Äänestäjä – minimoi höplästä vetäminen

Aluksi sanojen alkuperää koskevaa leikinlaskua. Mistä tulee sanonta ”vetää höplästä”? Viiden pisteen vihje: Hbl:ia eli Huvudsstadsbladetia kutsutaan suomen kielellä tuttavallisesti ”höpläksi”.

Se siitä. Asiaan.

On tunnettu tosiasia, että kansanedustajaehdokkaat houkuttelevat äänestäjiä kaikin keinoin, usein totuutta yhtään säästämättä.  Legenda kertoo, että Paavo Lipposelta kysyttiin, miksi hän 1990-luvulla oli jossain vaaleissa ilmoittanut vastustavansa ruotsin pakollisuutta, ja Lipponen vastasi rehellisesti, että tullakseen valituksi poliitikon pitää tehdä kaikenlaista.

Yksi keino minimoida höplästä vetämistä omalla kohdalla on se, että tarkastelee ehdokkaan ns. vaaliteemoja. Jos siis haluat ruotsin valinnaiseksi kouluissa ja yliopistoissa, niin katso, ajaako puolue tai ehdokas asiaa aktiivisesti. Ei riitä, että ehdokas vain painaa vaalikoneen nappulaa – ehkä toivoen, että asia unohtuu nopeasti. On tärkeää, että hän myös eduskunnassa painaisi oikeaa nappulaa.

Ruotsin vapaaehtoisuus on PS:n ohjelmassa. Monen on kuitenkin vaikea, monestakin syystä, äänestää perussuomalaisia. Ymmärrän tämän.

Myös tässä tapauksessa äänestäjä voi minimoida höplästä vetämistä, ottamalla selvää ehdokkaan vaaliteemoista. Nämä löytyvät ehdokkaan mainonnassa, kotisivuilla jne. Voi tietysti kysyä ehdokkaalta suoraan. Tällöin kannattaa myös kysyä ehdokkaan perusteluja.  Tämä paljastaa ymmärtääkö ehdokas sanomaansa, ymmärtääkö hän itse mitä puhuu tai kirjoittaa vastauksena s-postiviestiisi. Tämä paljastaa hyvin pitkälti ”kontuloinnit”. Äänestäjä voi näin myös antaa oman panoksensa kansalaiskeskusteluun. Sehän on demokratian suola.

Jos pitää ruotsin valinnaisuutta tärkeänä kysymyksenä, kannattaa tietysti valita sekä puolue että ehdokas tältä pohjalta. Pirkanmaalla ainakin Sami Savio ja Timo Tukia ovat oma-alotteisesti vaalimainonnassaan vaatineet ruotsia valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla.

Periksi ei anneta – kansanedustajat saavat eteensä uuden kansalaisaloitteen ensi vaalikaudella, elleivät älyä ennen sitä  puhkaista suomalaisen demokratian kenties järjettömintä mätäpaisetta. Suomenkielisten tarpeista piittaamaton ruotsin opiskelun pakollisuus on tämä mätäpaise.

 

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu