Finlandia voittajan arvottoman teatteriesityksen tarkoitus

Tämänvuotisen kirjallisuuden Finlandia-voittaja Juha Hurme puhui kiitospuheensa lopussa jonkin sanan ruotsia. Tämän jälkeen hän kohdisti sanansa niille – ruotsia osaamattomille – jotka eivät sanottua ymmärtäneet, ja lausui suomeksi seuraavaa:

”Opetelkaa ruotsia. Juntit.”

Suomenkielisiä loukkaava puhe tekee tietysti surulliseksi. Teatterimiehenä tunnettu Hurme selitti lausumansa huumoriksi. Tietäen, että huumorilla on aina tarkoituksensa, on pohdittava valitun ”loppukevennyksen” tarkoitusta.

Vallasväki Suomessa pitää edelleen kiinni ajatuksesta, jonka mukaan ruotsin osaaminen kuuluu yleissivistykseen. Hurmeen ”huumori” tukee tätä vanhakantaista ja väärää käsitystä sivistyksestä. Tosiasiassa suomenkielisten yleissivistykseen kuuluvat äidinkieli, oma historia, itse valitut kansainvälisyyttä edistävät kielet ja tietysti universaalit oppiaineet. Matematiikkaa opiskellaan kaikilla maailman kielillä.

Tiedämme myös, että ruotsin osaaminen ei ole sivistyksen tae. Tämän todistamiseen ei olisi kuitenkaan pitänyt käyttää tätä juhlavaa hetkeä ja tilannetta.

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu