanoo, että oli korona ja Ukrainan sota. Aivan oikein niin se oli Ruotsissa ja Tanskassa jotka ovat tehneet ylijäämäisiä budjetteja sekä vähentäneet valtion velkaa.
EU: kasvu- ja vakaussopimuksen sääntöjen mukaan pitäisi velkaa vähentää tai bkt:tä kasvattaa niin, että Suomella saisi velkaa olla vain 126 miljardia euroa. Sitten täyttyisi Rehnin tavoite velkakatosta.
Kovaa on leipä ja juomaksi vain vettä. Kolmen seuraavan hallituskauden aikana (12 vuotta) aikana ei saa velkaantua kolmea miljardia enempää ja vanhaa velkaa pitäisi vähentää 5 miljardia vuodessa. Ja sitten on lisäksi uskottava siihen talouskasvuun.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu