Hallituksen pääsiäismuna rikkaille (osinkoveroale) on vasemmiston munaus

Äskeisessä hallituksen kehysriihessä kaavailtu osinkoveroratkaisu on röyhkeässä ahneudessaan historiallinen.

Listaamattomien yritysten osinkojen veroksi sovittiin 7-8%. Alhainen vero koskisi myös niitä pörssiyhtiöiden suuromistajia, jotka omistavat holding-yhtiön kautta yhtiöstä vähintään 10 prosenttia. Suomen kaikkein rikkaimpien (Herlin ym.) osinkotulojen verotus kevenisi huimasti ja olisi tavallisen palkansaajan veroon verrattuna käytännössä nimellinen.

Kehysriihessä linjattiin myös, että tavallisen pörssiosakkeita omistavan osakesäästäjän vero nousisi huomattavasti (n. 20%:sta 30%:iin).

Miten vasemmiston Jutta Urpilanen (sd.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) voivat perustella päätöstä, jota olivat hyväksymäänsä?

Eivät mitenkään.

Julkisen kohun asiasta alettua, vasemmistoliitto perääntyi heti. Arhinmäki älysi reagoida päätöksen mahdottomuuteen, ja alkoi vaatia selvityksiä sen vaikutuksista.

Mitä Jutta Urpilainen (sd.) voi tehdä vasemmistoliiton irtioton jälkeen? Saadaanko hallituksen lahja superrikkaille enää ehjänä perille?

Kokoomus on kuitenkin vielä tiukkana. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoi: ”Se mitä on päätetty, siitä pitää pitää kiinni. Ei hallituksen päätöksenteko voi olla sellaista, että ensin istutaan ja sitten perutaan”,

Kokoomus joutunee kuitenkin antamaan rikkaille hankkimansa pääsiäismunan takaisin elokuun budjettiriihessä. Perussuomalaiset hengittävät nimittäin kannatusmittauksissa niin pahasti kokoomuksen ja sdp:n  niskaan, että Katainen ja Urpilainen eivät voi päästää hallitusta kaatumaan.

Hallituksen pääsiäismuna rikkaille on vasemmiston munaus.  Onko se elokuun budjettiriihessä koko hallituksen emämunaus?

 

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu